Малі та великі драми

27 Жовтня 2009
32463
27 Жовтня 2009
13:57

Малі та великі драми

32463
Чимало робіт присвячені проблемі інакшості: головні герої з тих чи тих причин випадають зі звичних уявлень суспільства про зовнішній вигляд, манеру поведінки, спосіб життя тощо
Малі та великі драми

Цього разу, щоправда, пафос стартової церемонії був меншим, ніж у минулі роки, бо замість традиційно призначеного для урочистостей палацу «Україна» вечір відкриття провели в кінотеатрі «Київ», котрий до того був основним робочим майданчиком фестивалю.

 

В певному сенсі це навіть краще: ближче до реального кінопроцесу. Героїнею першого вечора стала, як і обіцяли, Катрін Деньов, якій вручили почесний приз за внесок у розвиток кіномистецтва. Заради належної урочистості показали також костюмовану мелодраму «Коко Шанель та Ігор Стравінський» француза Яна Коунена; іронія в тому, що дебютний фільм цього режисера «Доберман» ще й досі заборонений в Україні за «пропаганду насильства».

 

Власне ж фестиваль як змагання фільмів і режисерів почався у неділю з конкурсу професійних короткометражних стрічок. Одразу впала в очі чимала кількість робіт, присвячених проблемі інакшості: головні герої з тих чи тих причин випадають зі звичних уявлень суспільства про зовнішній вигляд, манеру поведінки, спосіб життя тощо.

 

Так, перший фільм програми - «Фанатик» Пола Робінсона (Великобританія-Іспанія) - про карлика, котрий гордовито відмовляється від будь-якої допомоги, з усіх сил намагаючись довести, що він такий само, як і всі ті «нормалоїди», що насміхаються над ним. «Легенда про вивернутого Джона» (Філіпп Ламенш, Бельгія) оповідає про хлопчика, що народився зі ступнями, вивернутими назад, і про вельми жорстокі спроби батьків переробити дитину на свій триб. «Хто такий Тімур? 5 історій» українки Лесі Мацко - про петербургського авангардового художника-гея Тімура Новікова. «Напад роботів з Небула-5» (Чема Гарсіа Ібарра, Іспанія) - про юнака не від світу цього, котрий пророкує, що на Землю дуже скоро нападуть кровожерливі роботи з далекої зірки.

 

Загалом же це змагання вже вкотре підтвердило близькість жанрів екранної короткометражки і новели. Найкращі фільми програми - то візуальні короткі оповідання з лінійним, добре прописаним сюжетом і яскравими героями. Явні лідери першого дня - майстерно зроблені «План помсти» болгарина Константіна Бурова і «Прогулянка» (Жан Еррі, Франція) з Міу-міу в головній ролі. Французька зірка грає саму себе - не дуже молоду акторку, що плутає об'єктивну дійсність з реальністю кінематографа. Еррі не тільки дуже вдало підібрав виконавицю, а й написав для неї іронічний, психологічно точний текст. Що ж до фільму Бурова, то це проста і дотепна притча про помсту. Двоє хлопчаків, сильно скривджених в ранній юності їхніми наставниками в школі і у війську, вирішують помститися. Але після низки пригод виявляється, що сама доля відплатила кривдникам. Смішний і сумний водночас, «План помсти» має всі шанси здобути одну з фестивальних нагород, але навіть якщо того не станеться, у Бурова є всі шанси стати помітним режисером у себе на батьківщині.

 

 

На таких само компонентах - хорошій драматургії та обдарованих виконавцях - трималися також «Гарненька» («Пін-Ап», Таня Вердуско, Іспанія) і «Склянка содової» (Адріана Юркович, Аргентина). Перший - чудовий ескіз про труднощі дорослішання: хлопець зачарований кокетливими і сексуальними моделями пін-апу, але, коли зустрічає дорослу і по-справжньому розбещену жінку, поводиться, як справжній джентльмен. А в «Склянці содової» стосунки між героями з самого початку далекі від ідилії, бо це неповнолітній грабіжник та старенька, яку він фактично захопив у заручники. Тут ситуацію рятує мудрість старої людини, котра зуміла розгледіти у малолітньому розбишаці самотню нещасну дитину.

 

Попереду ще п'ять фестивальних днів. Завтра, 28 жовтня, почнуться покази фільмів найвагомішої повнометражної програми, в рамках якої буде продемонстровано, зокрема, гостро актуальну картину молодого російського режисера Павла Бардіна «Росія 88», присвячену проблемі підйому фашизму в сучасній Росії. А найбільшу увагу, а також найгостріші суперечки, безумовно, викличе давно очікуваний українськими глядачами фільм позаконкурсної програми - «Антихрист» Ларса фон Трієра.

 

Про підсумки «Молодості»-2009 «День» розкаже на наступному тижні, по завершенні фестивалю.

 

 Дмитро Десятерик, газета «День»

 

Фото - day.kiev.ua

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Дмитро Десятерик, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32463
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду