У «Вікнах» СТБ обматюкали банк «Надра»

14 Жовтня 2009
13048
14 Жовтня 2009
17:07

У «Вікнах» СТБ обматюкали банк «Надра»

13048
У «Вікнах» СТБ обматюкали банк «Надра»

Ненормативна лексика в сюжеті Османа Пашаєва є порушенням професійної етики. Про це ТК сказав медіаексперт Ігор Куляс, оцінюючи сюжет «Вікон» СТБ від 13 жовтня (відео - тут).

 

До ТК звернулася керівник відділу по роботі зі ЗМІ департаменту комунікацій і зв'язків з громадськістю банку «Надра» Ольга Півень, яка попросила дати оцінку роботі знімальної та творчої групи телеканалу СТБ відносно дотримання норм суспільної моралі.

 

«У вчорашньому вечірньому репортажі про роботу банку "Надра" на СТБ Османа Пашаєва ("Вікна" о 22:00) пролунав явно малоприкритий лайливий вислів на адресу нашої фінустанови», - пояснила вона причину звернення до ТК.

 

Заступник голови правління СТБ з інформаційного мовлення Олексій Мустафін у коментарі ТК заявив, що випускова служба «Вікон» перекрила ненормативну лексику спеціальним звуковим сигналом.

 

Однак Ігор Куляс, який аналізував сюжет, відзначив, що в синхроні вкладника банку виразно звучить нецензурне слово, не перекрите традиційним «біпом».

 

«З точки зору професійної етики, справді, журналісти повинні розуміти свою відповідальність перед суспільством. Адже їхню роботу бачать сотні тисяч чи навіть мільйони глядачів, значна частина з яких, м'яко кажучи, не вітають нецензурної лексики, а отже, будуть ображені почутим. Не кажучи вже про те, що біля екрану телевізора є не лише дорослі, але й діти. Тому є професійно неприпустимим монтувати до сюжету позацензурні слова і вирази. Мене, чесно кажучи, здивувало, що це зробив такий досвідчений журналіст, як Пашаєв», - заявив у своєму коментарі пан Куляс.

 

Тимчасом юрист Інституту медіаправа Ігор Розкладай, якого ТК попросила дати юридичну оцінку сюжету, не помітив у ньому порушень.

 

«Сюжет побудовано цілком адекватно, подана проблема, взято коментар в юриста, представника НБУ, вкладників банку. Тимчасовий адміністратор банку відмовився від коментарів. Звісно, для повноти картини можна було би взяти ще й коментар в боржників банку, але журналісти просто могли не встигнути це зробити», - сказав він.

 

Щодо  «малоприкритого лайливого вислову», пан Розкладай схиляється до того, що це суто технічна проблема і канал не мав умислу донести до слухача відоме парканне слово. І навіть за умови, що це було зроблено умисно (що треба довести), далі комісії з журналістської етики справа зайти не може.

 

Натомість Ігор Розкладай здивований зверненням банку «Надра» щодо аморальності сюжету СТБ. «Зважаючи  на ситуацію з банком, за логікою претензії в бік СТБ він мав би сам з'явитися до Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі і повідомити про свою аморальну поведінку. Адже банк, вочевидь, порушив ст. 60 Закону "Про банки та банківську діяльність", за якою "інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею"», - каже юрист, нагадуючи, що за таке розголошення передбачена відповідальність відповідно до ст. 232 Кримінального кодексу України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13048
Коментарі
16
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ночующий в Интернете
5369 дн. тому
страна должна знать своих героев матерщильник узнан http://stories.org.ua/soderjanie/2008/n7-808/str_8/
Антонио до Шейлока
5370 дн. тому
ничто не оправдывает хамства обжорливого и обиженyого подонка в Хаммере, а ты не фунт мяса человеческого дальше стребуешь вместе с ним?
Й..Х
5370 дн. тому
А в чем проблема? Слово вапще импортное. Можно было и не пикать.
Шейлок
5370 дн. тому
До сліз зворушив Ігор Куляс своєю турботою про "сотні тисяч чи навіть мільйони глядачів, значна частина з яких, м'яко кажучи, не вітають нецензурної лексики". Та на жаль цензурної лексики, якою б можна було висловити обурення нахабством і безцеремонністю лихварів із "Надра-банку", просто не існує.
ТК СТБ от школьников старших классов
5370 дн. тому
СТБ классно теперь у нас в слогане и так будим гаварить с училкам ВСЕ ЭТО ХУбипНЯ! УРА! так держать
оператор ТБ до ТК СТБ
5370 дн. тому
До ТК звернулися та попросили дати оцінку роботі знімальної та творчої групи телеканалу СТБ відносно дотримання норм суспільної моралі, а чи заступник голови правління СТБ з інформаційного мовлення Олексій Мустафін дав оцінку моральності сюжету, чи лише оцінив роботу инженера з монтажу відео та звуку ---- так ці творюки скрізь винуватять технічний персонал
Дакоте и Лесе
5370 дн. тому
Относительно Пашаева плебейство пробилось, он сам перечеркнул себя своей вульгарностью, пошлостьью и злостью. Журналист должен біть объїективным--посмотрите репортаж-он часами сторожил Ереемеева и прозевал его, а матюк в устах , в черном роте ВИПа задолжавшего банку , читай клиентам банка,- это матюк самого Пашаева из за своей нерасторопности ******************* Дакота на телекритике мы не обсуждаем банки, мы даем оценки медиа
Леся
5371 дн. тому
матюк чути реально. пашаєв - класний репортер, але тут він не правий
Дакота
5371 дн. тому
Я смотрела этот сюжет, ничего такого особенного сквозь "пик" услышать было невозможно, другое дело, что вполне понятно и, главное, заслужено. "Надра" относится неуважительно не только к должникам (оглашая их списки), но и к вкладчикам, которым задолжал сам банк... то, как обращаются в банке с клиентами, которым не хотят отдавать деньги (ссылаясь на всё, что угодно), не поддается никаким моральным объяснениям. Думаю, что в этой ситуации банку было бы куда разумнее молчать в тряпочку, а не пинять на СТБ за якобы специально не прикрытый "пик".
IR
5371 дн. тому
Шанувальнику. Це сказав не журналіст, а ображений вкладник - різницю уловлюєте? А щодо обігрування прізвища - для цього розуму не треба мати. Цим першачки зазвичай розважаються... Можу вам подарувати книжеку "українські прізвища" - вам стане надовго.
слоган на сайті СТБ
5371 дн. тому
Слоган на сайті СТБ "Телеканал СТБ ищет новые лица и голоса! " НАЙШЛИ :-))))*********** слоган на сайті СТБ "Беспределы в банках" РОЗПУЩЕНІСТЬ ОСМАНА ПАШАЄВА В НАДРАХ :-))))))*
Віра Степанівна
5371 дн. тому
мій племіник 7 років подивився учора репортаж та сказав: " ось так честно и откровенно должны говорить взрослые дяди,они сильные,только за это их показывают по телевизору"
ответ 999
5371 дн. тому
вопрос не об оценке банка, а о хамстве в эфире. Какую оценку даст меценат Пинчук, создатель культурных и артцентров своему каналу, своему каналу? интересно?
шанувальник СТБ
5371 дн. тому
образа установи - ось яка ціль була у редактора хамство напоказ з біпом на короткому звукові Й Ігор Розкладай (теж тимчасовий :-)) , а як відпрацьовує,подібно до сценарію Зощенковських кухоних сварок : " Сам дурак" Розкладай уважно розклади у себе в голові -там ніякої позиції вкладника банку до недобросовістного кредитора банку немає.
Серый
5371 дн. тому
Куляс, как ты догадался, что это "орушенням професійної етики"? Поделись секретом этой поразительной догадки.
999
5371 дн. тому
можна подумати хтось іначе каже про цей банк
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду