«Оскар»-2010: світ без кохання

10 Березня 2010
28867
10 Березня 2010
12:10

«Оскар»-2010: світ без кохання

28867
В історії безумовним тріумфатором стала режисер-жінка — Кетрін Бігелоу — з воєнною драмою «Повелитель бурі»
«Оскар»-2010: світ без кохання

«Оскари» роздано, переможці відомі. Вперше в історії безумовним тріумфатором стала режисер-жінка - Кетрін Бігелоу - з воєнною драмою «Повелитель бурі» (The Hurt Locker). Загалом цей фільм здобув 6 нагород у номінаціях «найкращий фільм», «найкращий режисер», а також за монтаж, монтаж звуку, роботу звукооператора та оригінальний сценарій.

 

Рекордсмену касових зборів - «Аватару» Джеймса Кемерона - дісталися лише другорядні призи: «найкраща робота художника-постановника», «найкраща операторська робота» та «найкращі спецефекти».

 

Безумовно, протистояння «Повелителя» і «Аватара» складало головну інтригу цьогорічних «оскарівських» перегонів. Обидва фільми було висунуто у дев'яти номінаціях; малобюджетна драма змагалася з перенасиченим спецефектами коштовним блокбастером; є навіть особистий момент - Бігелоу і Кемерон у 1989-1991 роках були подружжям. Розв'язка видалася ефектною, хоча й багато в чому передбачуваною.

 

Засмучені шанувальники Кемеронового бойовика почнуть зараз шукати змову в стінах Кіноакадемії; декому навіть здасться (чого на світі не буває!), що Бігелоу відзначили спеціально напередодні 8 березня, можуть прозвучати й інші, не менш химерні пояснення. Але тут все ж працює логіка художньої якості - що з «Оскаром», мушу визнати, трапляється не завжди. Бігелоу перевершила саму себе, створивши по-справжньому трагічний, вражаючий твір, і всі нагороди тут заслужені. У The Hurt Locker мінімалістична і водночас щільна, жорстка режисура, сповнений гострих драматичних колізій сценарій, а звукова доріжка, сплетена з музики, шумів пустелі й міста, гуркоту вибухів, є окремим твором мистецтва. Є також важлива світоглядна різниця. «Аватар» показує війну так, як у багатьох фантастичних картинах до того. Бігелоу воліє розказати не про пафос чи азарт бою (хай навіть скільки завгодно справедливого), а про людей на справжній війні, котра передусім є невдячною, втомливою і страшною роботою. Тож дуже слушно, в дусі фільму, прозвучали слова режисерки, котра присвятила нагороду усім, хто «щодня ризикує життям у військах» і додала побажання: «Хай вони повернуться додому цілими і неушкодженими».

 

 

 

 

На 82-й церемонії в Лос-Анджелесі найкращим фільмом року Американська кіноакадемія визнала стрічку «Повелитель бурі» режисера Кетрін Бігелоу, яка також була удостоєна премії «Оскар» у номінації «Найкращий режисер» за фільм «Повелитель бурі». До речі, вперше в історії винагород американської академії «Оскар» у цій номінації присуджено жінці!     

 

    

                   

           

«Оскар» у номінації «Найкраща чоловіча роль другого плану» отримав Крістоф Вальц, який зіграв у фільмі «Безславні виродки». На фото: актор разом із дружиною      

 

 

                                   

Найкраща та найгірша - Сандра баллок, яка стала першою в історії акторкою, відзначеною в один рік і «Золотою малиною» (за найсумнівніші досягнення в кінематографі як найгірша акторка за комедію «Все про стіва»), і «Оскаром» (як найкраща акторка у фільмі «Невидимий бік»)         

 

Давно помічено, що вже на стадії оголошення номінантів, не кажучи про лауреатів, «Оскар» відображає певні пануючі настрої і в суспільстві, і в кіномистецтві. Не дивно, що у фаворити вийшли воєнні фільми: лише на одну номінацію від «Аватару» і «Повелителя бурі» відстали «Безславні покидьки» Квентіна Тарантіно (цілком прогнозована статуетка Крістофу Вальцу в категорії «краща чоловіча роль другого плану»); якщо додати ще й чотири номінації «Дев'ятого району» (режисер Ніл Бломкамп), де теж розгортається конфлікт між землянами і прибульцями (причому, як і в «Аватарі», саме інопланетяни є жертвами), то загальна ситуація окреслюється доволі чітко.

 

Ба більше, Америка не просто втомилася воювати: вона намагається ще й зважати на бідних, покинутих, знедолених. Інтрига, що розгорталася паралельно двобою режисерів - хто отримає «Оскарів» за кращі жіночі ролі. Найбільшу увагу - саме через соціальне забарвлення - тут привертали «Невидимий бік» із Сандрою Баллок та «Скарб» (в інтернеті має назву «Тужся», оригінальна назва - «Precious», режисер Лі Деніелс) з 27-річною дебютанткою Геббі Сідібі. Якщо перша стрічка - це, скоріше, чергова голівудська казка про Попелюшку (злиденного чорношкірого хлопця підіймає з бруду багата біла фея, звичайно, зіграна Баллок), то фільм Деніелса - це воістину жорстока правда про життя у Гарлемському гетто, і варто зазначити, що всі, особливо жіночі ролі у цій важкій стрічці зіграні блискуче. Тож перед академіками постала дилемма дещо ідеологічно забарвлена: підтримати «Невидимий бік» з його консервативним посланням про суспільство рівних можливостей, в якому, однак, все одно важливо знайти заможного покровителя, чи дійсно неприкрашений образ реальності, де кожний сам за себе, і допомогти можуть лише рівні тобі. Журі пішло на компроміс: за кращу головну роль відзначили Баллок, а «Тужся» отримав «Оскарів» за жіночу роль другого плану (Монік, відома з комедійних телешоу, вражаюче зіграла безсердечну матір) і за кращий адаптований сценарій (Джеффрі Флетчер за романом Сапфір).

 

Якщо казати про найбільш контроверсійну для нас, європейців, категорію - «кращий іноземний фільм» - то тут, на жаль, узяв гору більш давній звичай Кіноакадемії, котра воліє не відзначати фільми, що вже здобули значущі європейські нагороди. Номінувалися непересічні за виконанням і цілком актуальні за змістом картини: сумовита поема про жертв диктатури «Молоко смутку» (Перу), соціальна драма «Пророк» (Франція), талановите дослідження коренів насильства і фашизму «Біла стрічка» (Німеччина), зрештою ізраїльсько-німецький «Аджамі» про конфлікт на Близькому Сході. Однак у них вже були: «Золотий ведмідь» цьогорічного Берлінале («Молоко смутку»), Гран-прі («Пророк») і «Золота гілка» минулорічного Каннського фестивалю («Біла стрічка»), спеціальна згадка у конкурсі кращих дебютантів «Золота камера» у тих таки Каннах («Аджамі»). Тож приз дістався аргентинській мелодрамі «Таємниця її очей».

 

Підсумовуючи, можна сказати, що нинішній «Оскар» - про світ без кохання. Війни, бідність, надрив соціальний і психологічний - ось теми для мистецького дослідження, на думку Кіноакадемії. І частка істини в цьому є.

 

У наступних числах «Дня» дивіться рецензії на найцікавіші нагороджені або номіновані фільми.

 

Список лауреатiв

 

Найкращий фільм, найкращий монтаж звуку, найкращий звук, найкращий монтаж: «Повелитель бурі».

 

Найкраща режисура: Кетрін Бігелоу «Повелитель бурі»

 

Найкраща чоловіча роль: Джефф Бріджес у фільмі «Божевільне серце» (Crazy Heart)

 

Найкраща жіноча роль: Сандра Баллок у фільмі «Невидимий бік» (The Blind Side).

 

Найкраща чоловіча роль другого плану: Крістофер Вальц у фільмі «Безславні покидьки».

 

Найкраща жіноча роль другого плану: Монік у фільмі «Скарб» (Precious).

 

Найкращий іноземний фільм: «Таємниця її очей» - режисер Хуан Хосе Кампанелла, Аргентина.

 

Найкращий повнометражний мультфільм: «Вперед і вгору» (Up) - Піт Доктер і Боб Пітерсон.

 

Найкраща робота художника-постановщика, найкраща операторська робота, найкращі спецефекти: «Аватар».

 

Найкращий дизайн костюмів: «Молода Вікторія» (The Young Victoria).

 

Найкращий документальний повнометражний фільм - «Бухта» (The Cove).

 

Найкращий документальний короткометражний фільм: «Музика Пруденса» (Music by Prudence).

 

Найкращий грим - «Зірковий шлях» (Star Trek).

 

Найкраща музика до фільму: «Вперед і вгору»

 

Найкраща пісня до фільму: The Weary Kind (з фільму «Божевільне серце»).

 

Найкращий короткометражний мультфільм: «Логорама» (Logorama).

 

Найкращий короткометражний фільм: «Нові жильці» (The New Tenants).

 

Найкращий сценарій за літературним твором: «Скарб» (Precious) Джеффрі Флетчер.

 

Найкращий оригінальний сценарій: «Повелитель бурі», Марк Боул.

 

 

Дмитро Десятерик, «День»

 

Фото - Рейтер                    

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Дмитро Десятерик, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28867
Читайте також
10.03.2010 11:53
Дарья Горячева, «Газета.ru»
22 956
09.03.2010 11:32
Олена Коркодим
34 078
09.03.2010 10:46
Леся Юрченко, Захар Бутирський, Йохен Кюрте, Тетяна Бондаренко, «Німецька хвиля»
25 202
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду