Нацрада не домовилася про те, як позбавити ліцензій мовників за несплату ліцензійного збору

16 Вересня 2009
17468
16 Вересня 2009
19:15

Нацрада не домовилася про те, як позбавити ліцензій мовників за несплату ліцензійного збору

17468
Нацрада не домовилася про те, як позбавити ліцензій мовників за несплату ліцензійного збору

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 16 вересня вирішила перенести 11 питань порядку денного про відміну своїх рішень, якими продовжувала строк дії ліцензій на мовлення, у зв'язку з несплатою ліцензійного збору. Члени Нацради не змогли домовитися про те, яким чином сформулювати свої рішення про анулювання ліцензій.

 

Питання були внесені на розгляд членом Нацради Ігорем Курусом. Нацрада мала б сьогодні де-факто анулювати ліцензії Національної телекомпанії України (м. Київ, Перший національний канал), ТОВ «Токпобут-сервіс» (м. Токмак, провайдер), ТОВ «МСП ТК "Норма-центр"» (м. Миколаїв, провайдер), ТОВ «Міжнародний "Слов'янський канал"» (м. Київ, супутниковий канал SCI), ДП «Радіо-Вояж» ТОВ «ТРК "Нота"» (м. Луганськ, радіостанція «Радіо Вояж - радіо гарного настрою»), ТОВ «ТРК Нота» (м. Харків, радіостанція «Стильне»), ТОВ «Кабельна ТРК Девком» (м. Севастополь, кабельний телеканал «Девком інформ плюс»), ЗАТ «ТРК Віко» (м. Донецьк, радіостанція «Радіо ФМ»), ПП «Телеком» (м. Кривий Ріг, провайдер), ТОВ «ТРК Столиця» (м. Київ, радіостанція «Перець ФМ»), ТОВ «ТРК НБМ-Радіо» (м. Київ, радіостанція «Радіо 5 - Ретро ФМ»).

 

Усі компанії не сплатили нарахований їм ліцензійний збір за продовження строку дії ліцензії. Найбільшими боржниками серед них є НТКУ (3,5 млн гривень) і ТРК «НБМ-Радіо» (3 млн гривень). «Національна рада в такому випадку повинна відмінити рішення про продовження ліцензії», - пояснив Ігор Курус.

 

Однак в. о. голови Нацради Андрій Мирошніченко зауважив, що, скасовуючи рішення про продовження, Нацрада потрапить у правовий колапс. «Формулювання "відмінити рішення Національної ради" фактично призведе до ситуації, що де-юре рішення про розгляд заяви про продовження ліцензії буде відсутнє. Таким чином, вступає в дію інша норма, яка говорить: якщо Нацрада не прийняла рішення по заяві ліцензіата про продовження ліцензії, така ліцензія вважається продовженою автоматично. Ми маємо таку ситуацію з "Оніксом", і "Онікс" користується цим», - уточнив він.

 

Член Нацради Віталій Шевченко запропонував у такому разі приймати рішення, яке формулюватиметься: «у зв'язку з несплатою припинити строк дії ліцензії». Однак юристи зауважили, що законом визначення «припинити строк дії» не передбачене. Член Нацради Тетяна Лебедєва запропонувала формулювання «у зв'язку з несплатою визнати рішення таким, що не вступило в дію». Крім цього, пані Лебедєва наполягала на комплексному розгляді всіх питань - без винятків для державної телекомпанії.

 

Натомість Андрій Мирошніченко нагадав: Нацраді потрібно затвердити порядок сплати ліцензійного збору, який уже двічі намагалося винести на голосування фінансове управління регуляторного органу. «Без цього порядку нам буде дуже складно застосувати норму про анулювання ліцензії через несплату збору», - пояснив він.

 

«Ми що, чекаємо іще приписів з Генпрокуратури?», - спитав у колег Ігор Курус і додав: не приймаючи рішення, Нацрада заводить компанії у глухий кут, бо вони здійснюють безліцензійне мовлення. «Ми входимо у виборчий період. І ви розумієте, що буде тоді, коли компанії, що не мають ліцензії на мовлення, здійснюватимуть агітацію?», - поцікавився пан Курус. Колеги погодилися, що вибори додають ситуації особливої гостроти. Приміром, у зв'язку з непродовженням ліцензії НТКУ, не буде майданчику для проведення дебатів.

 

Зрештою, блок питань перенесли на тиждень. Ігор Курус пообіцяв до наступного засідання переробити проекти рішень і знайти підстави в законі, «щоб не було юридичних нашарувань».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17468
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду