Олександр Омельченко: Результат виборів треба відміняти та сідати за стіл переговорів

26 Листопада 2004
775
26 Листопада 2004
12:00

Олександр Омельченко: Результат виборів треба відміняти та сідати за стіл переговорів

775
Мер Києва Олександр Омельченко був одним з перших мерів, що підтримали повстання людей проти фальсифікації виборів.
Олександр Омельченко: Результат виборів треба відміняти та сідати за стіл переговорів
В четвер Київрада постановила звернутися до Верховного Суду, Верховної Ради, Президента та Конституційного Суду про скасування рішення ЦВК. Точку зору мера, що треба робити далі, дізнавалася кореспондент журналістської ініціативи «Правда переможе» Тетяна Харченко:

- Начальник управління охорони громадського порядку МВС України Олександр Савченко заявляв, що проти демонстрантів із Хрещатику кримінальну справу не порушать, тому, що перебувати їм там дозволила Київрада. А от проти людей, що перекрили Банкову найімовірніше буде порушено кримінальну справу. Оскільки там вони заважають руху транспорту і дозволу на це не мають. Рішення Київради дійсно обмежувалося лише територією майдану Незалежності та вулицею Хрещатик?

- Влада Києва і районні влади ведуть себе згідно норм Конституції та законів України на право проведення маніфестацій та мирних акцій, що й відбувається зараз у місті Києві та в багатьох інших регіонах України. Де б не знаходилися демонстранти, якщо вони ведуть себе виважено, мирно і цивілізовано, то правоохоронні органи повинні охороняти громадян Києва і України і звичайно ж без переваг тих, чи інших охороняти всіх учасників мирних акцій.

- Але може статися й так, що протистояння між владою, і опозицією затягнеться. Чи дозволите ви і тоді демонстрантам перебувати на майдані й Хрещатику до виконання їхніх вимог? Чи все ж таки в якийсь момент…

- Я вважаю, що це протистояння повинно завершитися не пізніше як до понеділка. Чому? Тому, що впевнений, що і влада, і друга сторона - Комітет національного порятунку, вже стомилися від цього протистояння. І стомилися вони не через мороз і рівність сил конфлікту, а тому, що хочуть отримати результат. А він може бути лише на серединці золотої лінії.

До крайнощів суспільство вже доведено. Тому необхідно сідати до круглого столу всім зацікавленим політичним силам. Я впевнений, що це буде не легко, але так само переконаний, що обидві сторони дадуть згоду на продовження цього круглого столу і в неділю. А вже в понеділок (29-го листопада) буде досягнуто двостороннього погоджувального рішення. Якщо це станеться вівторкова сесія Верховної Ради зможе почати роботу з повною кількістю депутатів від обох сторін.

- Хто і кому на вашу думку поступиться?

- Якщо це робитиметься з емоціями, то домовитися буде практично неможливо. Я пропонував і ви пам’ятаєте, щоб зустрівся Віктор Федорович і Віктор Андрійович, які практично рівно користуються довірою громадян України, але, на жаль ця довіра поділилася територіально. І тому я знову говорю так як, я відчуваю вчинив би сам. Заради цілісності України я закликаю обох відмовитись від результатів виборів. І стати лідерами нації в цілому без президентства одного і другого. Можна стати президентом України. Лідером нації при таких умовах – ніколи. Друге - коли за круглим столом всі політичні сили відкинуть східні і західні крайнощі можна отримати позитивний результат. Треба, щоб Верховний Суд розглянув усі претензії обох сторін, виважено оцінив роботу ЦВК. Недосконалість закону про Центральну виборчу комісію, недосконалість закону “Про вибори Президента України”. Це б заспокоїло і всю громаду України, дало б право подальшого компромісу, сприяло б повноцінному проведенню Верховної Ради. Щоб туди знову ходили і депутати із більшості, і - з меншості. От тоді можна було б розглянути варіант політичної та конституційної реформи, передбачивши в ній таку розстановку гілок влади, що дозволяла б не концентрувати владу в одних руках. Ми маємо дуже великий потенціал, щоб бути визнаною нацією в усьому світі й маємо для цього моральне право. Зараз не можна допустити політичної ізоляції і залишитись в оточенні європейського світу.

- Якщо підвести риску. Ви вважаєте - найбільш оптимальним варіант: визнання виборів недійсними, проведення політреформи, і вже потім проведення нових виборів?

- Першими мають стати переговори за круглим столом. В свою чергу Леонід Кучма, голова ВР Володимир Литвин і депутатський корпус Верховної Ради заради територіальної цілісності України і не допущення кровопролиття повинні прийняти рішення про відміну постанови ЦВК, як нелегітимної. На це має право і Верховний Суд України, Верховна Рада, і Президент.

Наступним кроком має стати проведення політичної реформи. З підсиленням ролі органів місцевого самоврядування. Тільки тоді проект конституційної реформи буде повноцінним. Необхідно також привести до міжнародних норм закони “Про ЦВК” та “Про вибори Президента України”. І через 90 днів обрати лідера нації і президента нації, але вже з іншими правами і обов’язками. Надаючи Верховній Раді посилені повноваження. Я завжди був прибічником парламентсько-президентської, або чисто парламентської форми правління.

- Ви зустрічалися з кандидатами в останні дні? Наскільки вони готові зараз сприйняти ваші аргументи? Думаєте вони підуть на компроміс?

- На сьогоднішній день словесно про це ніхто з них не заявляв. Але в середу Віктор Федорович зробив заяву, що будь-якою ціною, порушуючи конституцію і закон, бажання стати президентом він не має… Це важливий фактор. Тому необхідно сідати за круглий стіл і проводити переговори. Віктор Андрійович, на мою думку, готовий до переговорів із владою, але чекає цього кроку від неї, щоб не бути першим. А коли вже є такий торг, то я переконаний у тому, що хто зробить цей перший крок, той буде розумнішим.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
журналістська ініціатива «Правда переможе!»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
775
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду