«А для вас, козлов, субтитры есть»

24 Березня 2010
58604
24 Березня 2010
16:06

«А для вас, козлов, субтитры есть»

58604
Про мовну ситуацію на українському ТБ
«А для вас, козлов, субтитры есть»

Пригадуєте анекдот про пішохода Козлова, якого ледве не збив кортеж олігарха: «А для вас, Козлов, переход есть».

 

На українському ТБ широко використовуються субтитри. Вигадали їх для україномовних громадян, аби в них складалася ілюзія, ніби на українському ТБ представлена здебільшого українська мова.

 

Насправді, така послуга дратує як україномовних, так і російськомовних глядачів. Для перших субтитри не створюють мовного середовища і не задовольняють їхніх мовних потреб, а якість текстового перекладу часто-густо просто обурює: суцільна «азаровщина», граматика та «прононс» Миколи Яновича. Дратують субтитри й російськомовних громадян, бо екран засмічують, бо Маргошу погано видно.

 

Проте субтитри приносили певну користь Нацраді з питань телебачення та радіомовлення.

 

За Ющенка, коли треба було звітувати про рівень поширеності української мови на ТБ, оці каляки-маляки дозволяли цілком легально неначе національним орнаментом прикрашати звітність. Закон є закон, а він, як я розумію, україномовним вважає не лише той продукт, який звучить мовою, але й той, що «на понятном и общедоступном», але субтитрований.

 

За таких правил жахами про суцільну українізацію ТБ в Україні не те що неважко налякати нашу набридливу, як осіння муха, сусідку, але й самому можна перепудитися.

 

За таких правил, готуючи інформацію про мовний баланс в Україні, який віддзеркалює поширеність української та російської мов у різних сферах громадського та приватного життя, я мусив враховувати офіційні дані Нацради, згідно яких частка української мови в українському телеефірі складає понад 75%.

 

Аби вщент розбити цю статистику об реалії життя, варто кілька хвилини поклацати пультом, особливо в прайм-тайм. Саме тому, аби якось зафіксувати справжню реальність, мої колеги та я сформували дві групи студентів-волонтерів, які протягом двох вечорів, навзаєм контролюючи точність вимірів, просиділи із секундомірами перед телевізорами, фіксуючи винятково мову трансляції.

 

 

 

Моніторились 12 найпопулярніших в українських глядачів телеканалів: «Інтер», «1+1», «ICTV», «СТБ», «Новий», «Перший національний (+ «Ера»), «Первый», «5-й канал», «НТН», «К-1», «ТЕТ» та ТРК «Україна» (перелік подано не в порядку рейтингу). Дослідження проводилося протягом двох днів - 24 лютого («ТЕТ», «1+1», «Інтер», ТРК «Україна», «ICTV», «НТН») та 25 лютого («5-й канал», «Первый», «УТ-1», «Новий», «К-1», «СТБ») і охоплювало вечірній час з 17-00 до 24-00.

 

Який же ми отримали результат у цілому? Враховуючи рекламу, яка, згідно чинного законодавства, є поки що україномовною, частка звучання української мови на каналах склала 55,6%, а російської - 44,3%.

 

Без реклами ж, до якої, як мені здається, увага глядачів менша, ніж власне до фільмів та телепередач, питома вага української мови становить 41,4%, а російської - 58,6%. Думаю, саме цей показник є адекватнішим, бо він демонструє програмну політику телеканалів.

 

Найуживанішою українська є на «Першому національному» (96%) та на «5-му каналі» (87% без реклами). Найнижчі показники були засвідчені (крім нульового «Первого»), принаймні в день моніторингу, у прайм-таймі ТРК «Україна» (21% без реклами проти 79% російської), на «Інтері» (16:84 на користь російської) та на «Новому» (лише 8%! української).

 

Чітко видно, кому закон не писаний.

 

Напрочуд високою частка української мови виявилася на СТБ: 67% без урахування реклами та 77% з рекламою.

 

Звичайно, день на день не випадає, але ці два дні напевно віддзеркалюють загальну тенденцію домінування російської мови на українському ТБ. Крім того, левова частка глядачів має доступ не до 12 каналів, а до десятків і сотень, які майже всі є російськомовними.

 

Хто сумнівається, хто не вірить - пульт вам в руки, і побачите, що пан автор таки має рацію!

 

Відтак, сентенції про українізацію та витіснення російської мови з українського телевізійного простору не витримують жодної критики. Вимог про 75-відсоткову частку української мови на ТБ практично ніхто не виконує. «Рулить» не закон, а ринок, причому ринок не український, а російський.

 

Вітчизняне ТБ на загал - це така собі велика «телебудка», яка ретранслює російський продукт, а жаба давила, давить і давити буде, аби щось з цього перекласти українською. Але, як на мене, то титрування російських серіалів - безглуздя.

 

Навіть така ситуація на ТБ, на думку деяких регіоналів, складається на користь... української мови, а марево міфічної українізації доводить їх до сказу.

 

От проста арифметична задачка: якщо при вимозі 75% україномовного продукту канал ледве дотягує до 20%, то до якого показника він зменшиться, коли встановлену законом планку знизити до 50%? Та ще й не контролювати її дотримання?

 

Правило №1 радянських трамваїв «Кращий контролер - Ваша совість» померло разом із СРСР. Кинута сам на сам проти ринкової стихії, українська мова доволі швидко зникне з ТБ. У новому керівництві держави немає жодної людини, у якої б така перспектива викликала бодай якусь емоцію.

 

Хоча, помиляюся: немало таких, хто з цього щиро порадіє.

 

Припускаю, пані Герман, яка сьогодні зголосилася відповідати за реформу гуманітарної сфери, хоч якось, будучи обмеженою потребою партійного пристосуванства, все ж таки обстоюватиме й інтереси україномовних, які в менстріймі ПР взагалі не розглядаються як такі, які мають права.

 

Але мало вірю в те, що посіяні нею українофільські зерна, які після трьохсотлітніх московських морозів, потребують тепличного ґрунту, колись проростуть на макіївсько-єнакієвсько-донецькому камінюччі нової влади.

 

Олег Медведєв, політтехнолог, медіа-менеджер, журналіст, для інтернет-видання «Українська правда»

 

Фото - www.pravda.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олег Медведєв, «Українська правда»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
58604
Коментарі
29
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Александра
5210 дн. тому
А у нас в Одессе-начался просто цирк! На канале ГЛАС документальный фильм,снятый на украинском языке сегодня показывали,с переводом на ...русский. А я хотела посмотреть-на украинском,потому что фильм ,с интересными комментариями украинских священников. Вот так. Пошли дурака Богу молиться,он и лоб расшибет! Ну не клоуны?
Харьковчанка
5212 дн. тому
Я смотрю или СТБ, или К или "5".И знаете, почему.Получаю єстетическое удовольствие от звучания украинского языка. Украинский на каналах надо отстаивать. В конце-концов, любители российского кино могут посмотрерть его по кабельному, а оно (ТВ) есть почти у всех.
opanas
5272 дн. тому
Схаменися! „Україна для людей”- Недолюдок заявляє, А українців за людей, Він зовсім не вважає. Українці – то не люди, „Казли”, бидло те саме, Невігласе, лихо буде! Схаменися Хаме!
to Garry
5274 дн. тому
Мудак. На базарі вже є свіжа капуста для тебе КОЗЛА
ВВ
5282 дн. тому
GARRY пішов на хуй козел
Олексій
5287 дн. тому
Шановні, не подобається російська мова на телебаченні - вперед, купуйте собі канали і робіть його 100% україномовним, я побачу які в нього будуть рейтинги. А ви хочете за рахунок держави жар загрібати. Українці ліниві і жадібні, вони не можуть створювати український продукт а можуть лише примушувати інших для них робити українське. Хто заважає українцям знімати українське кіно, продукувати українську музику, засновувати теле і радіо канали з українською мовою транслювання? Ніхто за вас ваше робити не буде. Хто винен, що "мильних опер" українською мовою немає? москалі? Зніміть, будь-ласка. Ось наразі йде один серіал на чистій українській мові, я його дивитись не можу, тому що там нежива, штучна літературна мова, якою українці не розмовляють в побуті насправді, я розумію, що треба боротись з суржиком, але зробіть ту мову трохи живішою, я не знаю. І я трохи не зрозумів, на яких принципах робився моніторинг, в студію, пліз. Якщо мали на увазі російські серіали, то це не аргумент, ну навіщо його дублювати якщо більшість українців прекрасно розуміє російську? Мова повинна слугувати практичним цілям а не якомусь метафізичному мареву. І ще одне, ви насправді не розумієте, якщо зробити канали хоча б на 80% україномовними їхні рейтинги просто катастрофічно впадуть, а їм же треба жити за рахунок глядацької уваги, щоб рекламу люди дивились, а якщо ніхто їхні канали не дивитиметься то хто ж їм ту рекламу буде замовляти? Проблема не в каналах а в суспільстві, ну немає наразі переважного попиту на українську мову, це прикро, звичайно, але що поробиш.
вася123
5287 дн. тому
Переводить российские фильмы и передачи это полный маразм.Прежде чем втюхивать насильно "мову", надо было у народа поинтересоваться нужна-ли она сейчас или экономический рост предполагается только при 100% бульканье на суржике? Что касается автора, полный козел!!!
Марина
5287 дн. тому
ЗЛОМУ Браво, ХОРОШО ИЗЛОЖИЛ
Сергій
5293 дн. тому
Субтитри може й потрібні, але за їх якість хтось повинен нести відповідальність. Коли "потомок эмиров" прекладається як "потомок ельмірів", а "я чувствую себя псом-рыцарем" - як "я відчуваю себе собакою, лицарем" - це просто елементарне невігластво. До речі, дуже багато прикладів такого "перекладу" наведено тут: http://kongomusic.forum24.ru/?1-9-0-00000002-000-0-0
Ruslan
5294 дн. тому
Субтитри потрібні! Коли мій менший син лягає зі мною спати вечором, я включаю кіно з субтитрами і в курсі всіх справ героїв, і маленькому не заважає, дружина на говорить виключити телевізор, всі задоволені! Я за субтитри!!!!!!!!!!
Владимир
5294 дн. тому
Александу. Россия велика! Украинский хлеб и соль не нравятся-уезжайтете на свою Родину Россию. Вам всем ненавистникам нашей Батьківщини места хватит. Там есть Чечня, есть Путин с Медведевым, есть экстрим со взрывами населения России. Не нравится! Так дайте нам в нашем доме жить как нам хочется. В чужой монастирь со своим уставом не идут! Мы не хулим Ваш Родной язык! Не оскверняйте нашу Мову и не страшите нас. Вспомните историю и славных героев Украины.
Navaleo
5296 дн. тому
pp // 25.03.2010 14:07:53 Придурок ты, Медведев! Никакого украинского языка 300 лет назад не было -Хочу нагадати вельмишановному РР, що свого часу у колишній росії вся знать спілкувалася виключно по французськи, а балакати російсьйською, вважалося дурним тоном. Може звідси і походить ваше обурення , і прагнення гнобити інші мови?
Злой
5297 дн. тому
Слышь, москва оранжевая. Ну, какой нормальный россиянин, залезет сюта на этот сайт, дабы рассказать как вся Россия умирает от удивления. Ох страна!
Москва
5297 дн. тому
Страна русскоязычных дебилов - с вас вся Россия смеется))) Многие россияне кстате удивляются, как человеку не стыдно не знать и не уважать родного языка.
Злой
5300 дн. тому
Ну, уж правда ЗЕНИК! не перегибай. Мы все прекрасно знаем, что первые люди на Земле говорили изначально на нашей мове. Скромнее. Тем более можно зайти на сайт УНИАН и получить шикарный урок нашей украинской культуры и мышления почитав комменты. Питичное лицо культурного украинца с мовой. Европой пахнет, аж на Памире слышно. Для начала хотя бы, переведите на мову программу институтов (за технические я молчу), да определитесь как у нас называется вертолет, сухогруз и т.д. А акушерка утверждена как "пуповинаризка"? А если серьезно, правильно люди тут пишут, хватит наверно учить и заставлять жить людей в угоду всякому дебилизму. Или у нас есть демократия, или ей и не пахнет. Я уже тут как то писал. У НАС УНИКАЛЬНОЕ государство, здесь переплелись и нации и народности. И просидеть под поляками, немцами, австро-венграми, литовцами, татарами, славянами, турками и говорить об украинской национальности, как-то смешно. И я требую, что бы мои права выполнялись по полной. Не нравится, рвем пакт Молотова и отдаем полякам их историческое. Или делаем федерацию, земли, республики, штаты, края, что угодно и живем дальше. Или давайте...! У меня не меньше любви к Украине, чем у тех кто пытается заставить меня говорить на мове. Но я хочу, и смотреть, и читать, и мыслить, и говорить, КАК СВОБОДНЫЙ ЧЕЛОВЕК, а нияк бажае Ющенко или Тягнибок!. И очень хорошо, что нас тогда в школе учили одинаково двум языкам и литературе. Куча стран эту проблему решили, и живут мирно и добро. Хорош, уже надоело. И вообще, подождите чуть-чуть паны с западной Украины, вам татары с Крыма позже расскажут на каком языке надо говорить на Украине. Это далеко не москали!
Александр
5300 дн. тому
Ляхомовным - Юго-Восток и Крым НИКОГДА не был Украиной. Если кому чего не нравиться, то мы отсоеденимся.
Сергей
5300 дн. тому
Ув. зеник. Ваш пост не делает Вам чести и ставит Вас в один ряд с "бескультурными" по вашему мнению "москалями". Выражаясь Вашим языком я чистокровный "хохол", но, тем не менее русскоязычный "хохол". Так уж сложилось в нашей стране, что половина населения (не важно, кто они по национальности - в паспорте отсутствует "5-я графа") говорит и, что важнее, думает на русском языке. Это совсем не означает, что они не знают украинского языка. Почему телевидение должно дискриминировать эту часть народа? Сделайте каналы чисто на русском языке, чисто на украинском и русско-украинские каналы. И, не сомневаюсь, каждый из них займет свою нишу на медиапространстве. Насильное насаждение чего-либо (в данном случае украинского языка) всегда вызывает у большей части народа лишь отторжение и отвращение. Украина многонациональное государство и пусть таким и остается - чем больше этносов, тем богаче наша культура.
зеник
5300 дн. тому
От почитав коментарі і бачу_що москалі і культура поняття не існуюче.Це ж ваш вождь сказав"Человек столько раз человек-сколько языков он знает".І тільки обсолютно деградовані особи можуть хизуватись незнанням державної мови,не повагою до рідної землі.А відносно того яка мова була 300 років тому заїдьте в глухі де ваша "цивілізація" ще не добралась і послухайте дідусів та бабусь які розмовляють мовою своїх пращурів а не мовою загарбників,послухайте пісень яким багато сотень років.І це одне з найбільших див що за століття тотального нищення вона збереглась.До речі Ставрополь іКраснодар розмовляють російською а співають україською,то що ж первинніше.Вчіть мову панове,старайтесь хоч бути схожими на людей.
Garry
5300 дн. тому
А для вас, козлов, субтитры есть
Fisherman
5300 дн. тому
У меня есть приятель, глухонемой...Естественно, большой частью, он общается с такими же людьми. Скажу одно, когда только появились субтитры эти люди были безмерно счастливы. Что могут смотреть изредка не только новости, и быть полноценными людьми в этом моменте. Пусть частенько субтитры выдают мелким шрифтом, пусть частенько не впопад с текстом. Всё это не важно, важно что эти люди получают доступ к информации.
Андрій
5301 дн. тому
Загалом, треба відміняти % відношення. Хай будуть для кацомовних лінгвоінвалідів к анали зі 100% заліською говіркою, і буде для українців канали зі 100% українською. Оце й буде справедливість.
Александр
5301 дн. тому
автор не пан... автор тот самый козел, на которого он ссылается в начале своей убогой писанины
pp
5301 дн. тому
Придурок ты, Медведев! Никакого украинского языка 300 лет назад не было. Тот задохлик, который был вымучен стараниями австрияк и галичан, действительно, требует тепличных условий, потому что не выдерживает конкуренции ни с одним естественно развивавшимся языком. Та часть этого языка, которую для выражения лирических переживаний отобрали из общерусского языка южнорусские обыватели, а затем Котляревский и Шевченко, совершенно недостаточна для "создания" еще одного полноценного языка. Попытка насильственно втюхать в нее недостающие 8/10 составляющих нормальный язык ни к чему не приведет. Когда-то эсперанто пытались внедрить: ничего не вышло. Зачем же тратить неимоверные усилия, раскалывать общество, тратить деньги - и все для того, чтобы делать искусственное дыхание еще одному мертворожденному созданию. Неумно это. Умнее было бы объединить славянские языки в один на правах синонимов. Тогда каждый выбирал бы себе сам, какое слово в данном конкретном случае употребить.
Мишка-одессит
5301 дн. тому
Cмешно!!! Как послушать свидомитов дебильных- так вечно нас кто-то обижает-унижает, вечно мы гонимы и несчастны. вечно мы утираем сопли-слезы...Вопрос-а накуя защищать и от кого мову? Вы ее еще в красную книгу запишите! Естественный процесс-она вымирает, как анахронизм! И не надо ее защищать. Она неконкурентно-способна, и в первую очередь из-за националистов:вместо того. чтобы стонать они бы хоть на саму Украину бы поработали, подняли уровень жизни и ее авторитет-но нет!!! Только кровь сосут из народа!!! Сделайте Украину процветающей-и люди сами с огромной радостью выучат ее язык! А то страну националисты продают-предают-разворовывают, народ из нее разбегается-а они требуют язык защищать! Дебилы свидомые.
Мишка-одессит
5301 дн. тому
Надоели со своей мовой. Пошли нах! Русскоязычных - более 60 процентов. Хватит вонючей Галичине диктовать условия 90 процентоам украинев! жИВУТ НА НАШИ ДОТАЦИИ И КОМАНДУЮТ!
babay
5302 дн. тому
Пане, Кто надо, Ви абсолютно праві, коли закидаєте панові Медведеву про неприпустимість подібного роду висловлювань про наших співвітчизників з Донеччини, але ж навіщо копіювати його неетичну манеру. Чим Вам завадила Галичина? А "врожденным русскоязычным" зовсім не зайве знати державну мову. В усіх цих суперечках про "русифікацію-українізацію" мене більше за все дивує позиція, коли люди просто тупо НЕ ХОЧУТЬ вивчити мову, просто з лінощів... Але ж це - абсурд, знати багато мов - добре.
космополіт
5302 дн. тому
Панове коментатори, а як щодо об"єднання Сходу і Заходу? І де культура спілкування, до якого закликають регіонали?
Кто надо
5302 дн. тому
Жлобяра Вы, пан Медведев! Донецкие камни, значит, преступно, а вот Тернопольско-Львовские - самое то! Да девятнадцать лет насилия свидомизмом, из них пять - с особым цинизмом на грани 117-й статьи. Говорите да не заговаривайтесь? Вы значит признаете, что Макеевка и Донецк - не Украина. Значит, Вам тоже полагается статья. За разжигание... Вы первый украинским не владеете! Слышали Ваш внутренний переводчик. Умеем отличать врожденных русскоязычных. Предатель. Проститутка. Вот и езжайте к своим сводным собратьям на Галичину. Чемодан, как говорится...
felixtv
5302 дн. тому
Нечего возмущаться. Пусть будет больше российского вещания. А для вас, козлов, субтитры есть. Будете возмущаться - и их отменим.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду