Дніпропетровські тележурналісти знову потерпають від рук нападників

8 Червня 2010
18894
8 Червня 2010
16:26

Дніпропетровські тележурналісти знову потерпають від рук нападників

18894
На Дніпропетровщині втретє за останні два місяці скоєно напад на тележурналістів. Цього разу потерпілими стали працівники телестудії «Акцент-медіа», на яких під час з’ясування конфлікту між мешканцями багатоповерхівки підняв руку представник однієї зі сторін. Він побив журналістку та пошкодив апаратуру. Дніпропетровські мас-медійники вважають останній напад знаковим: це – породження безкарності, кажуть вони
Дніпропетровські тележурналісти знову потерпають від рук нападників

Керівництво телестудії «Акцент-медіа» розповідає: все почалося з розслідування побутового конфлікту. На в'їзді до подвір'я біля однієї з багатоповерхівок у центрі міста заможні мешканці встановили ворота з електронним замком. Малозабезпеченим сусідам ключів не роздали. На місці події кореспонденти студії знімали відео і записували думки сторін конфлікту, аж раптом до журналістів із кулаками підскочив один із мешканців. Він силою відібрав камеру, розбив її об асфальт і забрав карту пам'яті з інформацією.



Телевізійники одразу ж звернулись із заявою до міліції. Потерпіла журналістка зараз удома, у неї садна, майже добу дівчина була в шоковому стані, розповідає керівниця телестудії Наталія Власова.



«Зараз наша журналістка не хоче ні з ким спілкуватись. Її стан потребує нагляду лікарів. У неї зняли побої в правоохоронних органах. І, можливо, через деякий час вона сама зможе прокоментувати», - повідомила керівник телестудії.



Нападник із пресою не спілкується. Потерпілі телевізійники з'ясували, хто він: 36-річний лікар, посадовець медичного закладу. Наразі з нього взяли підписку про невиїзд.



Правоохоронці за фактом нападу порушили дві кримінальні справи: міліція - за статтею «Крадіжка», прокуратура - за статтею «Перешкоджання професійній діяльності журналістів».



Ситуація знакова: відчуття безкарності



Дніпропетровські мас-медійники вважають останній напад на колег знаковим: люди, у яких є влада і зв'язки, наразі не мають сумнівів у своїй безкарності. Керівник студії «Акцент-медіа» назвала ситуацію «поверненням у часи феодального права».



«Це безкарність, яка панує в місті. Я ще розумію, коли нападають на журналістів під час рейдерських захоплень чи корпоративних конфліктів. Але коли побутовий рівень... Люди думають: можна вдарити журналіста, і за це нічого не буде. Це наслідок того, що в Україні певний час до прав журналістів ставились так, ніби їх не існує», - озвучила думку співробітників телестудії Наталія Власова.



Наразі ситуація перебуває на контролі голови облдержадміністрації Юрія Вілкула. Він запевнив, що з тими, хто зазіхає на свободу преси, будуть «розбиратися суворо».



«Не буду коментувати винуватість чи невинуватість сторін. Але можу запевнити, що ні в місті Дніпропетровську, ні в Дніпропетровській області беззаконня щодо журналістів не буде. Безкарності не буде», - пообіцяв представникам ЗМІ Юрій Вілкул.



Непоодинокі випадки



У журналістських колах Дніпропетровська те, що ситуація з нападом набула такого розголосу, вважають позитивним: може, у подальшому, перш ніж підняти руку на журналіста чи його апаратуру, хтось замислиться про наслідки.



В останні місяці випадки перешкоджання роботі журналістів у регіоні почастішали.



У середині квітня невідомий скоїв замах на життя телеоглядача Бориса Брагінського, а наприкінці квітня охорона великого гірничого комбінату виштовхала зі своєї території і пошкодила апаратуру знімальним групам «9-го каналу» та студії «1+1».



Іще раніше вчинено підпал нікопольської газети «Віналь-візит» і напад на знімальну групу «Резонанс-ТБ».

 

Юлія Рацибарська, «Радіо Свобода»

 

Фото - dp.ric.ua

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юлія Рацибарська, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18894
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду