Царське тіло. Петро Мамонов і Олег Янковський у фільмі Павла Лунгіна

14 Листопада 2009
33889
14 Листопада 2009
10:34

Царське тіло. Петро Мамонов і Олег Янковський у фільмі Павла Лунгіна

33889
Царське тіло. Петро Мамонов і Олег Янковський у фільмі Павла Лунгіна

Фільм Павла Лунгіна «Цар» (з Петром Мамоновим і Олегом Янковcьким, які зіграли у цій стрічці свої видатні ролі) щойно вийшов в український прокат. Причому не в найкращий час - в епідемічний період. Кінозали порожні. Або напівпорожні. Чого злякалися, громадяни? Мистецтво не заразне. Це тільки з телевізора зараза до вас щовечора липне.

 

«Цар» - художній фільм. І після цієї фрази відразу помовчимо три хвилини... Адже критерії-принципи «художності» - це вже настільки розмито, спаскуджено, загиджено й перебрехано (особливо в нашій стаціонарній і всепереможній системі ніби творчих суцільних «підмін»), що художніми тут воліють себе називати всілякі промислові вироби. Які квасяться-виробляються на місцевих або далеких кіностудіях. А потім недільними вечорами пробираються на СТБ. Чи в інші ефіри. Та ще й блазнюють. Без жодних уявлень про сенс і якість акторської гри, про рівень і адекватність сценарних побудов.

 

Про режисуру - про цю чудасію - зовсім безглуздо згадувати.

 

...У такому поточному нерадісному контексті цей «Цар», який лише за кілька днів прокату рекордно зібрав у сусідній Росії близько 30 мільйонів (рублів-рублів, не лякайтеся), здався мені якимось... царем звірів. Якимось рідкісним, майстерним, а місцями навіть видатним фільмом, що не дуже поступається «Острову» (попередню картину Лунгіна всі розхвалили одностайно).

 

І в «Царі» - про грізного Івана та смиренного старця Філіпа - відчувається сильна режисерська воля. Та, що з каменю (віковічної окаянної історії про Русь) викрешує іскру Божу, творчу, обпалюючу. При цьому розумно й синтетично переплавляє в одному творі кінематографічну образність, глибинний сенс, акторську енергію. Залишаючи за собою право сприймати цей твір не просто як «фільм», хай і по-справжньому художній, а ще й яквисловлювання...

 

Висловлювання розумної й небайдужої сучасної людини, яка вирішила подивитися на ті-таки дні окаянні не примружуючись, не юродствуючи. Без очікуваного нами лубкового «гламуру» чи михалковського «ля муру», що вже набив оскому.

 

У цьому плані, до речі, «Цар» Лунгіна сприймається і як ляпас Микиті Сергійовичу, адже останній традиційно оспівує Русь сусальну. А у Павла Лунгіна - Русь споконвічна. У сенсі - «кузня» лютого самодержавства і «світлиця» підступного політичного мракобісся XVI століття.

 

Структура фільму Лунгіна - ясна і прозора. Зокрема й для «середніх умів» наших глядачів. За основу режисер використовує невигаданий сюжет, кульмінація якого позначена конкретною датою - 22 березня 1568 року. Коли митрополит Філіп в Успенському соборі відмовляється благословити царя Івана. І вимагає скасування опричнини - передвісниці тероризму.

 

Тут-таки батюшку й забивають палями до напівсмерті бандити Грозного. Потім порушують проти нього «процес» - у церковних стінах. Священика відправляють якомога далі - в монастир. А цар, хоча й карається інколи муками сумління через знищеного опонента, але дуріє собі, як і раніше, то страчуючи, то милуючи десятки-сотні іншого мирного люду.

 

Одне слово, Іван Васильович не змінює «професії».

 

Лунгін упевненою рукою проводить у своїй картині дві різні лінії. Неначе дві паралелі, яким нібито й не судилося перетнутися. Однак волею Господа Бога перетинаються вони... У лиху годину - ще в 1565-му. Акурат на «бенкеті» під час чуми-опричнини.

 

Перша така образна лінія - Влада. Цю «партію» глибоко й віртуозно веде артист Петро Мамонов. Який не «грає», а якось майстерно-тваринно (це комплімент) існує у своїй парчі та шапці Мономаха.

 

Друга лінія - Віра (а також Надія і Любов): на якійсь надмірній напрузі душевних і фізичних сил ця «лінія» намальована Олегом Янковським. Крейдою долі виведено життя того ж таки митрополита Філіпа Количева, знищеного напівбожевільним самодержцем.

 

...Влада і Віра - два шляхи й одне дзеркало, в яке вдивляються два обличчя. Цар і Батюшка. Щоб згодом побачити в бажаному віддзеркаленні - «царя-батюшку». Світлий єдиний образ держави російської.

 

Але дзеркало і в XVI столітті тріскає. Влада одержима лише інтересами держави. Вона молиться, частіше біснується. Але на «лінії фронту» виступає в іпостасях далеких від Віри (ця влада, як тіло без душі) - агресивної колекціонерки земель різноманітних; терористки-розпусниці. Ще - підлої лицемірки, яка ховає під релігійними ризами тіло дряхле, гниле, як качан капусти на городі, покритому першою памороззю.

 

Ось вона, ця Влада - у чумному, смердючому балдахіні - перевертається в ліжечку, беззубим ротом шамкає чергову молитву; потім царедворці накидають на неї чергову бахрому та розписні каптани, наче листки свіжої капусти. І цей підмерзлий качан, увінчаний шапкою Мономаха, поглядом хитрющого маніяка озирає свою челядь, рабів своїх: ну, як я вам, страшний, величавий, бійся ж мене, чернь смердяча!

 

А Віра (герой Янковського) бреде собі зимовою розбитою дорогою з Соловецького монастиря до стольного граду, мороз такий, що ряса примерзла до тіла. Бреде, в якійсь нестямній і абсолютно наївній надії - напоумити Владу. Обернути її у Віру істинну і людинолюбну.

 

От тільки Цар Лунгіна - Мамонова досить обережний до гуманітарних ініціатив. Оскільки Влада (за фільмом) - не любов, а підступність. Не Віра, а насильство з щедрим цитуванням Святого Письма.

 

Влада - лицемірство, а цар, за Грозним (а також Лунгіним, Мамоновим та іншими «апостолами»), - знаряддя Віри, вибір Бога: отже Цареві дозволено все, оскільки його вибрав Бог... Майже за мотивами одного з героїв Достоєвського: якщо немає раю, то немає пекла, а якщо немає пекла, то й гріха немає, тому й грішитимемо, поки зовсім не втомимося.

 

Надзвичайно образний «висновок» дають у цьому фільмі Лунгін та Мамонов. Влада - завжди пекло, і «горітиме» у корчах, у безумстві такий собі володар і на землі, і, можливо, деінде. А Віра (справжня) - це рай. Бо ж навіть після розтоптаної гідності на того-таки героя Яновського находить Божа благодать, дар цілителя...

 

Як кожен талановитий фільм, і цей далекий від однозначних образних і режисерських рішень. І в цьому сюжеті багато що ускладнене та вивернуте в площину не тільки державних чи церковних, а й людських проявів. Бо людина... Взагалі-то, слабка.

 

Ідеологія картини саме в тому, що історія царя та батюшки - об'ємна, суперечлива. Неоднозначна у трактовках істориків.

 

Навіть у Владі - у царі тому самому - прозирає істота підневільна, з деякими порухами у сферу добрих людських стосунків (чудова сцена з сиріткою, якій государ розписує царство грядуще). Мамонов з одного боку натякає - та це ж маніяк, який маскується на троні; потім дає свою варіацію на тему Іудушки Головльова (з Салтикова-Щедріна), а іноді у його темних-темних очах відчуваєш щось інше: а може то все лише «гра» досить розумної державної людини, яка не може інакше - посеред кривавого російського безладу?

 

Навіть Малюта Скуратов, виродок і кат, дивися, і цей сумує за хворою ніжкою свого дитяти, що «всихає», вимолюючи у старця порятунок своєму чаду.

 

Та ж опричнина у Лунгіна - не похмурий убогий НКВС, а якийсь карнавал розписних самовдоволених самців на чолі з Олександром Домогаровим, який нарешті зіграв пристойну роль за стільки-то років.

 

І Русь у режисера - не тільки зборисько мерзоти й колінопреклоніння. А країна хай і дика, але горда. Яка навіть на дибі перед нелюдом не збрехала, не взяла на себе гріх (в ролі родича Філіпа - Олексій Макаров).

 

Та й з Вірою не так все райдужно і фантастично. Марна ця Віра (якщо брати до уваги один із підтекстів картини), якщо її ризами прикривають злодійства, розпусту, злочини (державні інтереси - щоб зрозуміліше).

 

І в цьому плані досить камерний дуалістичний фільм Лунгіна (без особливих «панорамних» пафосних битв, по «це» - до Бортка) сприймається саме як висловлювання нещадне... Яке прибиває тебе сокирою до глядацького крісла в напівпорожньому кінотеатрі - коли нещасного старця, святу Віру та ж таки Влада («Петя» і його «вовки») просто розпинають - розмазують, знищують.

 

Друзі, не вважайте мене комсомольцем, проте тієї хвилини сльози на очах усе-таки були.

 

Як відомо, Олег Янковський зіграв у фільмі свою останню роль - на жаль. Але так сталося, що зіграв він саме Віру: і не якусь там «маленьку», а непафосну, мученицьку. Справжню православну Віру.

 

Для мене його гра - поза межами звичайного глядацького сприйняття. У зв'язку з Янковським - щось більше. Неначе благодать Господня. Ніби сам перст Всевишнього вказав йому на останню акторську «маску». І він її вже не зніме, дивлячись цю картину - в своєму раю... А звідки ж іще великим артистам дивитися хороші фільми?

 

На фото - Олег Янковський у фільмі «Цар»

 

«Дзеркало тижня»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33889
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
mikle
5297 дн. тому
А що маєш сумніви?!
Вася Пупкин
5298 дн. тому
А аффтар готов без заглядывания на гугл ответить что значит слово "сусальная" в его изречении "Русь сусальная" ????
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду