Нацрада не каратиме НРКУ за порушення рекламного законодавства

24 Вересня 2009
16989
24 Вересня 2009
12:55

Нацрада не каратиме НРКУ за порушення рекламного законодавства

16989
Нацрада не каратиме НРКУ за порушення рекламного законодавства

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 23 вересня розглянула результати планової перевірки Національної радіокомпанії України.

 

Перевірені були всі три канали «Українського радіо» і по кожному працівники Нацради виявили порушення, зокрема відхилення у програмній концепції, а на третьому каналі - радіо «Культура» позивні не завжди відповідали зазначеним у ліцензії.

 

На УР-1 обсяги програм власного виробництва на добу становили 18 годин 3 хвилини замість 19 годин 24 хвилин, як це передбачено концепцією. Зафіксоване зниження обсягів культурологічних, просвітницьких і дитячих програм:

 

дитячі - із 48 хв до 19 хв на добу;

 

культурологічні - з 1 год 30 хв до 38 хв на добу;

 

просвітницькі - з 1 год 42 хв до 32 хв на добу.

 

Також Нацрада відзначила порушення рекламного законодавства на УР-1, зокрема ч. 2 ст. 13 закону «Про рекламу» (перевищення квоти рекламного часу). У ранковий час реклама займала 15 хв 10 с на годину, у денний - 16 хв 3 с на годину, а у вечірній - 19 хв 33 с на годину. НРКУ, крім цього, порушила вимоги закону «Про рекламу» щодо рекламування лікарських засобів та щодо позначення реклами: рекламні блоки відокремлювалися словом «Реклама» лише на початку, а рекламна програма про клініку «Екомед» вийшла в ефір взагалі без жодних ідентифікаторів.

 

Перший віце-президент НРКУ Анатолій Табаченко пояснив відхилення в програмній концепції тим, що моніторинг проводився в день трансляції засідання Верховної Ради. Крім того, фахівці Нацради перевіряли мовлення на частоті 68,51 МГц у Києві, на якій у певні відрізки часу також мовить КДРТРК (радіо «Голос Києва»), що не відображено в ліцензії НРКУ.

 

Щодо перевищення рекламних квот пан Табаченко зауважив, що до реклами зарахували 10-хвилинну програму, у якій розповідалося про людський організм і здоровий спосіб життя, а наприкінці рекламувався лікарський препарат. «Формально програма рекламна, але насправді - просвітницька, і лише 10% її хронометражу є рекламою», - заявив він.

 

За пропозицією члена Нацради Тетяни Лебедєвої Національна рада перенесла розгляд питання про результати перевірки НРКУ, оскільки при перевірці не врахували присутність «Голосу Києва» на частоті. На брифінгу в. о. голови Нацради Андрій Мирошніченко пояснив, що питання розглянуть, коли будуть узгоджені сітки мовлення та ліцензії НРКУ та регіональних телерадіокомпаній.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16989
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Григорій
5334 дн. тому
Переводити стрілки на "братів своїх менших", тобто на радіо "Голос Києва", Національній радіокомпанії не личить. Не думаю, що у Нацраді такі некваліфіковані "моніторщики", які не можуть відрізнити передачі НРКУ від передач радіо "Голос Києва", яке себе чітко ідентифікує в ефірі. Тим паче, середньодобовий обсяг мовлення радіо "Голос Києва" на частоті 68,51 МГц, яка закріплена за НРКУ як за основним мовником, зовсім мізерний - 2 години 7 хвилин 51 секунда на добу (по 5 відрізків у день). І цей час у ліцензії НРКУ значиться як "Час мовлення обласних державних телерадіокомпаній". Навіщо ж наводити "тень на плетень"? Як радіо "Голос Києва" могло зіпсувати хороші показники НРКУ?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду