Трембіта як вувузела

9 Липня 2010
26020
9 Липня 2010
16:03

Трембіта як вувузела

26020
Культура «копіпастерів» витворила загалом малосимпатичний образ інтернет-журналістики, де інформаційний привід уже вигаданий, а тобі всього лише залишається зробити «репост».
Трембіта як вувузела

Один мій знайомий полюбляє розводитись про принципи нової журналістики. Одного разу він повчав свого молодшого колегу з висоти своєї кваліфікації і досвіду: «Сучасний журналіст мусить не шукати інформаційні приводи, а створювати їх.»

 

І справді, здавалося б, що за новина - німецький восьминіг Пауль, що прогнозує результати футбольних матчів? Однак, ні, журналісти не просто зробили його новиною, а й зробили модним і популярним на весь світ. Ба більше, в образі восьминога Пауля якось ніхто досі не помітив алюзію на Ктулху - головне «божество» віртуальної реальності, запозичене з творчості письменника-фантаста Говарда Лавкрафта. І вже сьогодні авторитетність цієї цілком «бульварної» креатури здатна затьмарити будь-який професійний футбольний аналіз: Пауль сказав, а він ніколи не помиляється. Зрештою, таки правда - не помиляється.

 

Творити новини - справа захоплива, надто беручи до уваги загальну настанову на повторення вже кимсь виданої на-гора новини. Культура «копіпастерів» витворила загалом малосимпатичний образ інтернет-журналістики, де інформаційний привід уже вигаданий і готовий, а тобі всього лише залишається зробити «репост». Кілька днів тому я долучився до чужої гри, в якій мимоволі поєднав «креатив» і «копіпаст».

 

Популярний російський LJ-юзер drugoi у своєму шоденнику опублікував новину про те, що в Росії налагоджують серійний випуск вувузел для потреб футбольних фанів російської прем'єр-ліги. Його повідомлення, на хвилі футбольної ейфорії миттєво розтиражоване і взяте на віру багатьма інтернет-сайтами, виглядало так.

 

«03.07.2010, Россия | Один из подмосковных заводов по производству пластиковой посуды приступил к изготовлению труб-вувузел по образцам, привезенным из ЮАР. Первая опытная партия будет бесплатно предоставлена фан-клубам ЦСКА, «Спартака» и «Локомотива». Завод рассчитывает выпускать по 30-40 тысяч вувузел в месяц, чтобы полностью обеспечить ими болельщиков, приходящих на матчи российского первенства по футболу. Вувузелы будут выпускать трех типов - детские (от 30 до 40 см длиной), взрослые (от 50 см до 1 метра) и ВИП-модель из полимерного композиционного материала «карбон» длиной до двух метров.»

 

Ця новина була настільки нахабна у своїй недостовірності, що в неї неможливо було не повірити. Особливо, коли мова про Росію зокрема і постсовєтський простір узагалі, де неймовірне стає реальністю так само легко, як реальність перетворюється на фантастику. Я не міг втриматись від спокуси, і в такому ж легковажному дусі на основі фейку Другого створив свій пост, який, з одного боку, був його копією, але з другого містив у собі чітку інформацію про його несправжність і вигаданість у темі - «Новости будущого». Мій запис виглядав так:

 

03.07.2012, Россия | Один из подмосковных заводов по производству деревяной посуды приступил к изготовлению труб-трембит по образцам, привезенным из Украины. Первая опытная партия будет бесплатно предоставлена фан-клубам ЦСКА, «Спартака» и «Локомотива». Завод рассчитывает выпускать по 30-40 тысяч трембит в месяц, чтобы полностью обеспечить ими болельщиков, приходящих на матчи российского первенства по футболу. Трембиты будут выпускать трех типов - детские (от 50 до 1 м длиной), взрослые (от 2 до 5 метров) и ВИП-модель из полимерного композиционного материала «бамбукоид» длиной до 22 метров.

 

Звісна річ, я не маю й сотої долі популярності Другого, який згодом насолоджувався тим, як він хвацько підколов 1/6 земного суходолу. Та й амбіцій я жодних не плекав. Це був жарт, під яким «відписалося» коментарем кілька друзів. Але варто було вже 8 липня задати в пошуковику фразу «Гуцульські трембіти виготовлятимуть в Росії», як і мені можна було переконатись у тому, що новину «зроблено». І вже сотні, а, може, й тисячі співвітчизників переконані в тому, що Москві віддали фактично останнє, що в нас іще залишалось - наші рідні гуцульські трембіти.

 

Таким чином «створена» новина оголила і злиденність вітчизняної онлайн-журналістики, і кризу журналістики взагалі, і кричущу неуважність «копіпастерів», і брак почуття гумору. Однак десь на дні мого серця залишилось якесь нехороше відчуття, якийсь поганенький осад - навіщо я в оману ввів цих наївних і добрих людей? Тому користуючись нагодою, перепрошую за відверте знущання над правдою. Трембіти все ще належать українському народові, а, точніше, його гуцульській гілці. І так воно й буде - рівно до 3-го липня 2012 року. Якщо ми, звісно, раніше за росіян не налагодимо серійний випуск трембіт на якомусь українському заводі з виробництва дерев'яного посуду.

 

Zaxid.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Андрій Бондар, Zaxid.net
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26020
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду