Нацрада хоче розібратися, звідки в Криму і Луганську беруться російські канали

9 Вересня 2009
19978
9 Вересня 2009
17:41

Нацрада хоче розібратися, звідки в Криму і Луганську беруться російські канали

19978
Нацрада хоче розібратися, звідки в Криму і Луганську беруться російські канали

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 9 вересня відклала розгляд питань про результати позапланових перевірок ТОВ «Кабельне телебачення Луганщини» (м. Алчевськ Луганської області), ТОВ ТРК «Візит» (м. Феодосія АР Крим) і ДП «ІТВ'К» (м. Сімферополь АР Крим).

 

Апарат Нацради пропонував застосувати до всіх трьох провайдерів програмної послуги санкцію попередження, оскільки позапланові перевірки виявили відхилення від програмної концепції та наявність неадаптованих каналів, зокрема «РТР-Планета», «Рен-ТВ», TVCi та інших.

 

На своє виправдання представник «Кабельного телебачення Луганщини» заявив, що на Луганщині панує недобросовісна конкуренція: діють компанії (наприклад, «Клуб любителей ТВ»), не ліцензовані Національною радою, які ретранслюють російські канали. «Нам дуже важко працювати в таких умовах», – поскаржився представник компанії. Щоб не втрачати абонентів, він змушений порушувати рекомендації Нацради.

 

У свою чергу, представник феодосійського провайдера «Візит» підтвердив, що ретранслює чотири неадаптовані канали. «Щойно ми виконали рекомендацію Нацради і вимкнули неадаптовані канали, ми позбулися 741 абонента протягом одного тижня. Вони перейшли на російський "Триколор" і вже не повернулися. Коли за місяць ми повернули російські канали до наших пакетів, до нас повернулися не більше 10% абонентів», – повідомив він. Загальні втрати компанії становлять близько 1100 абонентів.

 

Представник компанії наголосив, що ситуацію треба вирішувати негайно, бо кримські провайдери, які виконують рішення Нацради, масово втрачають абонентів. Але найгіршим у цій ситуації, за його словами, є те, що глядачів втрачає українське телебачення: кримчани самостійно підключаються до неофіційних російських провайдерів і супутникових платформ, відмовляючись від українських каналів.

 

На самопідключенців та неофіційних провайдерів скаржилася і представниця сімферопольської компанії «ІТВ'К». Моніторинг Нацради зафіксував відсутність порушень на їхній головній станцій, але в кінцевих користувачів послуги був інший перелік програм. «Ми самі боремося з тим, що абоненти підключаються до російських каналів. Але наші 8 техніків не можуть розірватися на 20 тисяч домогосподарств», – пояснила вона.

 

Члени Нацради попросили провайдерів надати їм детальнішу інформацію з відповідними цифрами і фактами. Також Нацрада звернеться до прокуратури з приводу ситуації в Луганську, де є компанії, що проводять безліцензійну діяльність.

 

«Це традиційна проблема, яка виникає в трьох різних аспектах. По-перше, коли ми знаходимо порушення в одній компанії, ми отримуємо інформацію про те, що інші в цьому регіоні теж порушують. По-друге, існують мережі, як у Луганську, що надають послуги з кабельного телебачення, не маючи ліцензії. Виходить, що ліцензіата ми контролюємо, караємо, а поруч безконтрольно діє інший. З цього приводу ми звернемося до прокуратури, оскільки неліцензіат не є суб'єктом контролю Нацради, і вже після висновків прокуратури прийматимемо рішення по ліцензіату. І по-третє, ми фіксуємо різницю в програмній послузі на головній станції та в абонентів. Це свідчить або про незаконне втручання в мережі, або про додавання каналів на проміжних станціях. Наше завдання - розібратися, чи є це порушенням компанії. Швидше за все, іде мова про незаконне втручання в діяльність провайдера – врізання незаконних операторів», – прокоментував ситуацію на брифінгу в. о. голови Нацради Андрій Мирошніченко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19978
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Денис
5345 дн. тому
для Валерия: да, простите, пропустил, КТЛ действительно уже имеет лицензию на право вещания в г.Стаханове, еще раз простите, за напраслину.
валера
5348 дн. тому
для дениса КТЛ имеет лицензии на все города где работ ает
Злой
5348 дн. тому
Ну раз Нацрада зашевелилась, значит у нас в стране скоро ВЫБОРЫ. Ну хоть убейте, не догоняю. Зачем запрещать то, что люди в нашей стране смотрят. Тарелок много действительно поставили после запрета российских каналов. Они сидят и смотрят, а другим низя. Ну полный дебилизм.
Старлей
5349 дн. тому
Так мочить нужно не операторов,а тех,кто на этом дурные бабки как греб,так и продолжает- всех этих Торсатов,Сальников и прочую шолупонь.Вот здесь прокуратура явно недорабатывает!!
хехе
5349 дн. тому
НацРада - современный орган цензуры. Триколор-ТВ уже есть почти в каждом городе юго-востока. Нельзя поставить глушилки и заткнуть людям уши. Люди тянутся к правде, им эта оранжевая ложь уже надоела.
Саша
5349 дн. тому
Ахахахах) Анекдот))) Кльова назва))) А то шо там російські канали - то ж краще) Можна порівняти що дивляться українці краще, що подобається з укр тв і рос) і взяти на озброєння)))
Денис
5349 дн. тому
Но тот же оператор "Кабельное телевидение Луганщины" сам же нарушает лицензию! Т.к. имеет право вещать только на г.Алчевск, но в то же время вещает еще и в г. Стаханове!!! при этом не имеет никаких документов разрещающих вещание!!!!
Алегарф
5349 дн. тому
2 Телекритик Шутка принимается ; )
Телекритик
5349 дн. тому
Шановний Алегарф, румунські канали, між іншим, - адаптовані. Бо країна походження - член ЄС:)
Алегарф
5349 дн. тому
Ну так и шо, у меня в селе (Черкасская обл.), например, на польскую антенну во время сильных морозов парочка неадаптированных румынских каналов ловило. Нехай Нацрада теперь попробует запретить погоде понижаться ниже -20 градусов : ) Народную стихию уже не остановить!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду