Мін’юст вимагає від газети «Сегодня» спростування щодо «чорних нотаріусів»

6 Жовтня 2009
16048
6 Жовтня 2009
10:45

Мін’юст вимагає від газети «Сегодня» спростування щодо «чорних нотаріусів»

16048
Мін’юст вимагає від газети «Сегодня» спростування щодо «чорних нотаріусів»

Міністерство юстиції України 5 жовтня поширило відкритий лист, у якому вимагає спростування інформації, опублікованої 24 вересня в газеті «Сегодня» у матеріалі «Как "черные нотариусы" забирают дома и машины».

 

Мін'юст погоджується з тим, що «ряд питань, викладених у публікації дійсно порушує низку невирішених проблем». І якщо газета та автори нададуть факти порушень прав громадян, міністерство перевірить їх і спільно з правоохоронними органами та ЗМІ робитиме все, щоб покарати винних.

 

Водночас у Мін'юсті вважають, що переважна частина публікації в газеті «Сегодня» містить «тенденційний, замовний та упереджений характер».

 

Наприклад, на думку міністерства, у статті подано суб'єктивну інформацію без професійного розуміння ролі нотаріуса у посвідченні правочинів. У відкритому листі Мін'юст доволі детально з посиланням на закони і підзаконні акти роз'яснює всі юридичні нюанси.

 

«Викликає подив використання матеріалів, які ґрунтуються на сумнівних джерелах її отримання», - пишуть у листі. Приміром, у міністерстві стверджують, що діяльність приватного нотаріуса Дніпропетровського міського нотаріального округу Андрєєва В.О. (давав коментар газеті) призупинялась у зв'язку з невиконанням ним вимог Положення про вимоги до робочого місця приватного нотаріуса. А свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю, видане на ім'я Адамовича В.І. (ще один коментатор), анульоване наказом Міністерства юстиції ще у 2003 році за неодноразове порушення чинного законодавства при вчиненні нотаріальних дій.

 

Водночас інформацію про державне підприємство «Інформаційний центр» Мін'юст називає такою, що «не відповідає дійсності,  ґрунтується на неправдивих фактах та перекручених обставинах, тобто є недостовірною, такою, що порочить ділову репутацію державного підприємства та  завдає шкоди його інтересам, а тому підлягає спростуванню».

 

Зокрема, міністерство спростовує твердження автора про вільний продаж на «базарах» та в мережі інтернет баз даних Єдиних та Державних реєстрів. Оскільки за час адміністрування цих баз «Інформаційним центром» із жодної бази даних не зафіксовано витоку інформації. «Ми надзвичайно зацікавлені в тому, щоб отримати від автора факти чи докази порушень щодо поширення (витоку) інформації», - кажуть у міністерстві.

 

Також Мін'юст звинуватив автора статті в непрофесійності та некоректному і неправдивому твердженні щодо використання бюджетних коштів на створення програмного забезпечення Єдиних та Державних реєстрів. Ця інформація, на думку міністерства, направлена на дискредитацію «Інформаційного центру».

 

«Порушення законодавства України про інформацію відповідно до статті 47 Закону України "Про інформацію", у тому числі поширення відомостей, що не відповідають дійсності, ганьблять честь і гідність особи, тягне за собою дисциплінарну, цивільно-правову, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з законодавством України», - наголошують у листі.

 

Як повідомили ТК у газеті «Сегодня», офіційний лист від Мін'юсту отримали 5 жовтня. Нині редакція його вивчає, щоб надати компетентну з юридичної точки зору відповідь. А поки що ТК отримала відповідь автора матеріалу - Владислава Бовсуновського, який наголошує, що це його особиста думки, яка може не збігатися з офіційною позицією редакції газети.

 

Владислав Бовсуновський називає поведінку посадовців міністерства «дуже дивною». За словами журналіста, він не вигадав жодного факту, всю інформацію отримав законним шляхом і з відкритих джерел, а також намагався перевірити наведені в статті факти: офіційно звертався за коментарями до Міністерства юстиції, до ДП «Інформаційний центр» у письмовому вигляді, більше десятка разів телефонував до Мін'юсту. «На жаль, жодної відповіді на свої запитання від Міністерства юстиції я своєчасно не отримав. Не надали мені і можливості поспілкуватися з посадовими особами міністерства», - каже він.

 

Невеликий коментар редакція отримала лише тоді, коли номер здали до друку: «С 1997 года не зафиксировано ни одного случая утечки информации из баз данных Госинформюста, что является признаком надежности защиты прав украинцев. Информация никогда не распространялась незаконным путем и не пребывает в свободном обороте и продаже, а доступ к ней надежно защищен от незаконного доступа». Його вдалося розмістити тільки в київському випуску газети «Сегодня», який здається до друку пізніше за національний.

 

«Таким чином, співробітники Міністерства юстиції власну кволість видають за журналістську недбалість та упередженість, намагаючись власну провину, що полягає у затягуванні відповіді, перекласти на журналіста видання», - наголошує пан Бовсуновський, який категорично заперечує те, що матеріал має замовний характер.

 

Про коментаторів до своєї статті журналіст пише, що пан Адамович нині позивається до Мін'юсту з приводу незаконного позбавлення його свідоцтва на право нотаріальної діяльності. А діяльність пана Андрєєва, про якого також іде мова в листі міністра, призупиняли задля того, щоб залякати.

 

Про вільний продаж баз Єдиних і Державних реєстрів свідчить те, що згідно з даними СБУ у вересні цього року на «Петрівці» було затримано молодика, який торгував державними базами даних, вважає Владислав Бовсуновський. Також, за його словами, нині прокуратура міста Києва надала доручення Держфінмоніторингу щодо проведення моніторингу фінансових операцій компаній «Арт-майстер» і «Фірма «3-Т», яким нотаріуси сплачують кошти за користування програмним забезпеченням.

 

Автор наголошує, що в разі потреби готовий надати результати свого розслідування, а також відеоматеріали і документи, що підтверджують наведені у статті факти. А поширення «відкритого листа» від Міністерства юстиції він називає спробою відвернути увагу від проблеми, «намаганням закрити рота журналістам, щоб інші видання навіть не торкались забороненої теми тіньових схем Міністерства юстиції України».

 

Тут можна ознайомитися з повним текстом відкритого листа і відповіді на нього.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16048
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
нотаріус
5320 дн. тому
міністерство та його дочка інформюст буде захищати своє обличчя будь-яким засобом.Так ,в "родині" нотаріусів не без виродків,але журналіст правий на сам перед требі добре "потрусити" мінюст та його імформ"юст.Бо вони ,я так думаю, вельмі не білі та пушисті.
sasha
5320 дн. тому
Согласен. к журналистам нужно относиться внимательнее, а не посылать куда подальше. А как еще журналисту понимать странное молчание Минюста?
igor
5321 дн. тому
господам из министерства стоит задуматься: как просишь их о комментарии, забрасывая запросами - глухо как в танке. зато потом когда "брехливые" журналисты пишуть критические материалы так ответ дают в течение двух недель. красавцы! чехлы снимать нужно раньше, а то как обычно выходит: официального комментария - фиг, зато потом верещат вовсю.
Алегарф
5321 дн. тому
Ну, есть такое. Сам знаю историю одного такого несчастного человека, бывшего учителя музыки, еврея. Пустил к себе квартиросъёмщиков, те его заперли в комнате, не давали ни пить, ни есть, а сами на глазах у него устраивали застолья, не били, а через какое-то время он подписал бумаги.
гость
5321 дн. тому
У Минюста что не материал на тему реестров - то заказ. Если их послушать, то вся Украина борется с их невинным "Информационным центром". Журналисты брехуны, нотариусы тоже. Только Минюст идеален.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду