Закордонна преса про річницю Помаранчевої революції

22 Листопада 2005
522
22 Листопада 2005
12:30

Закордонна преса про річницю Помаранчевої революції

522
Річниця Помаранчевої революції в Україні у центрі уваги світових мас-медіа, які по-різному оцінюють нинішню ситуацію в Україні. Прага, 21 листопада 2005 - Річниця Помаранчевої революції в Україні у центрі уваги світових мас-медіа, які по-різному оцінюють нинішню ситуацію в Україні.
Закордонна преса про річницю Помаранчевої революції
Річниця Помаранчевої революції в Україні у центрі уваги світових мас-медіа, які по-різному оцінюють нинішню ситуацію в Україні. Так британська газета “Guardian” зауважує, що революційне піднесення в Україні пройшло, ріст економіки стрімко уповільнився, а між лідерами Помаранчевої революції почали виникати суперечки щодо напрямку розвитку країни. Газета “Guardian” наводить слова як розчарованих учасників Помаранчевої революції, так і тих, хто вважає, що життя в Україні стало кращим після революції. “Тоді у нас був єдиний вибір, і ми його зробили правильно... Тепер у нас, принаймні, є основи нової демократії”, - зауважив “Guardian” киянин Бондаренко. З ним також погодився і журналіст “Української правди” Сергій Лещенко – відомий своїми скандальними публікаціями про сина Президента Ющенка. “Свобода слова зросла щонайменше на 500 %”, - наголосив журналіст Лещенко газеті “Guardian”.

А вже інший британський часопис “Independent” присвятив статтю Юлії Тимошенко, зауваживши, що після відставки з посади прем’єр-міністра вона не приховує свого бажання повернутися на посаду глави українського уряду із розширеними повноваженнями вже після парламентських виборів. Юлія Тимошенко нині веде переговори з Президентом Ющенком, щоб колишні комісари Помаранчевої революції владнали розбіжності, що виникли між ними, наголошує британський часопис “Independent”.

Тему стосунків Юлії Тимошенко і Віктора Ющенка підхопив і впливовий російський часопис “Время новостей”. Неузгодженість у таборі “помаранчевих” йде на руку їхнім нещодавнім суперникам – Партії реґіонів Віктора Януковича, пише московська газета, переповідаючи суботню заяву Юлії Тимошенко про те, що вона готова об’єднатися із партією Ющенка напередодні парламентських виборів або створити спільну коаліцію після виборів у березні 2006 року.

А вже інший московський часопис “Газета” опублікував інтерв’ю з депутатом Держдуми Росії, директором Інституту країн СНГ Костянтином Затуліним про те, як події в Україні річної давності вплинули на російське політичне життя.

За словами Костянтина Затуліна, результати президентських виборів в Україні спершу викликали гнітюче враження у росіян. А політична еліта дорікала президенту Володимиру Путіну за однозначні ставки на Віктора Януковича за нібито фатальні помилки, допущені російською владою. Але вже сьогодні, зазначає Затулін, “мало хто нагадує Путіну минулорічні помилки після того, як скандальний розвал “помаранчевої коаліції” скинув із п'єдесталу тих, хто погрожував експортом революції до Росії”.

У нинішній ситуації депутат Держдуми Росії, директор Інституту країн СНД Костянтин Затулін покладає надії, що тепер на парламентських виборах в Україні переможе лояльна до Москви політична сила.

А вже інший російський політик Борис Нємцов в інтерв’ю тому ж таки московському часопису “Газете” звертає увагу на позитивні результати Помаранчевої революції.

За словами Нємцова, нині “Україна – єдина демократична країна на просторах СНД. В Україні є свобода друку, політична конкуренція, опозиція, є незалежний суд, не дивлячись на усі ексцеси і корупцію”.

І вже без прихованих розчарувань російський опозиційний політик зазначає, що Росії набагато більше загрожує не помаранчева революція, а коричнева. Після Помаранчевої революції влада в Росії “параноїчно налякалася”. “Страх перед народом, який може виступити проти фальсифікацій, переріс у хворобу, котра переслідує багатьох начальників у Кремлі”, - заявив один із лідерів Союзу Правих Сил Росії, радник Президента України Борис Нємцов.

Петро Кагуй, "Радіо Свобода"

Читайте також:

Володимир Ар'єв: “Я щасливий, що Помаранчева революція припала на моє життя”

Революція помаранчева чи радянська?

Інтоксикація свободою

Річниця Помаранчевої революції очима телевізійників (оновлено)

Про НСНУ - або погано, або нічого

Луканово посміхаючись

Переведіть мене через Майдан

Очередная помаранчевая сага будет о любви
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
522
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду