Європейські експерти: Новим викликом для українських інтернет-ЗМІ є громадянська журналістика

20 Листопада 2009
15284
20 Листопада 2009
15:56

Європейські експерти: Новим викликом для українських інтернет-ЗМІ є громадянська журналістика

15284
Європейські експерти: Новим викликом для українських інтернет-ЗМІ є  громадянська журналістика

Європейські експерти вважають новим викликом для українських інтернет-ЗМІ громадянську журналістику. Про цей йшлося під час  семінару «Інтернет-ЗМІ на європейському ринку».

 

За словами Пьотра Поґожельского («Польське радіо»), у Польщі для інтернет-видання  головним є якісний контент: «На відміну від українських ЗМІ, де  на всіх сайтах дуже подібна інформація, в Польщі кожне видання обов'язково створює власне повідомлення, а не просто копіює його з іншого сайту. У Польщі інтернет-портали мають власні сюжети або матеріали з каналів свого холдингу».

 

За його словами, у Польщі взагалі немає ресурсів, що займаються лише  копіюванням чужого контенту. Так само відсутні безкоштовні портали, на яких можна було б переглянути  телебачення он-лайн або скачати фільми чи музику.

 

Однак при цьому пан Поґожельскі вважає, що на українському ринку інтернет-ресурсів - досить серйозна конкуренція, і цей фактор мають враховувати польські інвестори, які запускають нові видання: «Не варто думати, що це країна, де  можна зробити щось за малі гроші»

 

Також, за його словами, інтернет-ЗМІ активно використовують у своїх матеріалах сюжети та фото, зняті звичайними людьми.

 

Детальніше про  роботу громадянської журналістики (User Generated Content) коли контент, створений користувачем, бере активну  участь у формуванні складу новин, розповіла Лінда Рат-Віґґінс («Німецька хвиля», Німеччина). За її словами, саме інтернет надає можливість цьому явищу розвиватися. Вперше активність  у створенні фото- та відеоконтенту  користувачі продемонстрували ще  2001 року під час  терористичних актів у Нью-Йорку, а вже згодом, особливо завдяки надзвичайним подіям, цей рух активізувався. А 2005 року під час вибухів у Лондоні на прохання директора BBC Global News Ричарда Самбрука  користувачі  упродовж години надіслали  близько 20 аматорських відео, 100 - фото і 4 000 sms-повідомлень, що засвідчили факти цих подій та  були використані у матеріалах видання.

 

Програмний директор «Інтерньюз-Україна» Андрій Кулаков зазначив, що враховуючи всі ці новітні тенденції, в межах програми «MediaNext» планують провести Twitter-трансляцію  виборчої кампанії з 7 по 17 січня. «Для цього ми плануємо залучити близько 80 регіональних журналістів», - сказав він.

 

У підсумку модератор семінару шеф-редактор проектів «Детектор медіа» Наталія Лигачова наголосила на тому, що інтернет розвивається незалежно від нас.

«Тобто будемо ми чи не будемо проводити семінари, але нові технології прогресуватимуть.  Навіть ВВС не відразу почало розвивати громадянську журналістику, вони почали це робити, коли зрозуміли, що повз них йде інше життя, і вони повз це життя проходять. І, з одного боку, втрачають своїх глядачів, читачів, слухачів, а з  іншого - те, що формується в Інтернеті, може нести і загрози громадському  суспільству. І ті, хто хоче застосовувати якісь етичні норми, мають користуватись таким само інструментом», - сказала вона.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15284
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
reader
5289 дн. тому
micka: +++1000 стопудово вірно! але прикро, що в тій самій німеччині user generated content може бути адекватною формою комунікаії, а в україні - ні. щодо перекладу терміну "user generated content" в цій статті її автором, то можу лише сказати, що людина, яка дозволяє собі саме такий переклад, не тямить ані в журналістиці, ані в її ролі, ані в англійській мові
micka
5290 дн. тому
user generated content - це жодною мірою не є громадянська журналістика і не журналістика взагалі. це таке собі "соціальне" репортерство, причому "соціальне" не по суті, а по технічній природі (породжене так званими "соціальними мережами інтернету). насправді, серед таких "соціальних" репортерів можуть бути (і найяскравіше це реалізується в росії) представники спецслужб і політтехнологів, які піарять такими нібито невинними "соціальними" методами свої пропагандистські задуми. перестаньте називати всіх кого не ліньки "громадянськими журналістами". ці "соціальні" репортери не застосовують етичні норми і навіть не знають про їхнє існування, а отже не є журналістами і крапка. невже не зрозуміло??????
micka
5290 дн. тому
журналістика апріорі громадянська і не треба видумувати її різновиди. іншої не буває. політична і комерційна це не журналістика це паблік рілейшнз. і не треба плутати людей, якщо самі не довчилися
Начальник
5291 дн. тому
Українській журналістиці викликом буде навіть допотопна журналістика. У нас нема журналістів, одні copy и paste. Понтів тільки повно, та криків про свободу слова, коли п’яного міліція зловить за сцянням у підворітті.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду