Інтернет - поле битви за вільну пресу в світ

11 Травня 2010
23135
11 Травня 2010
12:38

Інтернет - поле битви за вільну пресу в світ

23135
Останніми роками саме Інтернет став найбільш активним полем битви за вільну пресу
Інтернет - поле битви за вільну пресу в світ

3 травня відзначався Всесвітній день свободи преси. Останніми роками саме Інтернет став найбільш активним полем битви за вільну пресу. Репресивні уряди різних країн по всьому світі утискають блогерів та інших інтернет-журналістів, які намагаються зламати цю стіну цензури.

 

Революційна сила інтернет-журналістики була добре помітною під час подій в Ірані минулого року. За допомогою сайту «Твітер» іранські блогери організовували демонстрації протесту після оголошення результатів президентських виборів. Кадри придушення протестів були зняті багатьма людьми на мобільні телефони і виставлені в Інтернеті.

 

Іранський блогер Омід Мемаріан каже:

 

«Якщо б це не ставилося в Інтернет, то лиш один Бог знає скільки ще людей були б убиті на вулицях Тегерана та інших міст».

 

Відеокадри про жорстокість єгипетської поліції, які Омід оприлюднив в Інтернеті кілька років тому, підняли міжнародний скандал. Його затримали і кинули до в'язниці за те що він писав. Блогери в інших країнах теж наштовхуються на жорстокість влади. Комітет захисту журналістів говорить, що сьогодні у тюрмах перебуває більше інтернет-журналістів, ніж репортерів звичайних ЗМІ.

 

Колись, каже представник Комітету захисту журналістів  Роберт Магоні, кореспонденти могли розраховувати на захист своїх працедавців:

 

«Тепер же дедалі більше цих блогерів є незалежними і не мають підтримки. Вони наодинці борються з цією величезною репресивною урядовою бюрократією». 

 

Протягом останніх років блогерство швидко ставало популярним у Китаї. За приблизними підрахунками, у цій країні зараз нараховується біля 10 тисяч блогерів. Утім, китайський уряд запровадив досить жорстку технологію фільтрування доступу до світової мережі Інтернет. Іронія у тому, що ці системи фільтрування були розроблені у США. Тож тепер блогери кажуть, що американські компанії мали б піти шляхом корпорації «Ґуґл», і припинити співпрацювати з Китаєм.

 

Представник незалежного китайського ПЕН-центру Тенчі Мартін Ліао каже:

 

«Вони хочуть чинити зло і заробляти гроші, чи навпаки зробити свій внесок і спробувати допомогти цій країні вийти з цієї ситуації жорсткого контролю».

 

До сьогодні технічно підковані блогери та інтернет-репортери на крок випереджають цензуру. Втім захисники вільної преси кажуть, що репресивні уряди вдаються до дедалі новіших методів, щоб контролювати інформацію в Інтернеті.

 

«Голос Америки», Вашингтон

 

Ілюстрація - www.innov.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Голос Америки»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23135
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Кукарача
5253 дн. тому
Свобода прессы в современном мире - иллюзия. Кого они лечат этим всем?!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду