За передрук з іншого сайту від 2003 року Олега Єльцова таки змушують заплатити 15 тисяч доларів. Журналіст програв апеляцію

6 Червня 2005
531
6 Червня 2005
18:44

За передрук з іншого сайту від 2003 року Олега Єльцова таки змушують заплатити 15 тисяч доларів. Журналіст програв апеляцію

531
3 червня Апеляційний суд Києва підтвердив вирок Печерського райсуду міста, де позивачем у справі проти журналіста виступила компанія “Еурал транс газ” та директор цієї компанії Андреш Кнопп.
За передрук з іншого сайту від 2003 року Олега Єльцова таки змушують заплатити 15 тисяч доларів. Журналіст програв апеляцію
Спочатку позивачі зажадали від Олега Єльцова та “Глобал Юкрейн” (здійснювало хостінг сайту) компенсації у розмірі еквіваленту 50 тисяч гривень, а також спростування фактів, передрукованих “Україною кримінальною" на сайті, а також в газеті "Урядовий кур"єр" . Саме це рішення журналіст оскаржив в Апеляційному суді, однак суд його вимоги задовольнив лише частково.

В результаті, за рішенням Апеляційного суду міста Києва журналіст має сплатити позивачам 15 тисяч доларів за заподіяння матеріальної та моральної шкоди публікацією на сайті «Україна Кримінальна» від 18 серпня 2003 року. Стаття журналіста Романа Купчинського була передруком з сайту Української служби “Радіо Свобода” і присвячена багатомільйонній афері тодішнього голови “Нафтогазу” Юрія Бойка та керівника російського “Газпрому” Олексія Міллера, пов”язаній з перекачкою туркменської нафти.

Єдине, Апеляційний суд скасував вимогу про публікацію спростування в „Урядовому кур”єрі”. Щоправда, наразі сайт «Україна кримінальна» не належить Олегу Єльцову і впливати на редакційну політику він не має змоги.

На переконання журналіста суд поставився до цієї справи упереджено. За його словами , він буде подавати касацію на рішення Апеляційного суду і призупиняти виконання рішення.

„Суд абсолютно дивовижно проходив - сказав ІМІ Олег Єльцов. На першому засідання вони задавали слушні питання. Принаймні одне слушне питання. Порушень було дуже багато. Строк позової давнини збіг, не було жодним чином доведено взагалі цієї шкоди, якої начебто цією публікацією було завдано. Більше того, було невірно вирахувано держмито, - перерахував Єльцов.

За його словами, коли позивачеві було поставлено питання про те, у який спосіб було прораховано суму збитків, він відмовився розголошувати подробиці. Крім того розповів, що перед останнім засіданням було майже повністю змінено склад суду – з трьох суддів залишився лише один.

За словами Єльцова, компанія, яка представляє інтереси позивача у суді – одна з найбільших юридичнийх компаній, що обслуговує «Нафтогаз України». На переконання журналіста «Еурал транс газ» не має до справи жодного стосунку, оскільки ключовою фігурою, якій не догодив він, є Юрій Бойко, який все це ініціював і вирішив «построїти» пресу.

-Їх цікавить єдине - щоб я визнав себе слабкішим та надрукував спростування будь-де, - зазначив Єльцов.Він певен, що доведе справу до європейського суду і виграє її там, проте каже, що не хоче судитися з Україною, оскільки ключовою фігурою суперечки є Бойко.

ІМІ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
531
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 601
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду