РНБО: Українське радіо витісняють з інформаційного простору

28 Вересня 2009
10115
28 Вересня 2009
12:57

РНБО: Українське радіо витісняють з інформаційного простору

10115
РНБО: Українське радіо витісняють з інформаційного простору

Рада національної безпеки й оборони вважає, що Національну радіокомпанію України витісняють з інформаційного простору і це становить загрозу національній безпеці України. Про це йдеться в доповіді аналітиків апарату РНБО, оприлюдненій на сайті державного органу.

 

Головними факторами утисків національного радіо РНБО називає хронічне обмеження фінансування НРКУ, руйнування мереж проводового мовлення, мовлення НРКУ на застарілих передавачах і скорочення програм іномовлення.

 

Наводимо текст доповіді повністю:

 

Щодо стану державного радіомовлення

 

Становлення України як демократичної та розвиненої держави значною мірою залежить від надійного функціонування її інформаційної інфраструктури, провідне місце в якій посідає національне радіомовлення.

 

Передачі Національної радіокомпанії України (далі - НРКУ) забезпечують висвітлення діяльності центральних органів влади, сприяють згуртуванню українського суспільства, утвердженню почуття патріотизму, поваги до української історії, національних традицій, державної мови, культури, високих моральних цінностей, а також формують позитивний імідж країни за її межами.

 

Технічна інфраструктура державного радіо дозволяє поширити програми НРКУ на 93,5 % території України та охопити мешканців більшості країн світу. Проводова мережа, яка ще донедавна доходила до кожної оселі, робила мовлення НРКУ не тільки найдоступнішим джерелом інформації, а й найбільш надійним засобом оповіщення населення в умовах надзвичайних ситуацій.

 

Однак останнім часом використати цей потенціал та реалізувати своє важливе суспільне призначення національне радіо має все менше можливостей. Основними причинами цього є:

 

- хронічне обмеження фінансування НРКУ;

 

Протягом 2005-2008 років фінансування на виробництво радіопрограм для державних потреб виділялося лише на рівні 55-56 % від мінімальної потреби, а на 2009 рік передбачено лише 44%. На поширення радіопрограм щорічно закладається фінансування лише в обсязі до 30% від необхідного. Майже зовсім не виділяються кошти на капітальний ремонт та технологічне переоснащення потужностей Концерну РРТ, що призводить до їх руйнації. У поточному році через брак коштів відключено передавачі і зараз програми УР-1 охоплюють 90,2 % населення України, УР-2 - 7,8 % а УР-3 - 19,4 % .

 

 

 

 

- руйнування мереж проводового радіомовлення;

 

Із 16,6 млн. радіоточок у 1991 році на початок 2009 року їх залишилось 3,6 млн., що особливо негативно позначається на слухачах у сільській місцевості. Основна причина руйнування проводової радіомережі полягає у хибності рішення щодо її передачі на баланс ВАТ «Укртелеком» без передбачення механізмів впливу з метою збереження її у належному стані. Як наслідок, за один квартал року у середньому ліквідовується близько 300 тисяч радіоточок.

 

 

- мовлення НРКУ на витратних застарілих передавачах;

 

Ефірне мовлення НРКУ здійснює на довгих, середніх та ультракоротких хвилях нижнього діапазону (65,9 - 74 Мгц). Приймати програми на цих частотах може незначна частина населення у кого збереглися старі приймачі радянського виробництва. Ефективність роботи НРКУ значно стримується її обмеженою присутністю у FM-діапазоні, на який розраховані сучасні радіоприймачі. Загальна кількість частот, розділена Нацрадою в FM-діапазоні, починаючи з 2001 року, становить понад 800, з них НРКУ надано 61. Проте важлива не стільки кількість, скільки потужність та місце розташування передавачів. Так, у FM-діапазоні НРКУ має частоти лише у 3-х обласних центрах та невеликих населених пунктах переважно у Вінницькій, Волинській, Кіровоградській та Рівненській областях, тоді як провідні комерційні станції мають ліцензії практично у всіх обласних центрах та великих містах.

 

 

- скорочення програм іномовлення.

 

На сьогодні мовлення на закордон значно обмежене. Із 16 передавачів потужність від100 кВт до 1.2 МВт, працює лише один КХ передавач 100 кВт на Західну Європу (14 годин на добу) та на Росію (Тюмень) 10 годин. На Північну Америку транслюється 5 годин КХ передавачем 600 кВт. СХ передавач потужністю 25 кВт. транслює програму на Румунію. Через нестачу коштів у березні 2009 року припинено трансляцію програм Всесвітньої служби «Українське телерадіомовлення» на Австралію та Нову Зеландію.

 

Унаслідок вищезазначеного НРКУ витісняється із національного інформаційного простору, а держава позбавляється оперативних можливостей донесення об'єктивної та неупередженої інформації до громадян. Це створює сприятливе середовище для негативних зовнішніх інформаційних впливів та завдає шкоди національній безпеці України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10115
Читайте також
07.10.2009 09:57
Иван Омелянюк, для «Детектор медіа»
39 186
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
C
5332 дн. тому
Спочатку руйнують, тепер реагують... А що в ефірі& Малограмотні, заангажовані, непатріотичні ведучі малоцікавих програм... І все це лише як прокладка для безкінечної прихованої, напівприхованої і неприхованої реклами! Керівника за такий результат гнати треба!
Ода
5333 дн. тому
Ну нарешті зреагували!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду