Парламент створив ТСК, що розслідуватиме втручання влади в роботу ЗМІ

18 Грудня 2009
19557
18 Грудня 2009
13:36

Парламент створив ТСК, що розслідуватиме втручання влади в роботу ЗМІ

19557
Парламент створив ТСК, що розслідуватиме втручання влади в роботу ЗМІ

18 грудня Верховна Рада прийняла постанову про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування випадків втручання органів державної влади і місцевого самоврядування, їх посадових осіб у діяльність засобів масової інформації. Проект подала народний депутат Ганна Герман. Проголосувало за постанову 277 депутатів.

 

Доповідач з цього питання Ганна Герман, наголошуючи на необхідності утворення такої ТСК, розповіла присутнім у залі про факти тиску влади на ЗМІ, про які говорилося на парламентських слуханнях 2 грудня цього року. Вона запропонувала, щоб ТСК працювала рік, а перші висновки були заслухані через 3 місяці. Щодо складу ТСК, то доповідачка зазначила, що комісія має складатися з 10 осіб і наразі подали кандидатури лише фракції Партії регіонів (Валерій Бондик, Олексій Журавський, Едуард Матвійчук) та «НУ-НС» (Ірина Геращенко).

 

«Зараз побільшало замовних матеріалі в у теленовинах, ми повинні поставити заслін такій недемократичній практиці, і, незважаючи на політичні погляди, протидіяти їй», - сказала Ганна Герман.

 

Ініціативу створення ТСК підтримав нунсівець Юрій Кармазін, який зазначив, що утиски свободи слова неприпустимі. Він покритикував, парламентську газету «Голос України» за те, що вона, на його думку, свідомо не надрукувала його виступ під час парламентських слухань. У ньому, зокрема, йшлося про Артеківський скандал.

 

Регіонал Володимир Ландік зазначив, що Віктор Ющенко ще 2004 року в якості кандидата у президенти запевняв, що створить суспільне телебачення, та так і не створив: владі потрібні ручні ЗМІ.

 

«Громадське телебачення буде створено до кінця 2010 року, бо Віктор Янукович допоможе нам його створити», - сказала Ганна Герман. Вона також зазначила, що нині опозиція не може прорватися на державні телеканал та радіоканал. «Перший національний і Національна радіокомпанія жодного разу не дали позицію опозиції без наших прохань чи погроз. Обов'язково треба дзвонити і наполягати. Бо опозиції немає місця в новинах НТКУ», - зазначила вона.

 

Бютівець Андрій Кожемякін вніс с голосу до складу ТСК трьох кандидатів від фракції БЮТ: Степана Курпіля, Олену Бондаренко та Михайла Косіва.

 

Комуніст Петро Цибенко виступив проти ТСК, тому що на його думку, такі комісії підміняють роботу профільних комітетів.

 

Голова регламентного комітету Олександр Єфремов просив колег підтримати створення цієї комісії, оскільки така ТСК, на його думку, необхідна. «Когда я запитав журналістів в Луганській області, чому вони задають такі неактуальні питання Юлії Тимошенко, то вони відповіли, що їм роздали папірці з запитаннями, які вони можуть їй задати. Хіба це не тиск?», - запитав він.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19557
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду