Прем’єра документального фільму «Настя Волошин: жертва на показ»

1 Грудня 2009
19974
1 Грудня 2009
11:11

Прем’єра документального фільму «Настя Волошин: жертва на показ»

19974
У Львові − прем’єра документального фільму «Настя Волошин: жертва на показ»
Прем’єра документального фільму «Настя Волошин: жертва на показ»

У фільмі взяли участь сучасники української стигматички, а також представники науки та церкви. В реконструкції подій взяли участь актори театру ім.. М. Заньковецької. Після показу відбудеться прес-конференція, за участю представників церкви, творців фільму та людей які особисто знали Настю Волошин.

 

Історична довідка:

Відома українська стигматичка Настя Волошин народилася на Ярославщині 27 жовтня 1911 року і отримала рани Христові у червні 35 - го. Польська преса широко висвітлювала появу «віщунки з села Млини», проте після її відмови визнавати себе полькою була поміщена у психіатричну лікарню на Кульпаркові. З благословенням митрополита Шептицького, згодом нею заопікувався відомий богослов о. Г. Костельник і Настю забрали з клініки.

 

У 24 роки вона вступила до монастиря сестер Василіанок взявши ім'я Маріям. Після ліквідації УГКЦ була вислана на Сибір де пробула 7 років і відтак повернулася на Україну. Померла Н. Волошин в день пам'яті першомученика Стефана, 9 січня 1994 року в селі Шпильчино на Львівщині.

 

До кінця днів, Настя Волошин (або як її називали в народі Цьоця) не втратила своїх чисельних містичних дарів.

 

 

 

Фільм «Настя Волошин: жертва на показ» розповідає про життя відомої української стигматички яка народилася на Ярославщині 27 жовтня 1911 року і отримала рани Христові у червні 35 - го в селі Млини. Польська преса широко висвітлювала появу «віщунки з села Млини», проте після її відмови визнавати себе полькою була поміщена у психіатричну лікарню на Кульпаркові. З благословенням митрополита Шептицького, згодом нею заопікувався відомий богослов о. Г. Костельник і Настю забрали з клініки. У 24 роки вона вступила до монастиря сестер Василіанок. Після ліквідації УГКЦ була вислана у Сибір на 7 років і відтак повернулася на Україну. Померла Н. Волошин в день пам'яті першомученика Стефана, 9 січня 1994 року в селі Шпильчино на Львівщині.

 

Як відбувались зйомки:

Про Настю Волошин режисер Іван Федорич довідався минулого року зовсім випадково, натрапивши на скромну сторінку в Інтернеті. Тоді ж з'явилась ідея зняти про неї фільм. Згодом автор познайомився з Олегом Петруком, науковцем який вже десять років збирає матеріали про Настю Волошин та українських стигматиків (як виявилось їх було близько 20 - ти!). Пан Олег відкрив для режисера свій архів, а також дав контакти людей, що особисто знали стигматичку.

 

Зйомки почалися у жовтні 2008- го року на базі Львівської ОДТРК під кураторством режисера Мирослава Мединського. Знімальна група побувала у різних місцях Львівщини - Шпильчино, Ганачівка, Бібка, Давидів де збирала свідчення про Настю Волошин. Також свої коментарі на тему стигматички Насті Волошин виразили представники церкви і науки.

 

У другій фазі зйомок, в павільйоні ЛОДТРК знімались реконструкції подій з життя стигматички за книжкою о. Костельника «Настя Волошин - дівчина зі стигматами». У постановці комбінованих зйомок (вони проводились на однотонному полотні) брали участь актори театру Марії Заньковецької, а потім художній геній Тарас Сайнюк на рівні монтажу створювались «комп'ютерні» декорації. Створення ігрових сцен забирало багато часу, оскільки Сайнюк і Федорич робили такі ефекти вперше, тому остаточний випуск фільму переносився з квітня на вересень, поки не було встановлено остаточну дату - 3 грудня, яка є близька до дати 15-тої річниці смерті Насті Волошин (7 грудня 1994 р.). Як на дебют, фільм вийшов досить модерний, захоплюючий і динамічний. Тому він буде цікавий для всіх поколінь які цікавляться історією Галичини, та історією Української Греко-Католицької Церкви.

 

Про автора:

 

 

«Настя Волошин» це перша професійна робота молодого режисера Івана Федорича, який почав свій творчий шлях на Люблінському Католицькому Університеті де навчався протягом 2002 -2007 рр на факультеті психології. Після закінчення університету повернувся в Україну. Спочатку працював на «Єко - радіо» як автор і ведучий передачі «Авангард», згодом перебазувався на ЛОДТРК де працював оператором, ведучим та помічником режисера. Зараз працює на каналі «24» і одночасно бере участь в «Інтершколі» на каналі Інтер.

 

Разом зі своїми друзями - поетами у 2007 -му заснував творче об'єднання «ТАБАКО» в лавах якого створив три відео поезії - «З глибини», «Коридори з диму» та «Портрет». Перша короткометражка отримала приз на фестивалі «Куб» 2008 року, інші брали участь у фестивалях «Кіносфера», «Кіно фронт 2009» а також будуть показані на міжнародному фестивалі медіапоезії «Вентилятор» який пройде 19-го грудня у Санкт Петербурзі.

 

Католицький часопис Credo

 

Фото - www.credo-ua.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
www.credo-ua.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19974
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду