«Поза ефіром». Пам'яті Георгія

21 Травня 2010
12416
21 Травня 2010
10:14

«Поза ефіром». Пам'яті Георгія

12416
Нова стара влада стрімко повертає і насаджує все те, що так ненавидів Георгій
«Поза ефіром». Пам'яті Георгія

Нещодавно, розбираючи старі відеокасети, я знайшла фільм, який так і не вийшов в ефір. Мабуть, у кожного журналіста є така робота, яка з різних причин не побачила свого глядача. У цього фільму - своя історія.

 

У лютому 2001, в розпал акції «Кучму геть!», тодішній шеф-редактор служби новин телеканалу «Інтер» Анна Безлюдна запропонувала мені зробити журналістське розслідування про зникнення колеги Георгія Гонгадзе.

 

Тоді ще гайки політичної цензури на ТБ закрутили не повністю і думалось, що така програма можлива. Ми з режисером Анною Гресь і оператором Володєю Якименком побували у Львові і Грузії, у Тбілісі поставили свічку на могилу батька Гії, в військовому гарнізоні знайшли його колишніх побратимів.

 

За два тижні ми відзняли 20 годин відео, записали багатьох політиків, з якими Георгій спілкувався і працював, отримали інтерв'ю з тодішнім Генпрокурором Михайлом Потебеньком, його заступником Олексієм Баганцем, що вів справу Гонгадзе, тодішнім секретарем РНБО Євгеном Марчуком.

 

Ще мали відзняти інтерв'ю з прем'єром Віктором Ющенком, керівником адміністрації президента Володимиром Литвином, добивалися розмови з головним міліціонером Кравченком, хотіли хоча б на прес-конференції задати кілька запитань Леоніду Кучмі.

 

Але вже на початку березня тодішній керівник телеканалу «Інтер» Олександр Зінченко попросив припинити роботу над фільмом. Олександр Олексійович сказав, що за ним - телеканал, це серйозний бізнес, великий колектив, і він просто не може цим ризикувати, підставляти сотні людей.

 

Тоді ця історія стала однією з причин, чому я прийняла рішення йти з каналу разом зі своїми товаришами.

 

Ми розуміли, що політична журналістика і українське телебачення скоро будуть речами несумісними. Але навіть уявити не могли, як швидко закрутять гайки і наскільки стерильними стануть новини. Про жанр розслідування, політичної аналітики, ток-шоу в прямому ефірі взагалі можна було забути.

 

Звичайно, всі відзняті матеріали залишилися на каналі. Але зникнення Георгія у 2001 році не давало спокою його колегам, це була головна тема всіх наших зустрічей, розмов і суперечок.

 

 

 

Ми з Гією були скорше приятелями і, чесно кажучи, рідко говорили про політику. У нас була інша захоплююча тема: наші доньки - майже ровесники, і ми обмінювалися смішними історіями про наших дівчат.

 

Він дуже любив своїх Соломію і Нану, вчив їх англійської та грузинської, розповідав безліч історій про походи в зоопарк, показував їхні малюнки і радів кумедним словам, які вигадують всі діти.

 

Потім я весь час думала, як важко Мирославі пояснити малим, де їх тато. Як нестерпно його мамі, як страшно його друзям, колегам з УП.

 

З відзнятого відео ми змонтували фільм на річницю зникнення Гії і планували показати його у колі друзів. Нам важлива була пам'ять про Георгія. Тодішнє керівництво служби новин «Інтера» дозволило нам взяти касети - при умові не використовувати деякі інтерв'ю політиків і гострі моменти наших розмов. Тому у фільмі немає, наприклад, інтерв'ю з Потебеньком чи певних шматків розмови з Морозом чи Марчуком.

 

   

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Через 10 років після зникнення Гії ми й досі вибудовуємо власні версії його загибелі. Бо ж офіційної до сьогодні немає, покарані лише виконавці, а імена замовників і підбурювачів слідство не назвало.

 

Його зникнення стало початком кінця «ери Кучми» . Касетний скандал значно послабив Україну, сприяв її ізоляції і повернув в орбіту Росії.

 

Політики, чиї голоси фігурують на плівках, досі займають керівні посади у владі і є активними провідниками волі і політики Кремля, неначе висять у Москви на гачку.

 

Й досі не зрозуміло, чи міг майор, що зробив собі ім'я на трагедії Гії, попередити хлопця про небезпеку. І чи міг це зробити політик, який оприлюднив плівки.

 

Керівники і власники каналів і сьогодні говорять журналістам, що певні теми не варто піднімати, бо не можуть ризикувати бізнесом і колективом.

 

Нова стара влада стрімко повертає і насаджує все те, що так ненавидів Георгій.

 

І я, як сотні інших політиків і журналістів, щодня задаю собі питання - про міру нашої власної вини і відповідальності за те, що відбувається.

 

Ірина Геращенко, інтернет-видання «Українська правда»

 

Фото - «Українська правда»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ірина Геращенко, «Українська правда»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12416
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Козак
5244 дн. тому
"Касетний скандал значно послабив Україну, сприяв її ізоляції і повернув в орбіту Росії". Так, і розкрутили цей скандал, і піднялися на ньому саме ті, хто так багато балакав про рух у Європу, європейський вибір тощо. І самі ж закрили для нас ці двері. А потім, коли самі стали владою, зробили все, щоб ця справа не була розкрита. Й не дивно.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду