Мода vs здоров'я — реалія українського суспільства

1 Квітня 2010
991
1 Квітня 2010
08:25

Мода vs здоров'я — реалія українського суспільства

991
Реклама створила моду на сигарети. Вона ж повинна і вбити її
Мода vs здоров'я — реалія українського суспільства

«Мода вимагає жертв» - так можна перефразувати відому приказку про красу. Куріння на Україні поширюється такими темпами, як ніколи раніше. Підняття цін на тютюнову продукцію не змогло кардинально змінити ситуацію. Хто має гроші - продовжує купляти улюблену марку цигарок, кому не по-кишені платити на пару гривень дорожче - перейшли на дешевші марки.

 

Вік курців щороку зменшується, збільшується кількість дівчат-курців. Не будемо звертатися до статистики, адже це річ умовна і складається з сухих чисел. Варто вийти до будь-якого навчального закладу і очам відкриється невтішна картина - як мінімум третина студентів стоятиме в сірих хмаринках диму.

 

Втім, серед дорослих людей куріння теж займає не останню сходинку у переліку згубних звичок. Коли дитина починає курити, то можна цей крок проаналізувати як бажання   позиціонувати себе більш дорослою. Але що куріння може дати вже дорослій людині?

 

Для когось сигарета - це традиції з студентської юності, для когось традиційний перекур з співробітниками з інтервалом в 1 годину, а хтось використовує сигарети в якості заспокійливого.

 

Для активного учасника вище перелічених пунктів сигаретка - це «святе», але варто поглянути об'єктивно на причини куріння і стане зрозуміло, що причини абсолютно штучні та занадто перебільшенні. Багато курців погодиться, що сигарети не дають потрібного заспокійливого ефекту, сам процес куріння лише відволікає на кілька хвилин від проблем. А традиційний перекур можна і викреслити з розпорядку робочого дня.

Але людина і далі продовжує жити у статусі курця. Складається враження, що людиною щось керує ззовні. І це буде цілком ймовірно.

 

Включіть любий серіал чи фільм - головний герой або наближені до нього люди будуть обов'язково курящими. Більшість ЗМІ залюбки розміщає на своїх сторінках рекламу тютюнової продукції, хоча вона начебто і заборонена (але хіба в нас так швидко ухвалюються закони?). І нехай великі літери сповіщають про шкідливість куріння, але картинка ілюструє, що сигарета - це модно, бути курящим - значить належати до вищого класу суспільства. Чи бачили ви коли-небудь, щоб сигарети рекламувала жіночка в зморшках, з жовтуватими зубами та вдягнута у лахміття? Я - ні. Для створення рекламних матеріалів відбирають самих гарних моделей з шикарною фігурою та білосніжними зубами. Вдягають в одяг від кутюр'є і пишуть захоплюючі гасла типу «Відкрий світ разом з * марка сигарет *» , «Відчуй смак розкоші», тощо. І якщо дівчина з незміцнілою психікою побачить таку рекламу, їй однозначно захочеться бути схожою на модель, вона збереться і піде у кіоск по сигарети, які допоможуть їй «відкрити світ».

 

Варто переглянути рекламні матеріали в жіночих журналах за кінець 90-х років і стає зрозумілим, чому куріння поширилося серед жіночого населення. Можливо, і не зовсім правильно звинувачувати в усьому рекламу, але істина каже: «реклама - двигун прогресу». Якщо би рекламні площі займали не матеріали про сигарети, а про свіже повітря - як це робиться у високорозвинутій Японії, то відсоток курящих був би значно меншим. Принаймні на ту частку, яка вірить рекламі.

 

Сьогодні кричати про шкідливість куріння немає сенсу. На собі це відчуває кожен курець. Адже навіть 1 викурена сигарета «дарує» захеканість під час підйому на 8 поверх. При регулярному курінні неможливо займатися спортом, і курці це усвідомлюють, про те обирають сигарету, а не тренажери. Єдиний вихід з ситуації - це повністю заборонити рекламу тютюнової продукції. Заборонити тютюновим компаніям рекламувати своє ім'я як спонсора тих чи інших подій. І дотримуватися цього закону як «недоторканним», так і організаторам заходів.

 

Коли перед дитячими очима зникнуть образи багатого життя, яке начебто дарують сигарети, в них зменшиться бажання їх купити.

 

Рекламу антикуріння потрібно зробити більш ціле-направленою: гламурні образи з сигаретою замінити антигламурним образом, сигаретою і підписом на кшталт: «Ганна, 25 років, курю з 1 курсу» , «Хочеш виглядати старшою? Сигарети найкращій помічник у боротьбі проти молодості і краси». Втім, така антиреклама нагадує залякування першокласниць старшими дівчатками. Людина просто перегорне сторінку і забуде.

 

Найкраще зробити ставку на користь здорового способу життя. Потрібна реклама спортивних клубів, спортивних акцій, в яких спонсорами будуть спортивні компанії. Підтримати на державному рівні рекламу продуктів здорового харчування шляхом введення для них пільг, та підвищити рівень оподаткування рекламних матеріалів для тютюново-алкогольних матеріалів. Потрібно змінити у свідомості людей уявлення про відпочинок, звички.

 

На Україні практично нерозвинуте кіноіндустрія. Але в сусідній Росії, яка постійно випускає нові серіали, є поле для дій. Дозвілля середньо-статичної людини минає біля екранів телевізорів. Отже потрібно курящих героїв замінити героями, які ведуть здоровий спосіб життя: не курять, не зловживають алкоголем, займаються спортом. Підростаючому поколінню потрібні нові кумири. Не сльозливі дівчатка, і худенькі-хлопчики, а знаючі собі ціну дівчата, і мужні хлопці. Телебачення, як основний рушій людської свідомості, має випускати більше інформаційно-розважальних програм які пропагандують здоров'я та красу. І залучати до них відповідних спонсорів.

 

Перед людиною, особливо підлітком, має зникнути образ «крутого хлопця з дзиґарем», натомість потрібно «розкручувати» образ успішної людини, яку оточують такі ж успішні люди у навчанні, коханні, бізнесі і, обов'язково, спортивних досягненнях.

 

Реклама створила моду на сигарети. Вона ж повинна і вбити її. А точніше, змінити один модний образ на інший. Лише кардинально нові віяння моди можуть змінити статистику тютюнопаління в Україні та світі. Адже куріння - це лише данина моді, які стала смертельною звичкою для мільйонів людей.

 

Тетяна Павлюта, для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тетяна Павлюта, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
991
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду