Сергій Шолох в ефірі “5 каналу”: в Україну повертатись не буду, доки не відчую себе там безпечно

29 Липня 2004
430
29 Липня 2004
13:48

Сергій Шолох в ефірі “5 каналу”: в Україну повертатись не буду, доки не відчую себе там безпечно

430
"Детектор медіа" розміщує на своєму cайті розшифровку інтерв`ю з директором радіо "Континент" Сергієм Шолохом, яке транслювалося в ефірі підсумкового випуску програми "Час" "5-го каналу" 28 липня. СТУДІЯ: З того часу, як Україна дізналася про таку річ, як касетний скандал, дедалі зростає кількість утікачів від режиму Кучми.
Сергій Шолох в ефірі “5 каналу”: в Україну повертатись не буду, доки не відчую себе там безпечно
Принаймні саме так їх розглядають у тих країнах, де новітні українські дисиденти просять політичного притулку. Чому - питання здебільшого риторичне. Україна має проблеми зі становленням демократії, свободою слова, прозорістю виборів. І це не мій особистий коментар чи моя особиста думка. Це компіляція з усіх проведених до останнього часу моніторингів вітчизняними та закордонними громадськими організаціями, правозахисними міжнародними та, зрештою, Парламентською Асамблеєю Ради Європи моніторингами. Сьогодні зранку з`явилася інформація, що Сергій Шолох, колишній директор радіо "Континент", отримав політичний притулок у США. Але протягом дня інформація була суперечливою. На разі Сергій Шолох на прямому зв'язку з нашою студією. Сподіваюсь він прояснить ситуацію. Нарешті нам вдалося зв'язатися і мене виправили під час програми, що Ви не перебуваєте в Сполучених Штатах.

Сергій ШОЛОХ, директор радіостанції "Континент"(пряме телефонне включення): "Так, я не є в Сполучених Штатах. Я читав в пресі, що я чи то в Штатах, чи то навіть у Вашингтоні. Я не є в Вашингтоні".

Роман СКРИПІН: А де Ви є? Ви можете уточнити?

СЕРГІЙ ШОЛОХ: "Я на старому континенті. Уточнювати не буду - це моя приватна справа. Я приватна людина зараз і не публічний політик".

Роман СКРИПІН: Пане Сергію, Ви збираєтеся Виїжджати у Сполучені Штати?

СЕРГІЙ ШОЛОХ: "Я це не буду коментувати. Я можу сказати лише, що я не звертався до жодної із країн, в тому числі і Сполучених Штатів про надання мені політичного притулку, наголошую політичного притулку. Будь-який інший мій статус сьогоднішній я не хочу обговорювати і не буду коментувати. Я наголошую, я є приватною людиною сьогодні і це моя приватна справа".

Роман СКРИПІН: Тобто Ви не просили політичного притулку в жодній європейській країні і в Сполучених Штатах в тому числі?

СЕРГІЙ ШОЛОХ: "Так, політичного притулку я не просив ніде".

Роман СКРИПІН: Чи збираєтеся Ви повертатися в Україну, чи будете шукати своєї долі до певного часу закордоном?

СЕРГІЙ ШОЛОХ: "Я є до сих пір громадянином України і буду ще довгий час громадянином України і хотів би повернутись в Україну, але тільки тоді, коли моєму життю не буде загрожувати небезпека. Зараз з тої інформації, що я маю, мені повертатись в Україну небезпечно".

Роман СКРИПІН: Скажіть тоді свою роль у цьому судовому процесі, яки відбувається стосовно газети "Україна молода" та інтернет-видання "Українська правда"? Адже Ваша відсутність - це, скажімо так, серйозний фактор у цьому процесі".

СЕРГІЙ ШОЛОХ: "Ну, я сподіваюсь... є таке припущення, що цей судовий процес був якраз і затіяний з тим, щоби мене повернути в Україну, але я в Україну повертатись не буду доти, доки я не відчуваю себе там безпечно".

Роман СКРИПІН: Якщо Ви не просили, пане Сергію, політичного притулку у Сполучених Штатах або в іншій країні європейській, то чи не просили б Ви, скажімо, для себе якогось іншого статусу або отримували візу на 2-3 роки. Скажімо, убезпечити себе на кілька років вперед.

СЕРГІЙ ШОЛОХ: "Як я вже сказав, що будь-який інший сьогоднішній мій статус я не буду коментувати і хочу, щоби припинили це обговорення про мій сьогоднішній статус. Я приватна особа".

Роман СКРИПІН: Допоки... допоки Ви відмовляєтеся коментувати цей статус.

СЕРГІЙ ШОЛОХ: "Так, допоки я відмовляюсь коментувати цей статус".

Роман СКРИПІН: Так... Допоки, до якого часу, пане Сергію?

СЕРГІЙ ШОЛОХ: "Коли я зможу будь-що сказати, якісь будуть новини, я зможу про це говорити, я зв'яжусь з вами якимсь чином і повідомлю".

Роман СКРИПІН: Чи відчуваєте Ви себе в небезпеці сьогодні?

СЕРГІЙ ШОЛОХ: "Я скажу так, що я не відчуваю цілком безпечно себе".

Роман СКРИПІН: Що ж, це був Сергій Шолох, колишній директор радіо "Континент", який зараз перебуває поза межами України. Ми намагалися з'ясувати чи брав він політичний притулок в якійсь європейській країні чи в Сполучених Штатах і , здається, щось таки з'ясували. Нагадаємо, Сергій Шолох причетний до справи Георгія Гонгадзе. Йому помічник заступника голови СДПУ(о) Нестор Шуфрич та колишній адвокат Шолоха Марія Самбур пропонували оприлюднити нову версію справи Гонгадзе. Нагадаю, за словами Сергія Шолоха, їх задум полягав у тому, аби відвести усі звинувачення у причетності Леоніда Кучми до вбивства журналіста. Про це він сказав у інтерв'ю газеті "Україна молода" та інтернет-виданню "Українська правда", на які згодом Марія Самбур та Валерій Воротнік подали позов до суду. Наразі цей

судовий процес триває. Наступне засідання у справі "України молодої" заплановане на останній день літа. Сергій Шолох має бути присутнім як відповідач. Утім, наразі його присутність ставиться під питання. За словами юриста "України молодої" та "Української правди" Миколи Полудьоного, неявка Шолоха може затягнути судовий процес навіть на роки.


Микола ПОЛУДЬОННИЙ, юрист "України молодої" та "Української правди" (синхрон): "Ситуація, в принципі, якщо Шолох не з'явиться особисто і не надішле своїх представників до суду, для суду буде патова. Якщо йти шляхом звернення з клопотанням про надання правової допомоги, це може затягнутися на роки".
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
430
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду