Комітет свободи слова врахує законодавчі пропозиції руху «Стоп цензурі!»

17 Червня 2010
16043
17 Червня 2010
15:04

Комітет свободи слова врахує законодавчі пропозиції руху «Стоп цензурі!»

16043
Комітет свободи слова врахує законодавчі пропозиції руху «Стоп цензурі!»

17 червня Комітет з питань свободи слова та інформації заслухав пропозиції руху «Стоп цензурі!» щодо змін до законодавства. На засіданні комітету були присутні члени руху Мустафа Найєм і Роман Головенко.

 

Журналіст «Української правди» і «Савік Шустер студії» Мустафа Найєм повідомив, що рух підтримує законопроекти № 6447 «Про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України (щодо посилення гарантій свободи слова в Україні)» Арсенія Яценюка і № 2763 «Про доступ до публічної інформації» Андрія Шевченка.

 

Також він назвав кілька законодавчих вимог журналістських і громадських організацій:

1) ухвалити закон про суспільне мовлення;

2) ухвалити закон, що регламентуватиме обов'язкову присутність у складі Національної ради з питань телебачення і радіомовлення представників громадськості та передбачить, що регуляторний орган має повноваження тільки за умови присутності всіх членів, а не тільки кворуму;

3) ухвалити закон про прозорість медіавласності;

4) розробити єдине правило акредитації журналістів в органи державної влади і на заходи, оскільки зараз кожна установа регламентує акредитацію на свій розсуд і є перепони, зокрема, щодо допуску журналістів до Верховної Ради, уряду, Секретаріату президента.

5) розробити прозорі правила формування журналістських пулів у складі офіційних делегацій України;

6) скасувати закон про захист суспільної моралі;

7) скасувати обов'язок журналістів узгоджувати інтерв'ю.

 

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко додав, що скасування обов'язку журналістів узгоджувати інтерв'ю можливе за рахунок вилучення норми про співавторство інтерв'ю із закону «Про авторське право і суміжні права».

 

В. о. голови Комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко відзначив, що частина пропозицій громадськості вже врахована в уже зареєстрованих у Верховній Раді законопроектах.

 

Водночас члени комітету на засіданні підтримали законопроекти «Про доступ до публічної інформації», підготовлений до другого читання, і «Про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України (щодо посилення гарантій свободи слова в Україні)» Арсенія Яценюка, рекомендувавши Верховній Раді прийняти його за основу. Як повідомляла ТК, вони рекомендували парламенту також прийняти за основу законопроект, який передбачає скасування закону «Про захист суспільної моралі».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16043
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду