Головний редактор «Львівської газети» заявляє про тиск на журналістів

12 Липня 2010
20275
12 Липня 2010
19:12

Головний редактор «Львівської газети» заявляє про тиск на журналістів

20275
Головний редактор «Львівської газети» заявляє про тиск на журналістів

Головний редактор «Львівської газети. Вісника міста» Василь Терещук публічно заявив про тиск нових власників на журналістів. Про це повідомляє Zaxid.net.

 

«Я був у відпустці, і вже тиждень є на лікарняному. Мені минулого тижня телефонували працівники і скаржилися, що на них чиниться тиск виконуючим обов'язки випускового редактора», - сказав у коментарі виданню Василь Терещук.

 

Він розповів, що 12 липня йому зателефонував журналіст Василь Худицький, якому радять написати заяву на звільнення, оскільки він не виконав замовлення. У чому сенс замовлення ТК поки уточнити не вдалося.

 

За словами пана Терещука, він має намір звертатися до омбудсмена і до міжнародних журналістських організацій. «Є законодавство, журналістська етика, свобода слова, право писати і не писати текст. Сьогодні усе це грубо порушується. Наскільки я знаю, найгірше ситуація складається саме з журналістами. Це видно навіть по змісту газети, з тем. Матеріали дуже однобокі. Це обурливо, бо теми мають бути представлені з усіх точок зору», - заявив він.

 

«Наскільки мені відомо, газета потрапила під контроль депутата Львівської обласної ради. Фракція БЮТ не проголосувала, заблокувала можливість газеті стати комунальною (коли це питання піднімалося на сесії Львівської обласної ради - ред.). Після цього ця людина буцімто купила газету. Наскільки я знаю, офіційно газета оформлена на третю особу. Від покупця виходила інформація, що купили за 200 тис. доларів. Це - найбільша операція купівлі-продажу ЗМІ за останні два роки на Львівщині», - повідомив Василь Терещук.

 

На запитання, чи чинили тиск особисто на нього, пан Терещук відповів: «Я мав вступну бесіду із представником власника, де мені дали зрозуміти, що я їх не влаштовую. Вони знали мою позицію щодо замовних матеріалів».

 

За інформацією Zaxid.net, новими власниками «Львівської газети» стали бізнесмени з фракцій БЮТ у Львівських обласній та міській раді, яким належить радіо «ФМ Галичина». Газета нібито коштувала близько 200 тис. доларів, у цю суму також входять борги видання.

 

«Львівська газета» раніше належала депутату Львівської облради Роману Шлапаку, який через борги вирішив її подарувати Львівській обласній раді. Однак у травні облраді не вистачило голосів за прийняття видання у свою власність.

 

«Детектор медіа» намагатиметься з'ясувати подробиці ситуації, що склалася у «Львівській газеті».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20275
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
До пані Ганджі
5036 дн. тому
Лесю. а Ви ніколи не задумувались, чому на деяких медіа не озвучують вимог терористів? Хоча ці вимоги висловленні ними у дуже коректній формі.Тобто, і починок, і терещук сьогодні звичайні медіа-терористи, які досягають своєї мети, беручи в заручники нас з вами,журналістську спільноту. Вікторія
Леся Ганжа
5036 дн. тому
Олеже, а в чому тут "долучення" Телекритики? Обидва конфлікти і по Експресу, і по цій історії з Львівською газетою ми подавали максимально коректно, інформуючи про те, що конфліктна ситуація є, і подаючи точки зору усіх сторін конфлікту.
Олег
5037 дн. тому
Останнім часом я читав у вас лише два приколи: 1 ) редактор "Експресу" Починок - борець за свободу слова 2) редактор "Львівської газети" Терещук - борець за свободу слова. Не вдаючись до особистісних образ, запевняю: Василь Терещук усе своє творче життя слухняно виконував волю господарів і запобігав перед ними. Єдине, що завжди виділяло його поміж загалу журналістів - це психологічна неврівноваженість, невмотивоване відчуття власної величі і ненависть до "москалів і жидів". Що ж єднає його з п. Починком? Небагато: 1) Терещук є кумом Починка 2) Починок пообіцяв взяти до себе на роботу Терещука після того, як останній створить собі образ гнаного за "свободу слова" в унінсон з "тіпа гнаною" газетою "Експрес". У творенні цього образу п. Василю активно допомагає його дружина, кореспонденет радіо "Свобода" Галина Терещук. Загалом все. Ні, ще одне. Терещук довів "Львівську газету" до творчого і економічного краху і тепер шлях в люмпен - Експрес - це єдиний його порятунок. До цього, на жаль, долучилась і "Телекритика".
frodo
5038 дн. тому
Хто борець за свободу слова? Василь Терещук? Ха-ха-ха! Запитайте в працівників Львівської обласної адміністрації часів Петра Олійника ( де працював Терещук), як він зазирав у вічі кожному високопосадовцю і готовий був виконувати кожен "пчих", тільки би не впасти в немилість. Запитайте в ініціатора "Львівської газети", його першого редактора Олега Ониська -- добре відомого на столичних теренах журналіста, людини, яка придумала і вилеліяла цей журналістський проект, чому Василь Терещук був звільненим із роботи ( а працював випусковим) із мотивацією за профнепридатність. Зрештою, як запитайте Романа Шлапака, чому він звільнив попереднього редактора і взяв на роботу Терещука. А це для журналістського Львова не секрет -- аби "Львівська Газета" більше не писала про те, що не треба. І вона не писала, бо для Василя Терещука бажання власника завжди було священним. До речі, хочу нагадати -- майже увесь колектив "Львівської газети" тоді пішов за попереднім редактором, коли той очолив інший проект -- аби мати можливість робити серйозну професійну газету -- таку, якою "Львівська" була за всіх редакторів, окрім Терещука, за якого набрала жовтого -- із культивуванням непрофесіоналізму -- характеру. Саме Терещук "Львівську" успішно загробив і тому смішним є його бажання не віддати редакторського крісла. Новий власник газети, маючи своє бачення проекту, вочевидь, має повне право призначити нового керівника. А Терещуківські скигління, що це тому, що "ми боремося за свободу слова" у ракурсі його особистості на теренах Львова звучать просто смішно
Знающий
5038 дн. тому
Какой капец! Вы только вчитайтесь: "газету купили за $200 тысяч"... А после скандала она будет стоить $500 тысяч... Для этого и раздувается "война с цензурой"... А "наивная" Телекритика печатает всё это. Впрочем, ТК сама использует такие же методы и всё ради тех же денег:((
to Знаючий
5038 дн. тому
Присоединяюсь. У меня немало знакомых журналистов из Львова были возмущены тем, как "джинсовика", склочника и сутягу Починка выставили борцом за свободу слова.
знаючий
5038 дн. тому
Скільки можна використовувати Телекритику для абсолютно недостовірної інформації зі Львова? У Києві розпускають вуха, почувши про утиски свободи преси в регіонах, натомість насправді йдеться про непрофесіоналізм редакторів. як у випадку із Терещуком, і про брутальне використання журналістів, як оце недавно було з Починком. І все прикривають фіговим листочком свободи слова. Невже авторитетна Телекритика не може запитати думки пересічних львівських журналістів про названих тут персонажів?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду