У червні телеканалу «1+1» Дід Мороз приніс золото

2 Липня 2010
30826
2 Липня 2010
11:02

У червні телеканалу «1+1» Дід Мороз приніс золото

30826
Минулого тижня в Лос-Анджелесі оголосили результати одного з найпрестижніших конкурсів теледизайну PROMAX BDA Awards. У номінації Lower Third Promotion «золото» отримав новорічний дизайн телеканалу «1+1». Разом із «плюсами» в цій номінації за призові місця боролися FOX CHANNELS ITALY, TNTLA, MediaCorp Channel 8, NBC, Universal Global Networks Espaca. По гарячих слідах цієї знакової для українського медіа-світу події «День» розмовляє з Романом ДЕРІГОЮ, арт-директором телеканалу «1+1» і режисером проекту-переможця
У червні телеканалу «1+1» Дід Мороз приніс золото

- Які головні критерії визначення кращої роботи, що висуваються конкурсом? Завдяки чому ваш дизайн зміг завоювати перше місце?

- Зважаючи на те, що PROMAX - конкурс міжнародний, серед головних його критеріїв можна назвати, по-перше, інновації в телебаченні, по-друге - «дохідливість» ідей, що пропонуються, та образів.

 

Під час оцінювання робіт це особливо береться до уваги, оскільки перший його етап проводиться за допомогою інтернету. Всі учасники оцінюють роботи інших телевізійників з різних країн. Наприклад, приходить робота з Індії, а мені, людині з України, це має бути цікаво, привернути мою увагу. Відповідно ідеї мають бути досить глобальні й універсальні, зрозумілі всім, незалежно від прив'язки до яких-небудь умов. Адже, якщо у нас створюється яка-небудь промо-акція, в якій усе побудоване тільки на відомому в Україні персонажі, - не факт, що цей персонаж буде впізнаний, наприклад, на Ямайці. Тому за програмою конкурсу подібні роботи не можуть бути оцінені високо. Другий важливий принцип - інноваційність ідеї. За великим рахунком, усі задуми дуже часто повторюються. Але чим «смачніша», чим замудрованіша ідея, тим менше вона має шансів на перемогу в PROMAX.

 

Ми взяли «золото» за новорічний дизайн навігатора - інформаційна річ, що з'являється внизу екрану під час трансляції телепередачі або фільму. Це називається «баги». Вони містять назву продукту, дату і час його виходу. Чим цей елемент цікавіший, чим ефектніше враження справляє, тим більше шансів, що телепродукт, який анонсується, подивляться. Наша концепція серії новорічних «багів» була побудована таким чином: це була новорічна кампанія, тому центром уваги був Дід Мороз. Ідея досить зрозуміла. Навіть глухонімий або людина, що не вміє читати, могла здогадатися, про що йдеться в анонсі. У цьому й полягала наша інновація.

 

Усі останні продукти, що оцінювалися в цій номінації, були менш цікаві. Це було просте промо.

 

У нас зроблено близько 30 таких «багів». За умовами конкурсу, можна було виставляти не більше п'яти. Ті, які відправили на конкурс, - речі інтернаціонально зрозумілі. Такі, як «Червона Шапочка», «Серця трьох», детектив «Закон мишоловки». Пантоміма Діда Мороза робила анонси доступними для всіх міжнародних учасників.

 

- Що означає ваша перемога для українського телепростору? Показником яких процесів і явищ вона є?

- За великим рахунком, PROMAX BDA Awards - це дизайнерський «Оскар». Більш значимого й солідного визнання поки що просто не існує. 80 відсотків винагород було взято американцями, плюс - міжнародними брендами (National Geographic, Бі-Бі-Сі). Перемогли дві або три ізраїльські роботи, і то це були «срібло» чи «бронза». Пострадянський простір серед переможців представляли ще росіяни, одне «золото» віддали телеканалу «ТНТ». З України до фіналу ж, окрім нас, більше ніхто не потрапив. Це вже є свідченням того, що Україна в цьому контексті мало може. Але окремо «1+1» у плані дизайну може взагалі перемагати на таких конкурсах. Призові місця на PROMAX команда «1+1» займає вже не перший рік: минулого це була бронза, цього року - золото.

 

Хоч би як там було, головне - це ідея. «Красивості», якими займається дизайн, мало враховуються. Тут головне, аби був досить сильний задум. Аби глядачеві не потрібно було додумувати, не потрібно було пояснювати те, що він бачить сам. У сучасному дизайні, на жаль, існує багато тенденцій за типом «сам собі придумав і сам сміюся». Як на мене, для теледизайну цей підхід невірний. Якщо ідея досить сильна, вона читається з першого погляду, без додаткових виносок і пояснень. Але слід також пам'ятати, що доступність - річ дещо примітивна. Мені здається, що тут особливо важливо дотримуватися принципу «всі жанри цікаві, крім нудного».

 

Анастасія Самошина, Літня школа журналістики «Дня»

 


Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анастасія Самошина, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30826
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду