Мешканка Донецька: мою дитину принижують в школі за те, що я голосувала за Ющенка

26 Листопада 2004
653
26 Листопада 2004
20:12

Мешканка Донецька: мою дитину принижують в школі за те, що я голосувала за Ющенка

653
Сьогодні сталась надзвичайна подія в житті мого 8-річного сина Олександра Васютина. Сьогодні сталась надзвичайна подія в житті мого 8-річного сина Олександра Васютина, учня 3-ого класу Українського гуманітарного колегіуму Ворошилівського району міста Донецька. За те, що його батьки підтримують Віктора Ющенко, вчитель фізкультури, який одночасно є тренером з карате, змусив Сашка цілий урок стояти на колінах в присутності всіх учнів його класу.
Мешканка Донецька: мою дитину принижують в школі за те, що я голосувала за Ющенка
Як розповів мені Сашко, на останній урок, а це був саме урок фізкультури, всі його однокласники пішли, як завжди, до спортивної зали. Сашко разом з трьома однокласницями залишились у класі. Ці четверо дітей тимчасово звільнені від уроків фізичного виховання. Зокрема, Сашкові заборонені заняття з фізкультури протягом трьох місяців з огляду на те, что три тижні тому він зламав праву руку. Згідно освітянським правилам, навіть звільнені від фізкультури діти мають бути присутні на уроці, але раніше таких дітей завжди залишали у класі.

Проте, сьогодні усіх звільнених, в тому числі й Сашка, попросили пройти до спортзали. А там учитель фізкультури Генадій Вікторович Лук’янов запитав у дітей за кого голосували їхні батьки. Усі відповіли, що за Януковича. Тільки Сашко сказав, що за Ющенко. “Далі учитель просто взяв мене як котеня й поставив у кут на коліна, а сам пішов продовжувати урок, - розповіла мені дитина. – Я там залишався цілий урок. Коли урок закінчився - я встав й пішов. На уроці й після нього Генадій Вікторович так нічого мені більше й не сказав”.

Тепер Сашко відмовляється відвідувати школу. На питання, як поставились до того, що сталось, його однокласники Сашко відповів: “Вони з мене не сміялись. Деякі жаліли й казали, щоб я ніколи більше не говорив про Ющенко”.

В розмовах зі своїми знайомим я з’ясувала, що це не єдиний в Донецьку випадок покарання дітей за політичні вподобання їхніх батьків. Зокрема, знайомі розповіли, що ще після першого туру виборів президента у школі-ліцеї № 71 (Куйбишевський район Донецька) вчителька при школярах висварила ученицю молодших класів. Дівчинка втікла зі школи, не дочекавшись поки за нею прийдуть батьки. У школі № 58 (Київський район Донецька) після першого туру до школи прийшла незнайома дітям жіночка, яка усіх запитувала, чи ходили їхні батьки на вибори, чи поставили галочку там, де слід, та чи знають батьки де треба її ставити.

Люди, які розповіли мені про ці випадки, не звертались до відділів освіти зі скаргами, боячись, що це може в подальшому негативно вплинути на відношення педагогів до їхніх дітей.

Я звернулась за роз’ясненням такої ПЕДАГОГІЧНОЇ поведінки вчителів до начальника міського відділу освіти, заступника донецького міського голови Валентина Лактіонова. Він був здивований моєю розповіддю й сказав, що про подібні історії чує вперше. При цьому чиновник запевнив, що “неодмінно розбереться в цій справі” й “повідомить про результати”

Буквально через годину до мене зателефонувала начальник відділу освіти Ворошиловського району Донецька Наталя Скалдіна. Вона розповіла, що знає вже про інцидент з моїм сином й завірила, що до Українського гуманітарного колегіуму вже виїхала група перевіряючих. “Сейчас он даст пояснения, как это произошло, какие вопросы задавал, на каком основании, - сказала мені Скалдіна. – Если вы не возражаете, пусть ребенок пообщается с психологом. Ребенок это раскажет, кто-то из детей еще подтвердит, если это было”.

“Это настолько сейчас щепетильный момент, что мне не хотелось бы сейчас казнить кого-то и миловать вообще”, - зауважила начальник райвідділу оствіти.

На мою вимогу, щоб вчитель або представники освіти, які утвердили його на цій посаді, вибачились перед Сашком при його однокласниках (саме при них він був покараний), Скалдіна відповіла, що моя вимога буде виконана, якщо все розказане мені дитиною підтвердиться. “Но сейчас обстановка так накалена, что, я думаю, детей можно б было оградить от излишней правды суровой взрослой жизни, - зауважила Скалдіна. – Естественно, с детьми будет проведен разговор так, как это посоветует нам психолог. И если это будет нужно, то ребенку будут принесены извинения, а по поводу учителя мы уже будем дальше сами разбираться”.

Однак мій син не вірить в те, що Г.В. Лук’янов коли-небудь вибачиться перед ним за те, що зробив. “Я його знаю – він ніколи не вибачиться, - стверджує Сашко. – А діти не будуть розказувати іншим учителям, як усе було, бо бояться”

Результати перевірки поведінки вчителя Наталя Скалдіна пообіцяла надати мені в понеділок увечері у письмовому вигляді.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
журналіст
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
653
Читайте також
08.10.2001 15:37
gazeta,ru" target="_blank">"газета,ru"
1 118
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду