Спортивна журналістика: професійне зростання до Євро-2012

11 Жовтня 2009
20923
11 Жовтня 2009
10:16

Спортивна журналістика: професійне зростання до Євро-2012

20923
Спортивна журналістика: професійне зростання до Євро-2012

Чи зможе українська спортивна журналістика підвищити якість та об'єктивність подачі інформації до Чемпіонату Європи з футболу 2012 року, а головне гідно відпрацювати під час Євро? Дати відповідь на ці питання намагалися учасники круглого столу «Спортивна журналістика: професійне зростання до Євро-2012», який спільно організували у Рівному Інформаційний центр «Україна-2012» і  факультет масової комунікації та інформаційних  технологій Міжнародного економіко-гуманітарного університету. 

 

Головними дійовими особами заходу стали прес-аташе національної футбольної команди  України Юрій Малишев, медіа-офіцер УЄФА Мамука Кварацхелія, керівник Інформаційного центру «Україна-2012» Олександр Гливинський, головний редактор журналу «Футбол» Артем Франков, оглядач журналу «Футбол» Олександр Фрішко, оглядач газети «2000» Валерій Рекунов, оглядач газети «Спорт-Експрес в Україні» В'ячеслав Кульчицький, редактор спортивного відділу газети «Факти» Юрій Сай та провідні спортивні журналісти Рівненщини. Гості заходу проаналізували вплив економічної кризи на сучасну спортивну журналістику, а також обговорили головні проблеми медійної сфери.

                      

Втрати

«Спортивна журналістика стала «менш освіченою», а її матеріали втратили якість та об'єктивність», - стверджують учасники круглого столу. Спортивний оглядач газети «Факти» Юрій Сай нарікає: «Будь-хто може писати про що хоче, і як хоче, а головне, що йому за це нічого не буде». Як наголошують спортивні журналісти, такій  тенденції найбільше потурає Інтернет, який в нашій країні є абсолютно безконтрольним засобом масової інформації. «Погано, що Інтернет нередагований. Навіть на авторитетних сайтах бачимо багато граматичних, а також фактологічних помилок», - розказав головний редактор журналу «Футбол» Артем Франков. Він також додав, що нині зберігається тенденція, за якої всесвітнє павутиння  «з'їдає» пресу. За словами Артема Франкова, «з Інтернетом може сперечатися лише телебачення, однак, з часом, витіснять і його».

 

Здобутки

«Попри те, що в цілому всесвітнє  павутиння - ненадійний та неякісний ЗМІ, за оперативністю Інтернет значно випереджає своїх конкурентів», - підкреслив керівник Інформаційного центру «Україна-2012» Олександр Гливинський. На його думку, перевага Інтернету і в тому, що через цей засіб масової комунікації аудиторія здійснює зворотній зв‘язок, висловлюючи  свої зауваження або захоплення щодо події  та форми подачі інформації про неї.

 

Про що співають фінанси?

«Спортивна журналістика перекладена з плечей приватних підприємців на плечі меценатів», - каже прес-аташе національної збірної України Юрій Малишев. А його колега Артем Франков зауважує, що нині вкладати кошти у розвиток спортивної журналістики і, зокрема,  в її періодичні видання, ніхто не хоче, оскільки всі інвестори зацікавлені лише в отриманні прибутків. Головний редактор журналу «Футбол» додає: «Коли рекламний ринок дивиться на спорт, а спортивне видання має власну рекламну службу та відділ реалізації тиражів - лише  тоді можна сподіватися, що це видання розвиватиметься».

 

Продавати чи продаватися?

Редакції спортивних ЗМІ хочуть, аби їхні дітища об'ємно реалізовувалися, а самі видання отримували гарні  прибутки від реклами, тому й змушені підлаштовуватися під часом сумнівні смаки свого читача. Погоджується з цим твердженням Юрій Малишев, який каже, що сучасна спортивна журналістика потурає своїй аудиторії. «Замість того, щоби виховувати свого читача, глядача, слухача, журналісти працюють над реалізацією його примх», - наголосив спортивний журналіст.

 

В молоді - сила?!

Чинником, який все ж  може змінити ситуацію, учасники круглого столу назвали молоде покоління журналістів. «За молоддю майбутнє, однак для того, щоб їхнє майбуття було світлим, спортивним журналістам-початківцям потрібно працювати над своєю загальною ерудицією, вчити комп'ютер та іноземні мови», - резюмували присутні на заході. Артем Франков зауважив: «Щоб  стати справжньою «акулою пера», молодому журналісту потрібні оригінальні ідеї, особливий підхід, індивідуальне бачення світу, а також постійна робота над удосконаленням усіх цих складових».

 

Quo vadis?

Тема розвитку спортивної журналістики надзвичайно актуальна напередодні Євро-2012 - погодилися учасники Всеукраїнського круглого столу. Вони обговорили важливість професійного зростання  спортивних журналістів, які працюватимуть під час Європейського футбольного чемпіонату, а також поділилися думками щодо підходів до підготовки нових кадрів. За словами медіа-офіцера УЄФА Мамуки Кварацхелії, Інтернет зробив спортивний світ англомовним, а тому журналісти, які хочуть працювати під час Євро-2012, зобов'язані володіти іноземними мовами на розмовному рівні. За словами Мамуки Кварацхелії, це забезпечить успіх їхніх матеріалів, а також сприятиме оперативному та повноцінному висвітленню подій Євро-2012. 

 

Сергій Ющишин, Інформаційний центр «Україна-2012»  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сергій Ющишин, Інформаційний центр «Україна-2012»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20923
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду