"НТН": ставити крапку доведеться Ющенку

4 Квітня 2005
636
4 Квітня 2005
11:15

"НТН": ставити крапку доведеться Ющенку

636
Канал "НТН" захищати не хочеться. Це погане і неправильне відчуття, але в цьому винні самі менеджери каналу, коли дозволили стати своїми адвокатами депутатам Шуфричу і Сівковичу. До цієї компанії якось не дуже хочеться приєднуватися.
"НТН": ставити крапку доведеться Ющенку
В четвер захисники каналу "НТН" зібралися на прес-конференцію в агентстві "Інтерфакс-Україна". По праву руку від гендиректора "НТН" Ільяшенка сидів Шуфрич, по ліву – Тарас Чорновіл. Були також соціаліст Бокий і бютівець Шкіль, але їхня поява не викликала емоцій – через обурення присутністю на цьому заході Володимира Сівковича.

В принципі, Сівкович зіграв свою роль у помаранчевій революції – після арешту рахунків "5 каналу" за його позовом почалося журналістське повстання.

В цій компанії Шуфрича-Сівковича як захисників свободи слова ще явно когось не вистачало. Тому довелося заглянути під стіл – чи часом біля ніжки одного зі стільців не притаївся Сєрж Васильєв? Ні, не було. Але кімнату все одно треба було провітрити.

В принципі, питання до цієї групи одне – де вони були, коли Кучма день за днем створював з України інформаційний концтабір? І якщо Чорновіл зможе ще дати відповідь на таке питання, обмежившись рамками 2000-2003 років, то Сівковичу і Шуфричу краще в цей момент мовчати.

Слава богу, у Шуфрича є підсвідомість, яку він інколи не контролює. Тобто своїх клієнтів уже здають навіть власні органи мислення. На цій прес-конференції підсвідомість цинічно використала голову Шуфрича, з якої вилетіло відверте зізнання: "Ніхто не скаже, що Шуфрич спонукав дії, які були б хоча б натяком на свободу слова".

Чорновіл трохи обурено, трохи сумно заявив, що він не бачить солідарності четвертої влади навколо цих подій з "НТН". "Я не бачу солідарності, не бачу черг журналістів, якщо справа не розв'яжеться...". Але однією з причин цього був він сам та його сусіди по столу.

З іншого боку, у відсутності акцій протесту винне також керівництво каналу "НТН". Всі у цій країні знають, що вони нечесно отримали ліцензії, бо патронуванням каналу займався найнаближеніший радник прем'єра Януковича Едуард Прутнік.

Проте гендиректор "НТН" Ільяшенко на прес-конференції у четвер злякався навіть назвати це прізвище вголос. Він намагався переконати, що проблеми "НТН" – це політичне переслідування, бо власник – це зареєстрована в Донецьку фірма "Східінвестпром". А хто з живих людей стоїть за цією фірмою, він так і не сказав. Назвав лише прізвище директора – якийсь Леонід Брєдіхін.

Хоча насправді це принципове питання, хто є власником каналу. Якщо це пересічні донецькі бізнесмени, які вчора завозили з Туреччини пуховики і продавали їх на базарі, а сьогодні назбирали грошей і чесно розбудували канал, який тепер хочуть закрити – то це хлопців б'ють по паспорту за їхню прописку.

А якщо цей канал є власністю особи, яка могла при Кучмі-Януковичі організувати будь-яке рішення на його користь – то це кардинально змінює ситуацію. Повірте, Прутнік міг – тим більше якщо його прикривав безпосередньо тодішній глава уряду.

Менеджмент каналу зайняв, як він думає, правильну оборону – розповідаючи, що вони не винні, бо отримали всі ліцензії законно. А законність полягала в тому, що всі їхні дії були у рамках рішень органів влади та суду.

Чекайте, а що, хтось сумнівається, що при Кучмі збірники законів виставляли в туалеті для використання паперу за призначенням? Навіть неконтрольована підсвідомість Шуфрича натякає, що Кучма був деспотом.

Але власники "НТН" вибрали ту ж саму лінію захисту, що і Пінчук: "Я купив "Криворіжсталь" законно, бо діяв згідно з рішеннями, ухваленими органами влади". Авжеж. А чи глава Фонду держмайна Чечетов не бігав до нього за телефонним викликом? І чи не сам Пінчук особисто диктував ці рішення органів влади?

Гендиректор НТН Ільяшенко спілкується з Ющенком на Банковій під час мітингу в четвер

Стоп! Якщо щось правильно з точки зору верховенства закону, воно в той же час може бути злочином з точки зору верховенства права. Всі знають, що для отримання ліцензій треба пройти через конкурс. І це вимога верховенства права, яку не можна переписати хабарем судді, телефонними погрозами про підвішування за яйця або бейсбольними битами. "НТН" же отримав право на мовлення за рішенням суду. І це спроба прикритися верховенством закону.

І сталінізм, так само як і кучмізм – вони також жили в ладах з верховенством закону. Тільки право при цьому було на смітнику.

Якщо власники "НТН" розглядають канал як бізнес (ніхто ніколи не зізнається, що створив канал для використання у політборотьбі), то вони, коли за часів Кучми розширилися до масштабів країни, мали бути готові, що їх чекає та ж доля, як і "Криворіжсталь".

Всі учасники телеринку знали, що "НТН" діє нечесно. Просто одні говорили про це вголос, а менеджери "НТН" під прикриттям Януковича мовчки розвивали телекомпанію. Сподіваючись, що це забудеться.

Не забулося...

Це погляд на ситуацію з одного боку.

З іншого боку, захищати "НТН" треба. Навіть, якщо не хочеться. Бо журналістський бізнес – це не виробництво ковбаси і не сталеваріння. Тут мають діяти інші підходи.

В Росії флагман незалежної журналістики – "НТВ" – було зламано теж під формальні порушення закону. В Україні канал "1+1" перетворився на кілерську машину також через проблеми з ліцензією – власники каналу мали шукати прикриття у Медведчука в обмін на право "бобиків" і "тузиків" есдеків керувати інформполітикою каналу.

Де гарантії, що зараз "НТН" не розривають під замовлення, щоб її частоти отримав Порошенко? Крім нього самого, їх ніхто дати не може. А сам Порошенко за останні місяці, після переходу на підпільну політдіяльність, у очах громадськості поступово втрачає довіру, зароблену ним під час революції. Це також факт, з яким він, звичайно, не погодиться.

Чому виникають питання? А тому, що генпрокуратура подала протест на рішення щодо ліцензій "НТН" після звернення депутата Фіалковського – одного із найбільш наближених до Порошенка.

Відомство Піскуна мало прореагувати, якщо є порушення закону. Але, кажуть, воно проявляє надто високу активність до справи "НТН". У генпрокуратури, мабуть, вже всі резонансі злочини розкрито, що вона кинула всі сили на справу телеканалу. Може, вже сидить у в'язниці не один фальсифікатор виборів із людей калібру Медведчука-Ківалова? Що, Бакая упіймали і Курочкіна? Що, замовників убивства Гонгадзе знайшли та організаторів отруєння Ющенка?

І ще одне, може, найскладніше питання: ситуація з "НТН" є прецедентом. Якщо взялися за них, то завтра буде виявлений ще один порушник закону часів епохи Кучми, післязавтра – третій. Треба межа, на якій слід зупинитися. І якщо будуть займатися "5 каналом", проблеми з ліцензіями також можуть виникнути. І найбільш цинічно, якщо на кістках "НТН" буде розбудуватися канал Порошенка.

На жаль, обмежитися одним правовим рішенням у ситуації з "НТН" не вдасться – бо правові механізми в Україні ще не працюють. Треба політичне рішення – можливо, доплата за право мовлення, або конкурс на частоти "НТН". І щоб ніхто не перешкоджав телекомпанії до остаточного завершення справи. Можливо, щось інше…

Рефері має бути Ющенко – не лише як президент, а як моральний лідер. Навіть, якщо йому не хочеться це робити.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
УП
На фото - Гендиректор НТН Ільяшенко спілкується з Ющенком на Банковій під час мітингу в четвер
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
636
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 604
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду