Зручне прикриття

30 Червня 2010
13297
30 Червня 2010
11:10

Зручне прикриття

13297
Перехід новин Севастопольської ДТРК на російську керівництво пояснює рейтингами
Зручне прикриття

21 червня в ефірі Севастопольської ДТРК востаннє вийшли праймові новини українською мовою, повідомляє «Детектор медіа» з посиланням на «ТСН». Керівництво телекомпанії пояснює це тим, що україномовні новини призвели до падіння рейтингів каналу.

 

Раніше російськомовні новини транслювалися тільки в нерейтинговий час - о 13-й та 16-й - у вигляді 10-хвилинних блоків, а підсумковий 20-хвилинний був україномовним. За словами керівництва, такі правила гри були запропоновані попереднім складом Нацради, а нинішні члени регуляторного органу вже не є такими принциповими у питанні мови.

 

Відтепер україномовні новини виходитимуть тільки у денний час, коли раніше транслювалися російськомовні новинні блоки. Праймові випуски новин по буднях і суботній 40-хвилинний підсумковий випуск о 19-й тепер стануть російськомовними.

 

Аргументи, пов'язані з рейтинговістю чи нерейтинговістю, звучать досить дивно, коли йдеться про інформаційне мовлення на державному телебаченні, адже звичка вимірювати якість телепродукту виключно рейтингом - це швидше парафія комерційного мовлення. Державне телебачення мало би ставити перед собою інші задачі. Тому цілком логічно припустити, що зміни на Севастопольській ДТРК насправді мають зовсім не рейтингову, а політичну «надзадачу».

 

- Я вважаю, що цю тему політизувати не варто, - каже Шевкет Меметов, голова Республіканського комітету з інформації АРК. - Тому що такий самий формат новин є на Кримському державному телебаченні (ДТРК «Крим»), там новини виходять і українською мовою, і російською. Причому «Підсумкові новини» в кінці тижня - україномовні. У Севастополі слухач і глядач - він своєрідний, і політизувати це рішення не можна.

 

На уточнення, чи вважає пан Меметов рішення керівництва Севастопольської ДТРК справді таким, що відповідає інтересам глядача, він неоднозначно відповідає «Можливо...».

 

Протилежної думки притримується Микола Владзімірський, координатор Громадського комітету «Український Севастополь», засновник та модератор сайту «Українське життя в Севастополі»:

 

- Безумовно, політичний підтекст тут є, і пов'язаний він із загальними тенденціями в Україні, - заявив він у коментарі «Дню». - Різко погіршилася ситуація з українською мовою, у тому числі в Севастополі. В інформаційному просторі це проявилося, зокрема, в закритті прекрасної програми, яка виходила в ефір на місцевому телебаченні - «Говоримо українською». Якщо вже говорити про рейтинги, то ця програма мала величезний успіх. В ефірі п'ятихвилинної програми, що виходила вранці та ввечері, діти виконували твори українських письменників.

 

Щодо рейтинговості новин, то про це взагалі говорити недоречно, адже новини виглядають по-різному на різних телеканалах, вони працюють у різних площинах: чи пропаганди - чи інформування.

 

Я можу напевне сказати, що в Севастополі немає жодної людини, яка б не розуміла українську мову, хіба якісь захланні сибіряки. Україномовність новин абсолютно не впливала на їхній рейтинг. Коли вони почали виходити в прайм-тайм, люди трохи, звісно, погуділи, погаласували, але зрештою сприйняли.

 

Насправді це є сфера регулювання центральної влади, саме вона створює несприятливі для української мови обставини. Але захищати своє право дивитися україномовні новини в прайм-тайм громадяни не готові, зокрема, тому, що цих глядачів немає кому об'єднувати. «За» українську мову тут, у Севастополі не будуть виступати навіть ті партії, які прийнято зараховувати до «помаранчевого спектру», тому що вони розуміють, що це відіб'ється на тому, як за них проголосують на наступних виборах.

 

З іншого боку, очевидно, що, якщо не чинити ніякого спротиву, то процес зросійщення триватиме. А тривати він може нескінченно, аж поки, врешті-решт, інформаційний простір України не дійде до стану російського.

 

Сьогодні практично знищено «Кримську світлицю» - центр кристалізації кримського українства. Тепер багато речей, які хотілося б сказати, просто немає де висловити. Газета змінилась, і, більше того, вже майже три місяці не виходить. Були також атаки в бік Мирослава Мамчака, що очолює ТРК «Бриз». Утім, зараз безперебійно працює портал «Українське життя в Севастополі».

 

Думаю, в подальшому тиск не припиниться. Але у нас натомість є своя українська позиція, яку ми будемо завжди висловлювати, хоч би що сталося.

 

Марія Томак, газета «День»

 

Фото - www.rus-obr.ru

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Марія Томак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13297
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Космополит
5058 дн. тому
Слушайте, тетя! Ну почему вы считаете, что вам в Киеве виднее? Все, что не имеет спроса, отпадает. Ну, нет в Крыму спроса на украинский язык. Эта территория стала частью современного государства Украина абсолютно случайно! Зачем вы навязываете свою хохляцкую тупость? Никто не читал вашу "Свитлыцю", а "Украйинськэ життя в Сэвастополи" - это вообще бред. Если на этом портале и есть посетители, то только его создатели. Ну, некоторые заходят, чтобы поржать. Что такое зросийщення? Крым - русский, и не понимает этого только создатели свитлыць, украйинськых життив и Мария Томак, которая сидит в редакции Дня и из окна видит крымский берег.
necaj
5058 дн. тому
BANDYTSKA VLADA ---CE DOBROM NE KINCYTSJA .POSTRAZDAJUT MALI LJUDY DEPUTATY VZE ZAKUPYLY BUDYNKY V EVROPI
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду