Нове українське фотомистецтво: філософія замість гламуру

22 Лютого 2010
9060
22 Лютого 2010
17:45

Нове українське фотомистецтво: філософія замість гламуру

9060
З березня в Україні видаватиметься перший некомерційний журнал про фотомистецтво «5,6». Він виходитиме за підтримки Гете-інституту та презентуватиме роботи як українських аматорів, так і знаних європейських фотографів
Нове українське фотомистецтво: філософія замість гламуру

Україна перебуває поза процесом розвитку світової фотографії: тут не можна здобути професійну освіту фотографа, не видаються фотоальбоми, немає галерей, які охоче експонували б фотосвітлини як мистецькі шедеври, каже засновник приватної школи фотографії Віктор Марущенко. Це він зі своїми колегами та учнями задумав видавати журнал про фотографію, аби зацікавити людей фотомистецтвом - не красивими, гламурними фотографіями, а роботами на соціально значущі теми.

 

Увага насамперед змісту

 

 «Україна не є в контексті світової фотографії. Ми потребуємо формального мистецтва, і фотографія для нас більш пов'язана з комерцією. Українці вихованні не на складній фотографії, а на простішому візуальному образі, який додається до товару або до послуги, щось рекламує і обов'язково має бути красивим. Тим часом у світі взагалі немає моди на красиву фотографію. На Заході рефлексія у фотографії більш актуальна, особливо рефлексія на соціальні теми. Там велику увагу приділяють змісту, а форма десь на 125-му місці. А в нас навпаки: все має бути красивим, а зміст - неважливий», - розповів Віктор Марущенко.

 

Новий журнал з дивною для необізнаних з фотографією людей назвою «5,6» (це середнє число діафрагми) має заповнити цю прогалину. Журнал буде альбомного типу. Там можна буде побачити фотороботи європейських фотомитців, прочитати про їхню творчість, а також познайомитися  з роботами українських фотографів мистецької фотографії. Видання не комерційне. Журнал безкоштовно розповсюджуватиметься в галереях, фотосалонах, культурних центрах. Перший номер присвячений творчості культового німецького фотохудожника Юрґена Теллера. Та й у подальших випусках журналу велику увагу буде приділено німецькій школі фотографії, каже Віктор Марущенко.

 

Європейський фотостиль

 

 «Я маю певний досвід співпраці зі школами фотографії у Німеччині. Це зовсім інший фотостиль. Німці працюють на концептуальному рівні. Ми хочемо його тут репрезентувати.  По-перше, нас різнить освіта. У німецьких університетах, зокрема у Лейпцигу, Дрездені, Берліні, всюди є факультети, які випускають професійних художників-фотографів. Здебільшого вони працюють у стилі "контемпорарі", тобто сучасного мистецтва. У нас взагалі такого досвіду немає». 

 

Також автори журналу мають у планах співпрацю з португальською та польською фотошколами. Журнал виходитиме раз на два місяці накладом у тисячу примірників. Таку кількість і періодичність видання Віктор Марущенко пояснює обмеженим бюджетом, адже в журналі будуть автентичні фото авторів, з їхнім авторським дозволом на опублікуванням. Хоча журнал і некомерційний, а радше освітній, однак деякі знані фотохудожники вимагають за передрук своїх робіт зо три тисячі євро за фото.  Однак і такі кошти варто платити, аби українці «розсмакували сучасне фотомистецтво», наголошує Марущенко.

 

Лілія Гришко, радіо «Німецька хвиля»

 

Фото - «Німецька хвиля»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Лілія Гришко, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9060
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
фотограф
5332 дн. тому
Мені здається, що тутне буде дуже багато коментів. Сьогодні, коли фотокамер більше ніж парасольок, майже нікого не цікавить їх стиль. Сучасне фото в Україні дійсно не у кращий формі, хоча за формою, мабуть, краще... Чи хтось може мені порадити вітчизняний часопис, газету, або сайт , де фото має сучасний стиль? Наявність суперсучасних камер не має ніякого відношення до сучасного стилю, бо стиль - ці світогляд, а не черговий кадр з автофокусом, автоекспозицією та автоспалахом... Насправді, щоб зробити справжне фото - потрібна не фотокамера а відчуття проекцій інших вимірів...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду