Життя без дублів і суфлерів,

13 Листопада 2009
26228
13 Листопада 2009
15:11

Життя без дублів і суфлерів,

26228
або Понад чотири десятиліття на телебаченні
Життя без дублів і суфлерів,

Сьогодення завжди пов'язане з минулим, особливо недалеким. Це зовсім недавно ще не було телевізорів, телеведучих і телешоу. Наша сьогоднішня авторка - Людмила Олександрівна Лисенко - одна з перших телеведучих на українському ТБ. Їй 61 рік, 43 з яких пов'язані з телебаченням. Вона активна і невгамовна. Напередодні професійного свята радійників, телевізійників і зв'язківців, яке відзначатимуть 16 листопада, «УМ» друкує роздуми заслуженої журналістки України і повного кавалера ордена княгині Ольги про телебачення - сучасне і колишнє.

 

 Про телевізор і «Радянське слово»

 

1960 рік. Під час туристичної поїздки у Ленінград ми мешкали у татового фронтового друга дядька Чорномиза, там уперше побачили телевізор, і тато - по блату свого воєнного побратима - купив нам додому такий самий! Я, десятирічна дівчинка з Нової Ушиці на Хмельниччині, запитала тоді дядька, як зветься ота професія артистки, що так гарно говорить на екрані, й упевнено заявила всім, що Я ТАМ буду працювати.

 

Зі своєю першою заміткою про зиму в нашому розкішному парку я пішла до районної газети «Радянське слово» у сьомому класі. Мій мудрий тато сказав тоді: «Хочеш бути журналістом - подумай. Якщо працювати на совість, писати про життя, а не описувати пейзажики, то це пекло, галера, втрачене особисте життя, проблеми в родині. Крім того, ніколи, ні за яких обставин ти не повинна «вступати туди» - в комуністичну партію, бо - пиши пропало. Треба буде навчитися від усякої падалі захищатися знаннями. Великими, найновішими, найкращими серед інших - знаннями».

 

Чимало моїх ровесників справедливо проклинає ту пору, яка «зашелестіла за Шелестом». Але мені так пощастило в житті, що, правду кажучи, всі фази соціалізму з його різними «обличчями» мені не дуже шкодили чи заважали розвиватися і стати однією з перших ведучих українського телебачення. Хоча у житті траплялося різне. Так, приміром, перед захистом диплому по Параджанову вийшла публікація у «Правді України» про фільм «Білий птах з чорною ознакою» - і на моїй науковій праці було поставлено хрест. Свого часу, як усім аспірантам гуманітарної секції Академії наук, мені, безпартійній, пропонували співпрацю з КДБ - «освєдомітєлєм». Я відмовилася. Ця зухвалість могла закрити шлях до будь-якого творчого зростання.

 

Про даішника з «демократизатором» і складні операції

 

Наш фах дає цікаву ілюзію «переживання» доль своїх героїв, вони входять у твоє життя, наповнюють його і стають реальністю, а це збільшує «епоху» твого життя і твоє індивідуальне людське щастя. Звісна річ, якщо у журналістиці ти належиш до «сіячів», а не до інформаторів, шоуменів чи рекламістів.

 

За великий час роботи на УТ-1 у мене були лише авторські просвітницькі передачі, тобто я - «сіяч» і зараховую себе до тих зухвальців, які дещо знають про щастя як повноту життя і творчу долю. Тут, очевидно, все залежить від самооцінки своєї життєвої траси, а саме - розуміння цієї самооцінки, у свою чергу - від бажання і практичної спроможності цінувати час, кожну мить, наповнюючи її враженнями, роздумами, справами. Ніколи не можна забувати, що і ти, і твоя доля, і вік, і рік життя, і його найменша миттєвість - неповторні.

 

До тієї пори, коли мені «русскіє камуністи» розбили основу черепа і переламали щелепи, я, правду кажучи, не дуже над цим задумувалася. А сталася та історія 3 березня 1994 року (за дивним збігом - у день похорону Влада Лістьєва). Хто бив і хто стояв за перевдягненим «гаїшником» із «демократизатором», що переламав мені обличчя, так і залишилося загадкою. Правники незалежної України прислали мені вердикт: «У зв'язку з відсутністю складу злочину у слідстві відмовити». А я тиждень від обезболюючих не відчувала язика і зовсім не могла говорити, обличчя напухло, стало синім, і мені надійно зашинували зуби; рентгенівські знімки показували лівосторонній перелом основ черепа та правосторонній- щелепи з кількома вибитими зубами. Ще по гарячих слідах, 5 березня, я свідомо відмовила журналістській міжнародній «гарячій лінії», що бралася самостійно розслідувати той інцидент, - мотивуючи тим, що в Україні розпочалося слідство і я мушу вести себе як юридично грамотна та свідома громадянка. Через три тижні друзі-журналісти і зовсім не знайомі люди почали збирати кошти мені на операцію за кордоном. Відліт організував тоді голова Держтелерадіо, уже покійний Зиновій Кулик. Тільки через три місяці після складних операцій у Торонто та після мого виступу про роз­праву на конференції Всесвітньої комісії з питань розвитку телебачення і радіо Картер-центру в Атланті була опрлюднена та частина правди про моє побиття, яку я знала.

 

Після повернення майже «з того світу» особливо шаную і люблю час свого життя, хоча багато чого мене в ньому не влаштовує. Я не згодна з його безвідповідальністю, дурістю, здирництвом та бездіяльністю і намагаюся боротися з цим потворством «від протилежного», тобто - пошуками зразків і утвердженням позитивного.

 

Про Лесину «Одержимість»

 

За сім років проекту «Не все так погано в нашому домі» ми відзняли десь 250 відеопрограм та ток-шоу. Навіть якщо я кілька разів повторилася у формулі успішного життєтворення, то со-о-о-отні секретів я все-таки добре знаю. Крах - це застій, а не те, що думають невдахи. Треба йти далі і не ображатися на реальність. Коли синоптик каже: «Сьогодні та завтра буде негода», - треба просто брати парасольку.

 

Після того як мене побили, викрали авто, камеру (які згодом, щоправда, повернули), покалічили чоловіка - оператора «Плеяди», розформували творчу бригаду і, врешті, звільнили з посади директора студії «Наука і культура», за текстом догани, - у зв'язку з несвоєчасною здачею касет співробітниками нашого об'єднання (у трудовій формулювання: «у зв'язку з реконструкцією студії»), - я почала працювати над позитивним образом України та українців, щоразу ствер­джуючи «Не все так погано в нашому домі». У 1999 році, вже при Зиновії Кулику, був другий старт ефіру, його героями стали безробітні інженери, військові, учителі, які показували приклад виживання. На початку 2006 ми підійшли до обіцяної глядачеві межі - розповідей не про кількість змін, а про їхню якість, планували навіть змінити назву на «НЕ ТАК усе погано». Попередньо, у грудні 2005-го, ми записали всі січневі ток-шоу. Проте, як виявилося, ідентичне нашій новій назві есдеківське виборче гасло «НЕ ТАК» зіграло з нами злий жарт. Наказом нового президента НТКУ Віталія Докаленка передачу зняли з ефіру - якраз на семирічний ювілей «Не все так погано» (разом іще з двома десятками інших програм).

 

Серед моїх великих і дер­жавних нагород, які я вдячно шаную, є дуже дорога мені премія Лесі Українки «Одержимість». Коли її вручали у переповненому Волинському муздрамтеатрі, я була щасливіша, ніж у Маріїнському палаці, - там одержувала звання «Заслужений журналіст України». Я вийшла на сцену - застуджена, з температурою, майже безголоса. І подякувала за те, що всі на Волині дивилися Лесину «Плеяду». Зал встав і не хотів сідати, доки не закінчилася церемонія. Було дуже незручно, але зараз я згадую це взаємне розчулення (навіть - «перечулення») з особливою ніжністю і вдячністю - як один із найщасливіших днів свого життя, - і бачу всіх цих людей, здається, на крупному плані.

 

Ще в 1994 році я номінувалася на премію Тараса Шевченка у галузі журналістики, і дуже втішена, що тоді її отримав Вячеслав Чорновіл.

 

Про комплекс неповноцінності та інстинкт самозбереження

 

Найбридкіше, що в ефір (а це, згадайте античне, - осідок богів!) вповзла примітивна й брудна політика; що в мою прекрасну професію через рейтинги та - відповідно - грубі гроші влізла аматорська креатура усіх гілок слабесенької, немічної влади і залізної руки олігархів і - маємо жахливий результат.

 

Як і раніше, я не хочу виносити сміття з хати НТКУ. Проте ні для кого не секрет, що на моєму каналі просто хороші люди кількісно створюють організацію, гідну статусу «національної», а якісно (м'яко кажучи) не сприяють просуванню її слави у конкурентному інформаційному просторі України. Найстрашніше, що більшість уже давно поглинула внутрішня криза второсортності, страшна прірва публічного розламу особистості. Можна уявити, які це зараз завзяті критики якісної, сучасної роботи: комплекс неповноцінності у парі з дарвіністським законом самозбереження - це страшна сила!

 

Чи може Перший Національний стати каналом суспільного телебачення? Треба розуміти, що громадське ТБ взагалі ніяк не може з'явитися в Україні зараз. Бо на його створення треба хоча б рік спокійної, стабільної влади. Все «упирається» в три проблеми, які ніяк не можуть вирішити можновладці між виборами: гроші, контроль і території. Маючи досвід роботи віце-президентом телекомпанії, я навіть спробувала виписати програмне наповнення суспільного телебачення. Проте на Перший не замахнулася, бо і була, і нині впевнена, що модерновий канал треба починати з нуля. Якщо думати про нову та перспективну справу, слід забути про НТКУ - гріх чіпати приречений, невиліковно хворий, організм. Утримання його - від виборів до виборів - на штучній нирці чи на штучному вентилюванні легенів кардинально питання не вирішить.

 

Досьє  «УМ»

 

Людмила Олександрівна Лисенко

 

Народилася у 1948 році на Хмельниччині.

 

У 1967-му студенткою-другокурсницею Київського держуніверситету імені Т. Шевченка почала вести програму «Погляд» на УТ-1.

 

Закінчила аспірантуру Інституту мовознавства, фольклору та етнографії імені М. Рильського.

1989-1993 роки - віце-президент НТКУ. Відома телеглядачам «першої кнопки» за програмами «Інтерклуб», «Суботні зустрічі», «Плеяда», «Не все так погано в нашому домі». Заслужений журналіст України, повний кавалер ордена княгині Ольги.

Працює над кінороманом про Марію Примаченко, пише автобіографічну книгу «Життя без дублів і суфлерів». Бере участь у роботі Всесвітньої комісії з політики телебачення і радіомовлення.

 

Людмила Лисенко, газета «Україна молода»

 

Фото - www.umoloda.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Людмила Лисенко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26228
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду