Богдан Ступка став «двоглавим орлом»

2 Лютого 2010
23734
2 Лютого 2010
08:45

Богдан Ступка став «двоглавим орлом»

23734
Про Чехова, Бульбу та уміння робити добро
Богдан Ступка став «двоглавим орлом»

У Москві відбулося урочисте нагородження переможців VIIІ кінопремії Росії «Золотий орел» - професійного призу, що присуджується за досягнення в галузі кінематографії та за внесок у розвиток кіно.

 

В одній із найголовніших номінацій - «Головна чоловіча роль» - лауреатом став народний артист України Богдан Ступка за роль Тараса Бульби в однойменному фільмі Володимира Бортка.

 

Наступного дня після церемонії нагородження ми зустрілися з Богданом Сильвестровичем у Культурному центрі України в Москві. Весь час наша розмова переривалася телефонними дзвінками. Вітали актора з перемогою друзі, колеги, режисери, журналісти з Росії, України, Білорусі. Й Ступці це дуже подобалося.

 

- Богдане Сильвестровичу, спочатку хочу вас привітати з нагородою. Які почуття переживає актор, коли номінується і...

- ... нічого не дістає.

 

- Пропоную розглянути ваш варіант - коли номінується і стає переможцем.

- Дуже приємно. Слава всім акторам подобається. І я не виключення.

 

- Невже тільки приємно? А хвилювання? Нервування?

- Так. Приємно.

- Я вже маю двох «Золотих орлів». Першого отримав за найкращу чоловічу роль другого плану за роль генерала Сєрова у фільмі Павла Чухрая «Водій для Віри», другого - цього року. Ніколи навіть не думав, що стану двоглавим орлом (сміється).

 

- «Тарас Бульба» став лауреатом ще у двох номінаціях - «Краща робота художника по костюмах» та «Краща робота художника-постановника». Обидві - цілком заслужені. А чи були, на ваш погляд, ще номінації, в яких фільм міг бути відзначеним?

- Були. Це й режисерська робота, й операторська.       

 

- Роль Тараса Бульби була серед тих, про які мріяв актор Богдан Ступка?

- Ніколи не думав його грати. Я був впевнений, що цей персонаж не в моєму характері.

 

- Але ж ви самі собі напророкували цю роль ще у 1999 році в інтерв'ю Володимиру Мельниченку, коли на запитання: «Що після «Вогнем і мечем» необхідно зняти в Україні?» - відповіли: «Тараса Бульбу».

- Так. Саме це я і сказав. Але, по-перше, мав на увазі, що фільм повинен був зніматися в Україні, а не в Росії, а по-друге, не про себе вів мову. Навіть і не думав у цьому напрямі. Признаюся, коли розпочалися зйомки й моя мама-покійниця дізналася, що я буду грати Бульбу, вона сказала: «Не грай, сину. Там «бий ляхів», «бий поляків». Потім тебе до Варшави не пустять».

 

- Мамине пророцтво здійснилося?

- Ні. До Варшави пускають.

 

- Якими аргументами переконав Володимир Бортко зіграти цю роль?

- Та мені самому було цікаво. Все ж таки Микола Гоголь. А я актор. Молодець режисер, що поламав звичне, спрощене уявлення про Бульбу й розкрив глибокі психологічні та трагічні моменти. І в цьому ми співпали.

 

- Були якісь складнощі в роботі?

- Єдине, що кожного ранку дивився в дзеркало, чи не схуд, бо спеціально для ролі набирав вагу. А зараз, слава Богу, ввійшов у форму.

 

- Були ще випадки, коли необхідно було змінювати зовнішність?

- Ні. Це було вперше і в останнє. До речі, ні на коня не сяду більше, ні товстішати не буду.

 

- Богдане Сильвестровичу, день вручення кінопремії «Золотий орел» був насичений ще й іншими не менш значущими подіями. Скажіть кілька слів і про них.

- Я брав участь у Міжнародній конференції, присвяченій 150-річчю Антона Чехова, на якій були присутні видатні театральні діячі з світовими іменами, у тому числі Пітер Штайн і Роберт Стуруа. Крім того, у складі великого культурного десанту на чолі з президентом Росії Дмитром Медведєвим літав на батьківщину Антона Павловича - до Таганрога.

 

Вилітали о п'ятій ранку. Того ж дня повертались, а о сьомій вечора я мав бути на Мосфільмі. Але поїздка варта була того, аби навіть запізнитися на церемонію нагородження «Орла». Ми побували у місцевому театрі, побудованому ще за кріпосних часів. До речі, у 1962 році я виступав на його сцені разом із Львівським театром ім. Заньковецької. Тоді ми грали «Невольника» Тараса Шевченка. Там просто дивовижна атмосфера. Відвідали будинок, де народився і ріс письменник. До речі, у Таганрозі відкривають Культурний центр ім. Антона Чехова.

 

- Богдане Сильвестровичу, яке місце у вашому творчому житті займає драматург Чехов?

- Антон Павлович - це велика акторська школа. Це драматургія настрою, яка не всім піддається. Без Чехова, Ібсена, Франка актор багато втрачає, бо вони вимагають підключення, а мистецтво починається саме тоді, коли підключається підсвідомість. Решта - логіка. А логіка ніколи не була мистецтвом.

 

Мені доля подарувала кілька зустрічей із Чеховим. На театральній сцені я зіграв Треплєва в «Чайці», Войницького у «Дяді Вані», за якого отримав державну премію Радянського Союзу, Чебутикіна у «Трьох сестрах». У кіно зіграв Архієрея в «Нині прославився син людський». І остання кінороль за Чеховим - Лебедєв в «Іванові», де знімався разом з Остапом. До речі, я свого часу грав Треплєва, потім ця ж роль була дипломною в Остапа, і сьогодні її грає онук Дмитро на моєму четвертому курсі в Університеті ім. Карпенка-Карого.

 

- Поділіться власним досвідом - що повинен вміти і знати актор, аби зіграти Чехова?

- По-перше, мати талант, інакше, чим би актор не володів, нічого не вийде. А, по-друге, розумного режисера. Більшість із них сьогодні шукають нові форми, але не в них справа. Головне, щоб щось лилося з душі.

 

- Не пробували себе як режисер?

- Ні. І не збираюся.

 

- Чому?

- У 1972 році я знімався у Михайла Олександровича Ульянова у фільмі «Самый последний день». Коли я приїхав на озвучення, побачив, що він дуже сумний. «Чого, - питаю, -такий?» Він відповів: «Это моя первая и последняя картина. Я не хочу пополнять когорту бездарных кинорежиссеров». І я теж не хочу поповнювати когорту бездарних театральних режисерів. Їх і так дуже багато. Займаюсь іншим і не менш важливим - складаю стратегічний план театру.

 

- Для вас особисто які слова є найвищою похвалою?

- Знову звернуся до Чехова. У нього найвищою похвалою було слово «добре». А сучасні режисери сьогодні на зйомках кричать: «Геніально, фантастично, ти - супер, ти - кращий за всіх!» Це все буза.

 

- А є такі режисери, які кажуть просто «добре»?

- Сергій Данченко був таким. Радів, коли щось виходило, але нічого не говорив, а тільки проходив повз, бив легенько по плечу і казав: «Ну, нічого». Це була найбільша похвала.

 

- Часто так «бився»?

- Не часто. Може, три рази.

 

- Сьогодні перевагу надаєте кіно чи театру?

- Люблю й кіно, й театр. Слава на мене звалилась у 1970 році після фільму «Білий птах з чорною міткою». Сьогодні, на старість, знову посипались і хороші ролі, й режисери, і сценарії. Цікаво було б зіграти роль без слів, а не просто бути присутнім на сцені чи кіно, але прожити надзвичайну життєву долю. Але такої ролі ще не написали.

 

- Яких би ролей побажали Остапу та Дмитру?

- Дмитро міг би зіграти Ромео, Остап - Едіпа у виставі нашого театру, яку свого часу ставив Роберт Стуруа. Ми б її поновили. Ще є дуже цікава п'єса болгарського драматурга Стратієва «Замшевий піджак», де один актор грає сім ролей. Це може бути дуже цікаво. І, безумовно, складно.

 

- Ви з часом змінюєтесь? Якщо - так, то в який бік?

- Так, змінююсь, і в кращий бік. Одні з віком стають більш дурними, інші чогось навчаються в житті. Я завжди підтримую талановитих людей. І як художній керівник, і як актор. Навіть якщо погано, завжди знайду за що похвалити. Був такий актор Борис Васильович Романицький, корифей українського театру. Коли я працював над «Ричардом ІІІ», мені було 33 роки. Він завжди на репетиціях сидів у залі, а потім кликав до себе в кабінет. І завжди свою тираду починав так: «На мою скромну думку, ви створені для цієї ролі, але у вас немає емоцій, темпераменту, логіки». Тобто нічого немає. Але перша фраза давала надію та бажання щось робити. Запам'ятовувалися лише перші слова, що я створений для цієї ролі! Це був добрий урок у житті. Користуюся ним у спілкуванні з іншими. Треба вміти підтримувати. Треба уміти робити добро і не чекати, що тобі хтось подякує. З роками став простіший у спілкуванні з людьми.

 

- Дозвольте вас привітати і з орденом Ярослава Мудрого V ступеня, який ви отримали з нагоди 90-річчя Театру ім. Франка. До речі, як ви взагалі ставитеся до звань?

- Я б їх відмінив. Окрім заздрості та інших негативних проявів у колективі, вони не приносять жодної користі. Одні - тішаться, інші - плачуть. Сьогодні навіть доплати достойної за звання немає. Якщо за радянських часів народний артист СРСР, і я в тому числі, отримував доплату в триста карбованців, то сьогодні - це на папері 40% від ставки, а насправді - усього двадцять. Замість витрат на всілякі медалі та звання, просто б збільшили зарплату акторам. Та й усе. Але ніхто не наважиться це зробити. Звання, між іншим, серед колишніх радянських республік залишилися лише в Росії, Україні та Білорусі.

 

Свого часу відомий білоруський драматург Андрій Макайонок говорив: «Людина, незважаючи ні на що, коли вона досягне 25-річного віку, повинна бути відзначена всіма можливими нагородами і званнями. А потім, слідкуючи за її роботою, треба все це відбирати, щоб перед Богом вона була чистою». Дуже слушна думка.

 

- Ви вірите в долю? Чи згодні з Олександром Гріном, що людина повинна творити щастя власними руками?

- П'ятдесят на п'ятдесят. Ні без долі, ні без везіння, ні без працелюбства нічого не вийде.

 

Ассоль Овсянникова, Москва, спеціально для «Дня»       

 

Фото автора          

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ассоль Овсянникова, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23734
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду