Елла Памфілова, несподівана героїня

10 Жовтня 2009
29776
10 Жовтня 2009
14:53

Елла Памфілова, несподівана героїня

29776
Елла Памфілова, несподівана героїня

Елла Памфілова, голова російської президентської ради з питань розвитку громадянського суспільства і прав людини, цього тижня несподівано зіткнулася з гострою критикою на свою адресу. Деякі представники правлячої партії «Єдина Росія» навіть почали вимагати її відставки. Памфілова миттєво стала героєм незалежних медіа, з нею почали робити інтерв'ю, її позицію стали захищати - ніби Памфілова є не президентським чиновником, а правозахисницею, яка розпочала власний конфлікт зі владою.



Колись популярний політик і громадський діяч, Елла Памфілова вже багато років не привертає уваги медіа. І вона зовсім не збиралася переходити з чиновників в опозиціонери. Памфілова просто повелася як тверезо мисляча людина. А в атмосфері справжнього божевілля, що точиться у певних сферах російської політики, це дійсно небезпечно.



Мова  у цьому випадку йде про цькування правозахисника Олександра Подрабінека. Подрабінек висловив своє незадоволення з приводу фактичної заборони назви шашличної «Антисоветская» під тиском ветеранських організацій. Висловив у жорсткій формі, нагадав, що є і ветерани антирадянського руху. 



Після таких текстів, як правило, починаються дискусії. В інтернеті, на телебаченні, в громадських організаціях. Однак лідери одіозного руху «Наші» вирішили, що виступ Подрабінека - прекрасна можливість привернути увагу до себе і продемонструвати «патріотизм». Так, як уявляють його собі відповідальні за функціонування цього створеного за вказівкою ще путінської президентської адміністрації об'єднання. 



«Наші», які уславилися вже цькуванням діячів культури і таким шанобливим ставленням до Володимира Путіна, що погодилися під час зустрічі з ним не згадувати про існування президента Дмитра Медведєва, розпочали справжнє цькування правозахисника у кращих традиціях тоталітарних об'єднань 30-их років минулого сторіччя.



Ось із цим і не погодилася пані Памфілова. Вона просто нагадала політичним хуліганам, якими мають бути рамки дискусії. Погоджуватися із поглядами Подрабінека Памфілова й не збиралася. Нічого не говорила про погляди ветеранів чи «Наших». Мова в її словах взагалі не йшла про політику! 



І ось тут почалося! Депутати Державної Думи від «Єдиної Росії», замість того, щоб засудити хуліганів, почали вимагати від президента відставки Памфілової. На щастя, цього разу в Кремлі знайшлися люди, які усвідомили всю ганебність ситуації. 



Я впевнений: якщо б не роз'яснення президентської прес-служби, яка дала зрозуміти, що Медведєв не збирається відправляти у відставку Памфілову, цькування чиновниці продовжилося б і навіть набрало б обертів, ми стали б свідками не поодиноких заяв, а колективних звернень - ну, як у ті ж 30-ті чи 70-ті. А так депутати вмить заспокоїлись, бо знають своє справжнє місце у системі влади.



Отже, це не про політику. І не про демократію. Це саме про божевілля. В умовах відсутності політичного життя як такого, а тепер уже відстутності коштів на такі його декоративні оздоби, як «Наші» - психічно нормальна людина митєво стає героєм, коли виступає проти божевілля. Елла Памфілова повелася не як героїня, а як сумлінний чиновник, що усвідомлює свої функції. 



Проте рівень божевілля в політичній еліті вона явно недооцінила...



Віталій Портников, для «Радіо Свобода»

 

Фото - www.radiosvoboda.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Віталій Портников, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29776
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду