Преса vs Жирні Коти

27 Серпня 2009
32175
27 Серпня 2009
18:25

Преса vs Жирні Коти

32175
Преса vs Жирні Коти

Перемога. Голова окружного суду округу Манхеттен  в Нью-Йорку винесла рішення  на користь преси у справі ТОВ Bloomberg проти Ради Директорів Федерального Резерву США. Інформаційне агентство Bloomberg позивалося до Феді на підставі Закону про Вільний Доступ до Інформації. Це рішення важливе, перш за все, тим, що створено прецедент. Вперше за свою історію Федя буде змушений назвати тих «котиків», яким він заради їхнього порятунку в екстреному порядку позичив чималі суми грошей. Звісно, тема така, що непокоїла американську громадськість з самого початку. Навколо якої преса просто не могла не здійняти ґвалт. Як правило, питання журналістів до представників а-ля контролюючих органів про те, чи вони в курсі, кому Федя позичав гроші, ставило цих «контролерів» в дуже незручне становище.  

 

Fed - так скорочено  уже давно свій центробанк  називають американці. І так його вже давно називають в пресі. В ході судового процесу представники Феді намагалися переконати суддю, що дія Закону про Свободу Інформації не може розповсюджуватися на інформацію про надані Федьою позики. Адже розкриття такої інформації підриває конкурентноздатність позичальників. Суддя даний аргумент відхилила, мовляв, ваші припущення - це ще не доказ. Та дала Феді п'ять днів, аби він «зібрався з духом» та «розкрився». Звісно, що ніхто з його представників не хоче коментувати це рішення, й не каже, чи будуть вони подавати апеляцію. Здається, і козі ясно, що будуть... 

 

Все це відбувається на тлі того, що нинішній голова Федрезерву Вертоліт-Бернанке пішов на другий термін. І на тлі того, що Обама, взагалі-то, обіцяв таку штуку, як нову еру урядової відкритості. Чи, може, краще сказати - звітності? Бо ж як би там офіційно не перекладали українською/російською Government Accountability Office, а оте словечко посередині все-таки означає «звітність». Щоправда до останнього часу оте їхнє американське Контрольно-Ревізійне Управління не мало ніяких шансів. В сенсі - змусити Федю надати звітність. Лише зараз дехто з віслюків-демократів погрожує «провести» через Палату Представників закон, аби такі шанси у «контролерів» були. Що, погодьтеся, виглядає радше, як вимушений піар по ходу розвитку сюжету, да.  

 

В принципі, а  що б вони ще співали? Байдуже демократи чи республіканці. І з одного, й з іншого табору будуть кидатися заявами на кшталт «те, що Федя є незалежною установою - це одне, а те, що Федя всіх нас може до прірви підвести - це зовсім інше». Тим не менше, урядові лобісти жирних котиків можуть мати з цього приводу свою думку. Наприклад, як то у віце-президента Скотта Талботта. Котрий з повним розумінням ситуації намагається викласти її людям, як то кажуть, на пальцях. Мовляв, якою буде логіка у простих вкладників у разі розкриття Федьою інформації? Вони подумають: «Ага, мій банк позичив у Феді Х мільярдів доларів. А це значить, що у банку проблеми. А тому піду я краще та заберу свої грошики». А це ж (розкриття) означає ризик для всієї системи!  

 

Воно-то справді  так. Але громадяни скоріш за все  думають не про систему, а про  власну... шкуру/сім'ю/благополуччя/майбутнє і т.д. Дивлячись кому що «болить». Не вдаючись в патетику головний редактор Bloomberg прокоментував це так: «Коли безпрецедентні суми грошей із кишені платників податків були надані в безпрецедентний спосіб фінансовим установам, й при цьому Федрезерв відмовився розкривати будь-які деталі своїх неординарних позик, Bloomberg News запитали у суду, чому громадяни США не мають права про це знати? Спасибі суду за те, що він своїм рішенням підтримав право людей знати про те, що робиться в їхніх інтересах».  

 

Дане видання  нагадує своїм читачам, що все це відбувається на тлі послаблення стандартів щодо надання позик, і збільшення активів Федрезерву на 2,3% (до 2,06 трильйонів доларів) за рахунок придбання ним цінних паперів... Цінність яких забезпечена чим би ви думали? Іпотекою, да. Що відбувається вперше на основі програми, котра дозволяє Федрезерву купляти не(!)державні цінні папери. Коротше, свій до свого по своє - це в американському контексті про Федю і банкірів.  

 

Ну, а те, як вплине безпрецедентне рішення судді на перебіг подій із безпрецедентними діями Феді - побачимо згодом. І не дай Бог залишитись американцям в «просрації» від Федіної апеляції. Адже вірогідність того дуже велика. Бо ж яка гра! Які ставки!  

 

Руслан Гетьман, «Інфопорн»

 

Фото - «Інфопорн»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Руслан Гетьман, «Інфопорн»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32175
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду