Роз'єднана опозиція і проблеми ЗМІ

22 Березня 2010
35825
22 Березня 2010
10:47

Роз'єднана опозиція і проблеми ЗМІ

35825
Адже для приборкання влади Україні справді до зарізу потрібна об`єднана і сильна опозиція
Роз'єднана опозиція і проблеми ЗМІ

Адже для приборкання влади Україні справді до зарізу потрібна об`єднана і сильна опозиція

 

Влада завжди прагнутиме тотального контролю над підвідомчим суспільством. Це закладено в самій природі будь-якої влади, навіть у країнах традиційної і давно сталої демократії, а поготів - такої, як нова влада в Україні. Це так само очевидно, як і те, що сильна і об`єднана опозиція - один з найефективніших чинників приборкання владного прагнення до безконтрольності і вседозволеності.

 

Тому вже те, що в БЮТ визнали необхідним хоч би формально змінити слоган, - це крок в правильному напрямі. Але дуже добре зрозуміле і обережне - щоб не сказати недовірливе - ставлення зацікавлених сторін до цього широкого жесту доброї волі. Як піде далі (і наскільки швидко) - залежатиме головним чином від того, з якою швидкістю в штабах (перш за все, бютівських) відбуватиметься розуміння нинішньої ситуації. І від того, наскільки адекватними будуть заходи з адаптації до принципово нового розкладу.

 

Опозиція: БЮТ і ті, що не пристали

 

Поки що перший крок - заклик до «перемир`я» - вийшов зовсім ніяковим. Перш за все, занадто несподіваним, як флотський маневр після команди «Поворот усі нараз». Бютівські глашатаї не тільки впродовж виборів регулярно спускали помийну лавину на конкурентів Тимошенко - у тому числі і на тих, кого закликають нині до спільної боротьби. Але і після виборів аж до останніх днів не міняли ні об`єктів своїх інвектив, ні вжитого щодо них лексичного ряду.

 

І навіть проголошення «перемир`я» супроводжувалося тими ж риторичними фейєрверками. Ось, роз`яснюючи нову політику свого блоку, один з головних бютівських спікерів Олег Медведєв не утримався від уточнення, що для його вимогливого вуха «заява Арсенія Петровича про небажання бути підкаблучником пролунала як скрегіт з-під страусячих черевиків Януковича».

 

У інших авторів ще вишуканіше. І про «племінного хоружівського козла», про «Кролика», який «побігав, пострибав, поторговував... вуха обвисли - тепер і в опозицію», і т.ін. Образи, поза сумнівом, вражаючі, але на їх фоні не дуже щиро звучать справедливі слова про необхідність «сильної, узгодженої в діях опозиції».

 

Якось не вписується весь цей старий жаргон в клятвене запевнення, що відтепер - «жодного слова, жодної дії, жодної репліки, направленої на розкол опозиційних сил, - саме така вимога часу і позиція нашої команди».

 

Тобто, особисто я цілком усвідомлюю, що зміна лайкового формату - «Виродки! Зрадники! Козли!» на формат закличний - «Виродки, зрадники і козли, давайте більше не сваритися і не обзиватися!» - потребувала від БЮТ чималої внутрішньої напруги. (Тому і виходить так невміло - бо незвично). Але навряд чи такий полум`яний заклик надихне конкурентів на зустрічні кроки. І навряд чи в завдання справді входило їх надихнути.

 

Але якщо не прагненням до справді необхідної єдності опозиції викликаний новий слоган БЮТ (найбільш рейтингової опозиційної сили) - то для чого тоді всі ці невмілі ігри? Адже абсолютно неможливо запідозрити, що в якоїсь момент когось збентежило, що звинувачення і образи не приносять ніякої практичної користі і що відмовитися від своєї самостійної (не під-БЮТівської) позиції не збираються ні Ющенкр, ні Яценюк, ні хоч би Тягнибок з Гриценком. Принаймні, раніше такі дрібниці нікого не бентежили - робота БЮТ завжди велася не на потенційних «клієнтів», а на публіку.

 

Це справді важливо: працюючи за інерцією, бютівська «обливна» машина почала давати збої.

 

Опозиція: БЮТ і ЗМІ

 

Можливо, відіграло свою роль і те, що з`ясування - хто має право вважати себе (і, відповідно, називатися) «справжньою опозицією» - дедалі більше перетворювалося на клоунаду на рівні сцен із «Золотого теляти», де Паніковський і Шура Балаганов тичуть один одного ліктями: «А ти хто такий?!»

 

Але набагато важливіше, що саме так боротьба БЮТ за право одноосібно носити горде ім`я «Опозиції» виглядала для зацікавленої громадськості. Клоунадою - а зовсім не гордим і безкомпромісним «зривом усіх і усіляких масок». Для Блоку Тимошенко, - як політичної сили, для якої завжди мало першорядне значення не стільки «ким бути», скільки «як виглядати» - це прозвучало тривожним сигналом. І, ймовірно, стало поштовхом до того, щоб терміново (навіть не підкоригувавши фразеологію) змінити хоч би рекламний слоган.

 

 

Друга обставина - ще важливіша. У тому ж самому записі, де пан Олег Медведєв роз`яснював «нову політику» БЮТ і переконував, що в об`єднаній опозиції «є чим зайнятися і Яценюку, і Мартиненку, і Кириленку», - є там один загадковий фрагмент. «Неприємно вразив Євген Кисельов. У першій половині програми «Велика політика» в ексклюзивному форматі головним опозиціонером виступив Яценюк. У другій половині програми передставникові влади опонувала партія... «Українська платформа». І лише в перебігу дискусії лідера цієї потужної партії з «регіоналом» Мірошниченком ведучий надав слово для репліки Ігору Гриніву, причому представивши його не народним депутатом від найбільшої опозиційної фракції, а просто... експертом. Я дуже давно цікавлюся політикою, щоб таку конфігурацію програми вважати збігом обставин...»

 

Безглуздість постановки питання, здається, не помічає автор, але для будь-якого читача абсурд просто-таки впадає в очі. Насправді - з якої статі заїжджий гастролер має перейматися враженнями технолога БЮТ про те, як і в якому порядку він, гастролер, дає слово експертам, і взагалі - як він вибудовує «конфігурацію» своєї власної авторської програми? Усе це особливо дивно, якщо врахувати, що проект Кисельова виходить на телеканалі, який неодноразово і абсолютно принизливо критикувала особисто леді Ю, і який взагалі належить її політичним супротивникам?

 

Сам пан О.Медведєв апелює до цінностей свободи слова, явно не звітуючи собі, що в його вустах (у вустах головного технолога-ідеолога БЮТ!) така апеляція звучала б абсолютно образливо, якби не була неймовірно смішною. (Так само, як справедлива констатація того, що нинішню владу може стримувати тільки сильна, узгоджена в діях опозиція, перетворюється на кепкування після уточнення про те, що ці мудрі слова належать Юрієві Віталійовичу Луценку.)

 

В аспекті жорстокої редакційної політики бютівської газети «ВВ», навіть на каналах «Інтер» і «Україна» (не кажучи про інших) чинилася справжня вакханалія навіть не свободи, а просто-таки анархії і вседозволеності.

 

У Медведева є підстави для тривоги: донедавна в телеефірі і справді все могло бути по-іншому. Телеведучі (не тільки Шустер, який зізнався) нерідко погоджували - і не тільки з власниками каналів - і формат програм, і їх «конфігурацію», і прізвища запрошених політиків і експертів. І те, що горезвісні «чорні» і «білі» списки були в усіх штабах, - це завжди був секрет Полішинеля. Мабуть, і для власників цих самих «мас-медій».

 

Можна назвати безліч дуже різних причин, з яких господарі каналів іноді сприяли, іноді - лише допускали, або, принаймні, дивилися крізь пальці на маленькі (і не дуже маленькі) гешефти «володарів ефіру». Але коли йдеться конкретно про Блок Тимошенко, то головна причина лояльного ставлення очевидна: всі останні роки Юлія Володимирівна була або владою, або «майже владою». У 2005 році - прем`єр. Потім, навіть програвши післявиборні інтриги 2006 року, - «майже» прем`єр, а з грудня 2007-го - і прем`єр. І «майже Президент».

 

Природно, що за такого розкладу власники телеканалів, навіть пов`язані з конкурентами ЮВТ, або самі вступали у «напівкомерційні» відносини із штабами БЮТ, або не перешкоджали вступати у такі відносини своїм менеджерам чи керівникам новинних, аналітичних і авторських програм.

 

Тепер умови змінилися. З`явилася визначеність влади на доволі тривалий час. А майже всі власники каналів, газет і сайтів свій медіа-бізнес (який, за винятком каналів, найчастіше і бізнесом, власне, не є) поєднують з володінням або управлінням численними «заводами і пароплавами». Тому на сталу владу вони, так чи інакше, мусять зважати.

 

Далеко не завжди і не в усьому це означатиме неодмінний «прогин». Але, безумовно, це означатиме куди більш зважене і обережне позиціонування в політичному просторі. Принаймні, набагато обережніше і обачливіше, ніж за Ющенка - незалежно від того, називати останні роки «ліберальними» чи «епохою безвладдя».

 

Сказане, у свою чергу, означає, що медіа-гри за «безправильным» правилами БЮТ власники каналів допускатимуть у «своєму» просторі тільки вибірково. І лише в тих випадках (випадки, зрозуміло, будуть) коли це співпадатиме з їх власною політичною або (ймовірно, частіше) економічною лінією.

 

А для демонстрації об`єктивності і демократичності підконтрольного ефіру цілком достатньо інших опозиціонерів - того ж Яценюка, або «Української платформи», та хіба мало хто ще з`явиться. Свобода слова зовсім не обов`язково означає свободу слова на конкретному телеканалі конкретно Юлії Тимошенко або Олега Медведєва, - хоч би що думали з цього приводу вони самі. І якщо БЮТ не влаштовують правила тієї чи іншої програми - то їх свобода полягає в тому, що вони мають повне має право відмовитися від участі.

 

Опозиція: БЮТ і медіа-бізнес

 

Отже, третій момент, важливий принципово: свідомо чи ні, але своєю відозвою про «перемир`я» Блок Тимошенко заявляє... ні, поки що не про готовність прийняти нові правила гри - в рамках яких БЮТ - не єдина і неповторна опозиційна сила, що вже «майже» повернулася до влади, а, хай одна з найбільш «рейтингових», але все-таки - одна з багатьох.

 

Тобто, не виключено, що саме демонстрація такої готовності якраз і була «надзавданням» заяви. Але поки не вийшло. Вийшло - продемонструвати хоч би те, що блокові екс-прем`єра ці правила, принаймні, знайомі. Повторюся: це крок в правильному напрямку. А що виходить незграбно - якраз зрозуміло. Дуже багато що доводиться ламати в звичних відносинах БЮТ і з медіа, і з політичним партнерами. Але - доводиться. Іншого виходу у леді Ю просто немає.

 

Це взагалі - одне з найзагадковіших явищ в нашій дійсності. Злі (злі-злющі) язики базікають, що Блок Тимошенко - єдина політична сила в Україні, для якої виборчі кампанії були зв`язані не стільки з жахом непомірних витрат, скільки з вельми прибутковим бізнесом. Оскільки спонсорські кошти з соратників стягувалися із запасом, витрачалися, навпаки - за мінімумом, а солідна «дельта» осідала десь в далеких офшорних кубушках.

 

Підтверджень злостивих інсинуацій чимало - починаючи з озвученого «Дзеркалом тижня» натяку, що навіть Аллі Борисівні не зовсім сповна компенсували сказані публічно добрі слова щодо Юлії Володимирівни. І закінчуючи історичним першим невдалим голосуванням за її друге прем`єрство в грудні 2007 року, коли табло висвітило не тільки цифру «225», а й той факт, що всі розмови про нібито куплений кандидатом «запас у 20-30 депутатських голосів» є нічим іншим, як просто блефом.

 

Блеф, треба визнати, взагалі донедавна був найбільш відпрацьованим прийомом і найнадійнішою зброєю ЮВТ. Ось, здавалося б - якби тоді, в грудні 2007 року «регіонали», замість того, щоб впадати в несамовиту радість, на три хвилини замислилися і зробили, здавалося б, абсолютно очевидні висновки, - то другого прем`єрства Тимошенко могло взагалі не бути. Утім, це все лірика.

 

А суворою реальністю є такий факт: станом на «просто зараз» у Блоку Тимошенко власного медіа-ресурсу за великим рахунком просто немає. Ще більше його немає у самої Юлії Володимирівни.

 

Не то, щоб немає взагалі. Але немає нічого такого, на що мусили б зважати і влада, і власники медіа-холдингів. Тобто, незважаючи на абсолютно неспівставні результати останніх виборів, навіть Анатолій Гриценко з його 1,2% опиняється в певному сенсі в кращому становищі, ніж «срібний призер» президентської гонки. Тому що впливовість «Дзеркала тижня» останні роки хоч і підупала, але вона - є, і є помітним елементом медіа-простору.

 

А у Тимошенко? Зрозуміло, що за допомогою блефу і тонкого маневрування, а також економного фінансування більш-менш відвертої «джинси» в різних виданнях і на різних каналах, БЮТові вдавалося створювати ефект присутності чи не скрізь. Але змінилися обставини і кон`юнктура, і ті, хто ще вчора залюбки розміщував матеріали бютівських штабів під сурдину «суто ексклюзивності» або просто за невелику мзду (частіше за все обидва стимули поєднувалися) - вони тепер цинічно повернуть ніс, просто-таки зневажаючи свободу слова, і бурмотять щось незрозуміле про необхідність відповідати редакційній політиці...

 

І що залишається в сухому залишку? «ВВ» і ще, ймовірно, скількісь «бойових листків»? Ну і пара-трійка окремих, хай навіть іноді блискучих «багнетів», вбудованих або прибудованих (чи надовго?) в чужі медіа-проекти... Це, власне, і називається - «нічого». Точніше - «нічого» плюс музичні канали Баграєва і плюс абдуллінський телесайт INTV - який, як стверджують фахівці, є прообразом телебачення майбутнього, але який в сьогоденні (тут і зараз) так і не став скільки-небудь відчутним чинником політичної реальності.

 

Утім, структури Абдулліна і Баграєва «приплюсовані» умовно не тільки через їх малу впливовість (врешті-решт, справа наживна), а тому, що зовсім не факт, що ці і подібні до них дуже ділові громадяни надовго збережуть вірність лідерові блоку. Така необачність взагалі-то не в їх правилах, хоча виключати, звісно, не можна нічого, навіть чудес.

 

* * *

 

Не дивно, що БЮТові доводиться освоюватися в новій реальності і намагатися взаємоприйнятно перебудовувати відносини з навколишнім світом. Альтернатива - скорботний і швидкий шлях в політичне небуття, оскільки політика - це як велосипед: або їдеш, або падаєш.

 

Перші кроки вже зроблені. Хай невмілі і ніякові, хай нещирий і з мало стримуваним роздратуванням - але все-таки в правильному напрямі. Адже для приборкання влади Україні справді до зарізу потрібна об`єднана і сильна опозиція.

 

Валерій Зайцев, «Нові Грані», спеціально для УНІАН

 

Фото - www.trust.ua

 

 

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валерій Зайцев, УНІАН
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
35825
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
atos
5304 дн. тому
Медведев своей животной преданностью ЮВТ, беспардонностью и хамством приносит больше вреда чем пользы. Отношения между "демократами"-это больше чем раскол. Ненависть,злоба,взаимные оскорбления зашли так далеко,что при всем желании -луча света в темном царстве не видно. Печально. Нужен НОВЫЙ ЛИДЕР. ЮВТ свое отыграла,а нового никого не видно.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду