Кримський журналіст Володимир Лутьєв продовжує голодування у в'язниці

11 Липня 2005
721
11 Липня 2005
12:29

Кримський журналіст Володимир Лутьєв продовжує голодування у в'язниці

721
6 липня Апеляційний суд міста Севастополя в присутності представників місії ІМІ знову відхилив ряд клопотань адвоката журналіста Віктора Овечкіна та його підзахисного Володимира Лутьєва.
Кримський журналіст Володимир Лутьєв продовжує голодування у в'язниці
Зокрема, суд відмовив у проведені експертизи підписів кількох свідків по цій справі, виклику їх на додатковий допит та порівнянні ряду свідчень.

Віктор Овечкін повідомив під час подання клопотання про те, що якщо експертиза підпису одного із головних свідків обвинувачення підтвердить підозру захисту про його фальсифікацію, справу проти Лутьєва можна буде вважати закритою.

Також Апеляційний суд знову відхилив клопотання захисту і про зміну запобіжного заходу та звільнення з-під арешту журналіста. Нагадаємо, 30 червня Апеляційний суд міста Севастополя, який більше 2 років розглядає справу редактора газети «Евпаторийская неделя» Володимира Лутьєва, раптово змінив запобіжний захід відносно журналіста – підписку про невиїзд – і взяв його під варту прямо у судовій залі.

На початку листопада 2002 року В.Лутьєва було заарештовано працівниками кримського УБОЗ за підозрою в організації вбивства на замовлення депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим Миколи Котляревського. Але після широкого громадського розголосу, протестів журналістських організацій та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини 3 грудня 2003 року Апеляційний суд АР Крим звільнив В.Лутьєва з-під арешту під підписку про невиїзд.

Нагадаємо, що звинувачення проти журналіста висунули працівники кримського УБОЗ та депутат М.Котляревський, щодо діяльності яких В.Лутьєв опублікував серію викривальних матеріалів, а також ініціював ряд судових процесів.

Як зазначила у своїй заяві Кримська Асоціація вільних журналістів: «Взяття Володимира Лутьєва під варту є необґрунтованим і суперечить будь-якій логіці: якщо всі три роки, протягом яких велося слідство і судовий розгляд справи, він не становив небезпеки для суспільства, то що відбулося тепер?» На думку голови Асоціації Лілії Буджурової, - «Нині відбувається теж саме, що було у 2002 році за влади Кучми». За її словами, Володимир Лутьєв телефонував Буджуровій напередодні взяття під варту і розповів, що він отримав інформацію із конфіденційного джерела про існування замовлення на його арешт.

«Він (джерело) сказав, що мій арешт проплачено і з тюрми ти вже не вийдеш», - повідомив Лутьєв.

«На жаль, одна з версій вже підтвердилась», - говорить Лілія Буджурова. «Володимир вже під вартою. І на сьогодні ми вже серйозно непокоїмося за його життя. Лутьєв є ініціатором кількох судових процесів проти Миколи Котляревського і, зокрема, одна з його останніх справ стосується вимог щодо відкликання повноважень депутата Верховної Ради Криму. І, безумовно, Котляревський зацікавлений в ізоляції Лутьєва».

«Те, що відбувається зараз з редактором «Евпаторийской недели», не може лишати байдужим будь-кого з його колег», - продовжує Л.Буджурова. «Адже, якщо сьогодні депутат або чиновник, або суд карають «незручного», «неслухняного» журналіста, то де гарантія, що завтра те ж саме не станеться з кожним із нас?! На жаль, ми продовжуємо жити в країні , де, як з»ясувалось, ще й досі живий Кучма, хоча Президент має інше прізвище».

Володимир Лутьєв вже восьму добу продовжує сухе голодування, яке він оголосив після арешту. Журналіст перебуває у слідчому ізоляторі тимчасового утримання міста Севастополя у переповненій камері, внаслідок чого, за його словами, змушений спати просто на підлозі.

Суд оголосив перерву у розгляді справи Володимира Лутьєва до 10-ї години ранку середи, 13 липня.

Ігор Чайка з Криму для ІМІ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
org,ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
721
Читайте також
20.09.2001 14:25
Наталія Лигачова
«Детектор медіа»
2 600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду