Політичні ток-шоу – медіабізнес чи пошук конструктивізму?

3 Січня 2010
21072
3 Січня 2010
01:29

Політичні ток-шоу – медіабізнес чи пошук конструктивізму?

21072
Політичні ток-шоу, що іноді тривають годинами, збирають біля телеекранів мільйонні аудиторії. Вважається, що подібний формат ТБ демократизує громадську думку, орієнтуючи її на пошук консенсусу. Але, чи відбувається це в умовах української реальності?
Політичні ток-шоу – медіабізнес чи пошук конструктивізму?

Політичні ток-шоу - саме цей формат сучасного телебачення більшість рейтингових телеканалів вважають своєю «фішкою». І недарма, бо політичні ток-шоу приносять неабиякі прибутки телеканалам, переконаний народний депутат Сергій Соболєв. 



«Це, насамперед, медіа бізнес, - каже він. - Свідчення цього - довжелезні рекламні паузи під час ток-шоу, чого не можна помітити навіть під час інших телепрограм. І ще - ток-шоу чомусь затягуються після 23-ї години, коли дозволено рекламувати алкоголь».



Глядачі хочуть сенсацій? 



Саме гонитва за прибутками змушує ведучих надавати перевагу видовищності та сенсаційності в ефірі, аніж змістовності і конструктивізму. Адже інакше «блакитні екрани» не збиратимуть мільйонні аудиторії, вважає інший частий гість політичних ток-шоу парламентарій Олег Зарубінський.



«Глядацькі рейтинги найбільші під час ток-шоу, - зазначає депутат. - Люди кажуть, що всі ці програми набридли, але телеканали виходять із рейтинговості тих чи інших телепередач».



Суспільство дорослішає, а з ним і вітчизняне ТБ



Однак, як переконує головний редактор сайту та часопису «Детектор медіа» Наталія Лігачова, вже настає критична межа втоми від подібних, за її висловом «собачих боїв», відтак стали з'являтися змістовніші політичні ток-шоу. 



«Телеканали вже починають розуміти, що настає втома від подібних телескандалів. Відтак вони починають пропонувати інші варіанти телешоу. Вважаю, що суспільство сприймає це краще, аніж такі ток-шоу два роки тому. Тобто дорослішає суспільство, дорослішає і телебачення. Дорослішає телебачення, дорослішає і суспільство. Це - взаємний вплив», - зауважує Наталія Лігачова.

 

Ірина Біла, «Радіо Свобода»

 

Фото - novosti.dn.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ірина Біла, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21072
Читайте також
05.01.2010 16:40
Отар Довженко, для «МедиаПорта»
23 704
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду