Перший після Болівуду

28 Квітня 2010
23710
28 Квітня 2010
18:54

Перший після Болівуду

23710
Нігерія, яка знімає кіно для Африки
Перший після Болівуду

ві третини населення Нігерії живе на менш ніж один долар в день, і не зважаючи на це Нігерія - друга за величиною кіноіндустрія світу. Вона називається Нолівуд, і забезпечує Африці постійний потік фільмів про любов та честь, про СНІД, про проституцію і нафту, про привидів і людожерів. Іншими словами, фільмів про Африку.

 

Принаймні 900 стрічок вийде в Нігерії цього року - це вдвічі більше, ніж у американському Голівуді. Нолівуд є 200-мільйонним бізнесом у країні, де 70 відсотків населення живе далеко за межею бідності, де жителі можуть вважати себе щасливими, якщо світло не виключається протягом двох годин на день, і де неочищені стічні води течуть вздовж вулиць.

 

Ця країна відома у всьому світі завдяки корупції, інтернет-шахрайству, проституції і нафті, і аж ніяк не завдяки високому рівню культури.

 

 


Цього року Нолівуд зніме 900 фільмів - удвічі більше, ніж Голівуд

 

Центр Нолівуду знаходиться на вузьких вуличках, що перетинають ринок Алаба у місті Лагос. На цих вулицях сотні маленьких крамничок, на обшарпаних стінах всюди висять порвані постери любовних драм і бойовиків.

 

Чоловіки та жінки, що зображені на них, сильно загримовані і вдягнені у шкури тварин. Чути постійний гул від генераторів, торгівці розкладають свою продукцію. Тут, на ринку Алаба нолівудські фільми записуються, упаковуються і розповсюджуються.

 

Мартін Онімубі є одним з королів цього світу. Його офіс в районі Алаби являє собою маленьку кімнатку, наповнену упаковками від DVD та пачками дисків. Він пояснює, як працює цей бізнес: «Ось де починається життя нігерійських фільмів - тут, з калькулятором у руках».

 

Середній фільм, зроблений в Нігерії коштує 20 тисяч доларів.

 

«Я читаю сценарій і якщо мені він подобається, я починаю рахувати», - говорить Онімубі. Він вже профінансував 50 фільмів, які потім вивів на ринок через свій магазинчик.

 

 


Зірка-початківець Нолівуду

 

На початку Онімубі позичав гроші в банку та у друзів, але тепер, за його словами, у нього достатньо власного капіталу.

 

Він продає до 300 тисяч DVD-дисків на рік за ціною в 250 Наїра - 2 долари за штуку. «Я вкладаю гроші, наймаю режисера, продюсера і все», - говорить він.

 

Його нинішній хіт, «Королівскі війни» знятий із залученням народу Йоруба і розповідає про дівчину, яка повинна одружитися з царем Йоруба. «50 тисяч проданих копій у перші шість місяців», - хвалиться інвестор.

 

Такі дільці як Онімубі роблять до 20 фільмів на рік. Фільми знімаються однією камерою за тиждень. Ресурси для знімання - кетчуп як замінник крові, дешеві монтажні трюки і та примітивні спецефекти.

 

Африка являє собою гігантський ринок - в одній тільки Нігерії живе 150 мільйонів людей.

 

Нігерійські фільми експортуються в інші африканські країни, такі як Гана, Сьєрра-Леоне і Південна Африка, але також у США, Англію та Німеччину, де вони продаються в африканських магазинах - в місцях, де вони можуть скористатися ностальгією великої африканської діаспори.

 

 


А це зірка заслужена - суперстар Нолівуду Стефані Окереке (в центрі)

 

 

Дія типового нолівудського фільму відбувається у вітальні з хорошим ремонтом. Будь-хто, хто має таку вітальню, в цій країні досяг певного рівня успіху.

 

Коли нігерійці думають про процвітання, вони уявляють собі скляні столи, телевізори з пласким екраном, барвисті меблі та кімнати, як та, в якій зараз знімається фільм «Ризиковане становище».

Вже за південь - і актриси виснажені, доводиться постійно повторювати сцени. Можливо, це тому, що вони працюють по сім годин без перерви на обід і відпочинок, або тому, що кожні 5 хвилин хтось заходить до кімнати, постійно дзвонить мобільний телефон чи генератор виходить з ладу.

 

Чи тому, що хлопчик, який повинен тримати мікрофон, заснув, а знімальна група напилася віскі.

 

«Ризиковане становище» - це історія про трьох багатообіцяючих жінок-музикантів, які потрапляють в лапи сутенера.

 

Влада, надія на процвітання та проституція - це улюблені теми в Нігерії. Теми, що турбують кожного.

 

Історія успіху Нолівуду бере свій початок з 1992 року, з фільму «Життя в неволі».

 

У той час, після багатьох років військових переворотів, хтось, нарешті, набрався мужності підняти питання, які стосуються звичайних людей.

 

Цей фільм - про людину, яка потрапляє під вплив релігійного культу, про гроші й чорну магію. У той же час, фільм також припускає, що нові багатства в Нігерії є результатом демонічних практик - і джерелом нерівності і страждання.

 

«Життя в неволі» заявляло, що у людей є голос. Навряд чи хто в Нігерії сьогодні не бачив цю стрічку.

 

Тоді, замість того, щоб показувати фільми в непомірно дорогих кінотеатрах, виробники почали поширювати їх в якості домашнього відео, яке дало їм доступ до абсолютно нового ринку.

 

Родини змогли проводити вечір у кіно разом з цілими кварталами, які збиралися навколо одного телевізора. На пікові слави, незабаром після повалення військової диктатури в 1999 році, Нолівуд постачав на африканський ринок до 2000 фільмів на рік, а Сурулеле (район в Лагосі) став його творчим центром.

 

Сурулеле - шумне, діонісійське місце, де актори, художники по костюмах і сценаристи живуть, працюють і відпочивають. Це також місце кастингу, де сценою слугує вулиця Уінніс.

 

"Уінніс" спочатку був звичайним готелем - місцем зустрічі для акторів і режисерів у перші дні Нолівуду.

 

Тепер це місце є настільки популярним, що вся вулиця називається його іменем. Оголошення про кастинг розклеєні на стінах, вони вказують, кого шукає режисер: «Якщо ти товстий, високий і вільно говориш на різних нігерійських мовах, зателефонуй нам», або «Мега-кастинг - одночасно для 9 фільмів!».

 


Нігерійці живуть у нетрях, але дуже люблять кіно

 

Вулиця вузька - і повітря пахне сумішшю вихлопних газів і полуничним ароматом парфумів молодих актрис, які стоять на тротуарі, чекаючи, що їх буде відкрито для великого екрану.

 

Щоранку молоді артисти, які сподіваються стати знаменитими приходять на Уінніс - як поденники. Вони сподіваються, що їх забере на знімальний майданчик автобус продюсера, такого як Містер Дівайн. Його автобус стоїть на стоянці готелю, яка добре охороняється.

 

Автобус іржавий, пом'ятий і вкритий барвистими плакатами. «Те що всередині цього автобуса, і є Нолівуд, - каже Дівай. - Мій фільм, все - всередині».

 

Всередині знаходяться 15 молодих акторів та помічників, яких взяли на роботу на два тижні.

 

Тут також є HD камера, оператор, режисер, 2 пластмасові миски з кашею та куркою, три софіта, мікрофон, сумка Adidas, повна костюмів, кілька пляшок пива "Гіннесс" і генератор. І троє нолівудських зірок.

 

«Все це коштує 38 тисяч», - говорить Дівайн. «Ми робимо кіно майже з нічого».

 

Дівайн, голова Divine Touch Productions Limited, має справжнє ім'я: Емек Ейофор. Сценічні імена добре підходять для бізнесу. Фільм, який він зараз знімає, буде називатися "Стриптиз". Він про повну валізу грошей і трьох дівчат, які носять дуже високі підбори і дуже мало одягу.

 

Стрічка буде виглядати, як і всі фільми Нолівуду. Очима нігерійців, це буде гламурна, цікава і добре зіграна картина. Очами Заходу, це буде трешовий, але милий і ненавмисно смішний фільм.

 

Він стане бестселером, тому що на обкладинці буде багато зірок, і залишиться невідомим за межами Африки.

 

Режисер Діксон Іругбу також має свій офіс в Сурулеле, Але він не схожий на більшість своїх колег. «Нолівуд знаходиться в кризі, - заявляє він. - Так не можна жити далі».

 

Над його письмовим столом висить портрет Мартіна Лютера Кінга у золотий рамі, поруч з фотографією президента США Барака Обами. Його призи стоять на шафі.

 

Іругбу в цьому бізнесі вже давно - він був ще підлітком, коли написав свій перший сценарій. Режисер б'є кулаком об стіл і каже, що прийняв рішення: «Я не буду робити новий фільм, поки не залучу 2 мільйона доларів».

 

Він говорить, що має фантастичний сценарій під назвою «Малолітній солдат», який поєднує розповідь про Африку з історією дитини з автоматом.

 

Іругбу мріє про несподіваний успіх, на кшталт успіху, який мав «Дев'ятий округ» в Південній Африці, що був знятий всього за два місяці, ставши хітом у США і був номінований на чотири «Оскари».

 

Іругбу говорить, що наробив собі ворогів цією ідеєю.

 

«Це мене лякає, - каже він. - Але якщо все піде добре, то мій фільм стане новим «Мільйонером з нетрів».

 

Сергій Климко,  за матеріалами «Шпігель», ZaUA.org

 

Текст опубліковано на infoporn.org.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сергій Климко, Infoporn
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23710
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду