Вибори і нові медіа: українські журналісти опановують «Твіттер»

1 Грудня 2009
14733
1 Грудня 2009
11:41

Вибори і нові медіа: українські журналісти опановують «Твіттер»

14733
У грудні відбудуться тренінги для журналістів з різних регіонів України з основ мікроблогінгу у сервісі Twitter. Вони й проведуть першу «Всеукраїнську твіттер-трансляцію виборчого процесу».
Вибори і нові медіа: українські журналісти опановують «Твіттер»

Близько 80 медійників з Одеси, Запоріжжя та Луганська, Житомиру й Тернополя навчатимуть, як працювати у сервісі Twitter через різні веб-сайти і мобільний телефон, потім забезпечать мобільним зв'язком. Все для того, щоби організувати всеукраїнську Twitter-трансляцію фінальної стадії (7-17 січня 2010 року) президентських виборів в регіонах України. Цей проект, кажуть в «Інтерньюз-Україна» - одна з перших серйозних спроб в Україні транслювати перебіг виборів за допомогою нових медіа.

 

Керівник програм з нових медіа «Інтерньюзу» Віталій Мороз сказав «Німецькій хвилі»: «Ми завжди опікуємось інноваціями в українській журналістиці. Трансляція - це більш оперативна й незалежна інформація про можливі порушення чи зловживання. Як відомо, твіттер є найоперативнішим джерелом інформації у світі». Мороз упевнений - охочих буде чимало, адже це перший такий проект. Всі матеріали (твіти) учасників проекту збиратимуть на спеціальному блозі проекту. В «Інтерньюзі» переконані - це дозволить виявляти порушення виборчого законодавства, а така відкритість сприяє легалізації виборчого процесу. Тож серед читачів сподіваються бачити окрім ЗМІ й представників міжнародних моніторингових місій.

 

ЖЖ - більш «виборчий» ресурс

Поки ж в твіттері політику майже не обговорюють. «А от в ЖЖ - це одна з найактивніших тем. Хоча рівень дискусій значно нижчий, ніж в попередні роки» - поділився спостереженнями з «Німецькою хвилею» консультант з інтернет комунікацій Максим Саваневський. За його словами, пересічний український твітерянин - людина, яка має досвід роботи з блогами не менше 3-4 місяців. Це офісний працівник, який мешкає у Києві, віком 24-27 років.

 

Серед ніків в твіттері є й прізвища кількох кандидатів у президенти України.  Але не всі аканти «справжні». А якщо ж такі і є - як от у Арсенія Яценюка ао Інни Богословської, вести їх можуть помічники, якщо це не є просто анонси статей чи прес-релізів. Таке раніше було й в стрічці повідомлень Віктора Ющенка, та останнім часом з'являються й міркування президента, викладені у 140 символах. Очевидно, напередодні саміту Україна-ЄС, з'явився такий твіт: «Угода про асоціацію для нас - найамбітніший документ відносин України і Європейського Союзу».

 

На місцевому рівні - ефективніше

Саваневський зауважує: «На інтернет чи соціальні медіа жоден з 7 найполурярніших кандидатів не робить ставку. Сьогодні в Україні інтернет є радше експериментальним майданчиком, ніж реальним інтструментом робити з цільовими аудиторіями. Разом з тим, напрацювання отримані під час цієї кампанії активно будуть використовувати під час виборів до місцевих рад 30 травня. Такі плани мають переважна більшість політичних сил». За оцінкою експерта з інтернеткомунікацій, використання соціальних медіа в політичних цілях, як показує світовий досвід, на локальному рівні є більш ефективним, ніж на загальнонаціональному.

 

Ольга Веснянка, радіо «Німецька хвиля»

 

Ілюстрація - www.dw-world.de

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Веснянка, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14733
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Крузенштерн
5279 дн. тому
Кто бы заплатил, чтобы "українські журналісти опанували" Букварь сначала.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду