Новий закон про захист моралі: від захисту прав людини до цензури

10 Лютого 2010
22507
10 Лютого 2010
12:27

Новий закон про захист моралі: від захисту прав людини до цензури

22507
Нова редакція Закону містить більше можливостей для цензури, аніж чинний закон
Новий закон про захист моралі: від захисту прав людини до цензури

Нова редакція Закону про захист суспільної моралі, яку винесли на громадське обговорення, містить більше можливостей для цензури, аніж чинний закон, б'ють тривогу українські правники та митці. Натомість голова Національної експертної комісії з моралі Василь Костицький вважає, що нова версія закону допоможе краще протидіяти поширенню дитячої порнографії, міжнаціональній ворожнечі та іншим небезпечним для суспільства явищам.

 

За поширення продукції чи проведення вистав або акцій, які суперечать суспільній моралі, можуть позбавити ліцензії, а то й притягти до кримінальної відповідальності - якщо набере чинності нова редакція Закону про захист суспільної моралі, яка зараз проходить громадське обговорення. Законопроект точніше визначає аморальні різновиди діяльності, ясніше окреслює повноваження держави щодо захисту моралі,аніж чинний закон, а відтак робить її захист ефективнішим, пояснює голова Національної комісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький.

 

Як діятиме новий закон, голова Нацкомморалі пояснює на прикладі: «Я як споживач повинен мати право на те, щоб сідати з дитиною біля телевізора у вихідний о десятій ранку і не відчувати дискомфорту від, вибачте, голих чоловіків чи жінок на екрані. Інакше це нав'язування через загальнодоступні канали».

 

За його словами, комісія спробує «загнати таку інформацію на спеціальні кодовані канали, в нічні часи, і загалом усю продукцію, яка несе загрозу моралі, витіснити з загальнодоступних джерел».

 

Головним державним регулятором у цій царині законопроект робить уряд та Національну комісію з питань захисту суспільної моралі, а статті 23 та 35 майбутнього закону передбачають позбавлення ліценції та кримінальну відповідальність за вільне поширення книжок, фільмів чи інших творів, у яких експерти виявлять порнографію, ксенофобію чи подібні загрози для суспільства.

 

Законопроект не узгоджений із Конституцією та міжнародними нормами - експерт

 

У такому вигляді законопроект призведе до правових колізій і створить законні підстави для запровадження цензури, говорить юрист інституту масової інформації Роман Головенко.

 

«Для прикладу, попередній контроль на продукцію сексуального характеру та її ліцензування вступають у суперечність із нормою української Конституції про заборону цензури та з Конвенцією про захист прав людини. Втім, я не вважаю, що нові норми суттєво вплинуть на ситуацію в державі найближчим часом, адже ні влада, ні правоохоронні органи виконувати закон не вміють», - каже юрист.

 

Роман Головенко пропонує інший підхід, який забезпечить, на його думку, захист моралі без цензури: замість попереднього контролю та експертних оцінок - сувора система відповідальності за вже скоєні порушення.

 

Найбільше ж засуджують законопроект про захист моралі митці. Письменник і драматург Лесь Подерв'янський каже, що це - «нормальні перші кроки до фашизму».

 

«Під цей закон потрапляє, зрештою, будь-хто. Я взагалі вважаю, що захист моралі не є функцією держави. Вони за наші гроші, за рахунок податків намагаються вчити нас, як жити, що писати, яке кіно дивитися», - ремствує письменник.

 

Лесь Подерв'янський, Юрій Андрухович. Микола Вересень та інші діячі української культури заявляють, що чинитимуть опір подібним ініціативам. Тим часом, за інформацією Нацкомісії з моралі, новий закон, у якому планують урахувати зауваження громадськості, має потрапити на розгляд парламенту менш ніж за місяць.

 

Євген Солонина, «Радіо Свобода»

 

Фото - www.novynar.com

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Євген Солонина, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22507
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
кокотюха
5211 дн. тому
загроза будь-якій моралі - це василь костицький. його точно не можна показувати голим о десятій ранку дітям.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду