Вінський подав до суду на «Інтер» за слова Тимошенко у «Великій політиці»

25 Грудня 2009
16775
25 Грудня 2009
15:00

Вінський подав до суду на «Інтер» за слова Тимошенко у «Великій політиці»

16775
Вінський подав до суду на «Інтер» за слова Тимошенко у «Великій політиці»

Голова партії «Народна влада», екс-міністр транспорту Йосип Вінський подав позов до Печерського районного суду Києва проти прем'єр-міністра Юлії Тимошенко та телеканалу «Інтер» про захист честі, гідності і ділової репутації, повідомляє прес-служба партії.

 

Приводом для позовної заяви стало неправдиве твердження, висловлене прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко в програмі «Велика політика з Євгенієм Кисельовим» на телеканалі «Інтер» 4 грудня на 101-й хвилині прямого ефіру, коли вона сказала: «Якщо, наприклад, міністр нашої команди Вінський і міністр команди Ющенка Єхануров були помічені в прямій корупції - то їх сьогодні в уряді немає».

 

Йосип Вінський вимагає в судовому порядку визнати цю інформацію недостовірною та такою, що порочить честь гідність та ділову репутацію позивача, а також зобов'язати Юлію Тимошенко спростувати висловлену інформацію в той самий спосіб, в який вона була поширена, а саме - оголосити по телебаченню повідомлення наступного змісту: «4 грудня 2009 року в ефірі телевізійного каналу "Інтер", в рамках телепередачі "Велика політика з Євгенієм Кисельовим" Тимошенко Юлією Володимирівною була оприлюднена інформація щодо причетності Вінського Йосипа Вікентійовича до корупційних діянь. Повідомляю, що зазначена інформація є непідтвердженою та недостовірною».

 

Крім того, позивач просить суд зобов'язати АТЗТ «Українська незалежна ТВ-корпорація» («Інтер») вилучити з архіву і знищити фрагмент телепередачі та стенограми, в якому відбулося поширення недостовірної інформації.

 

За словами Вінського, два тижні тому він звернувся до телеканалу «Інтер» з вимогою надати йому можливість реалізувати право на відповідь. «Але мені прикро, що й від телеканалу, який прем'єр-міністр використала для паплюження моєї честі, гідності та ділової репутації, я протягом двох тижнів так і не отримав відповіді. Тому домагатимуся відновлення справедливості в суді», - цитує прес-служба його слова.

 

У прес-службі групи «Інтер» сказали, що не коментуватимуть цю тему.

 

Юрист Інституту медіа права Ігор Розкладай, якого ми також попросили прокоментувати позов, пояснює, що «Інтер» не винен у дифамації, оскільки інформація виголошувалася в прямому ефірі особою, яка не є працівником каналу, однак канал винен у порушенні права на відповідь.

 

«Закон України "Про телебачення і радіомовлення" чітко захищає журналістів від висловлювань третіх осіб у прямому ефірі (ст.67). Таким чином телеканал "Інтер" не є належним відповідачем щодо поширення недостовірної інформації прем'єром. Утім, закон про телерадіомовлення чітко вказує, що пан Вінський має право вимагати право на відповідь (ст.65) в ефірі телекомпанії "Інтер". Тому, відсутність відповіді від телеканалу слід розглядати як порушення закону і міру відповідальності телеканалу має встановити суд (ст.71). Щодо вилучення фрагментів є більше ефективною заборона на поширення програми з цим фрагментом, ніж на знищення, бо за певних обставин проконтролювати кількість копій неможливо», - сказав він (повний коментар - дивіться тут).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16775
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду