Чи готовий Київ до “Євробачення”?

18 Травня 2004
567
18 Травня 2004
18:12

Чи готовий Київ до “Євробачення”?

567
Стамбулові “Євробачення” обійшлося за різними оцінками від 15 до 150 млн. дол. Руслана своєю перемогою поставила українських чиновників перед необхідністю шукати аналогічні суми. У міністерстві культури оцінили обсяг необхідних коштів у 180-200 млн. Додаткові витрати доведеться закласти і в київський бюджет-2005.
Чи готовий Київ до “Євробачення”?
Перемога Руслани на “Євробаченні” окрім несподіваної радості, виправданого приводу для гордості за самих себе, можливості роздуваючи щоки говорити про “європейськість” України принесла ще й величезний клопіт. Наступного року Київ має прийняти у себе ювілейний 50-й конкурс “Євробачення-2005”.Ось тоді цю саму “європейськість” доведеться підтверджувати не лише голосовими даними співаків, а й такими приземленими речами, як рівень концертних майданчиків, готелів, ресторанів, і навіть міських туалетів.

Концертного майданчика, на якому би можна було провести “Євробачення” в Києві немає. На цьому сходяться більшістьурядників, та організаторів вітчизняних концертів та фестивалів. Утім, на прес-конференції в НТКУ, як можливі майданчики назвали два нових київських виставкових комплекси: на Броварському шосе біля М"Лівобережна" та "ЕкспоПлаза" біля М"Нивки". Обидва вони мають чималу площу і здатні вмістити 8-10 тис. глядачів. Цього малувато, але головний клопіт в конструкції виставкових комплексів. Їх стеля занизька, аби всередині могли працювати телевізійні крани з довжиною стріли 20-25м. Використання саме такої спецтехніки на "Євробаченні" є неодмінною умовою якісноїта ефектної "картинки".За оцінкоювідомого шоумена Олександра Богуцького, натепер найбільш підходящим з київських залівє “Палац спорту”, але й його довелося б ремонтувати та перебудовувати. З цим погоджується заступник міністра культури Василь Романчишин. Також серед можливих варіантів називають недобудований Льодовий стадіон. Утім його долю не так давно було визначено і функція концертного майданчика у планах інвесторів не значиться.

Цілком імовірно, що Києву доведеться будувати спеціальну концертну залу для проведення “Євробачення”. Так само робили у Прибалтиці, де конкурс проходив торік. Серед можливих місць для такого майданчика у Києві називають Експоцентр у Голосієвому, тим більше що його найближчим часом збиралися реконструювати і проект цієї перебудови саме готують до затвердження на містобудівній раді. Звичайно, будівництво це чималі кошти. 5млн.швейцарських франків, що їх отримує країна-переможниця спеціально для проведення наступного конкурсу, точно не вистачить. Приміром, Стамбулові “Євробачення” обійшлося за різними оцінками від 15 до 150 млн.дол. Руслана своєю перемогою поставила українських чиновників перед необхідністю шукати аналогічні суми. У міністерстві культури оцінили обсяг необхідних коштів у 180-200 млн.дол.Додаткові витрати доведеться закласти і в київський бюджет-2005. Адже “Євробачення” це не тільки пісні. Учасників, гостей, журналістів та персонал конкурсу слід розселити (з комфортом!!!), нагодувати, забезпечити транспортом та зв’язком і гарантувати безпеку.

Готелів у Києві начебто вистачає, але у більшості з них є проблеми з комфортом та сервісом. Утім, як запевняють у мерії, ще є час добудувати готель "Театральний" та "Софію Київську" і реконструювати "Либідь". У бюджеті міста, принаймні на нинішній рік, значних капіталовкладень на це не передбачено. І цішвидкість реалізації цих проектів цілком задежить від бажання інвесторів.

З транспортом та харчами також є питання. Вирішувати їх доведеться враховуючи де саме проходитиме конкурс. Якщо це буде новий майданчик чи концертна зала, то й комплекси швидкого харчування доведеться зводити десь поруч, так само як і кав’ярні та ресторани.

Ще доведеться облаштовувати прес-центр. На “Євробачення” приїздить кілька сотень журналістів. Причому кільком десяткам телевізійних груп слід буде забезпечити “перегін” матеріалів. Дотепер найчастіше за прес-центр обирали Український дім, що має оптико-волоконні лінії для передачі відео та аудіо матеріалів. Якщо концертний майданчик, буде десь на околиці, це означатиме додаткові технічні проблеми.

Безпека – окрема розмова. Якщо згадати “наш особливий” підхід до її забезпечення, коли Київ зустрів Папу Римського порожніми вулицями, то на “Євробаченні” можна отримати будь які сюрпризи, навіть кордон міліціонерів попід сценою. З точки зору телевізійної картинки буде дуже оригінально.

У неофіційних бесідах особливої радості від перспективи неочікуваних витрат та клопотів пов’язаних із “Євробаченням” урядники не висловлюють і їх кулуарні коментарі можна звести до знаменитого: “не мала баба клопоту...”. Офіційні заяви тим часом наповнені впевненістю, що Україна зможе гідно провести конкурс.

“Євробачення-2005” - прекрасна нагода підняти імідж України. Але лише за умови, що конкурс з організаційної та технічної точки зору пройде вдало. Подібного за масштабами шоу в Україні не проводили жодного разу. “Таврійські ігри” при всьому своєму розмахові, і поруч не стояли. За свідченнями людей, що безпосередньо займалися технічним та телевізійним забезпеченням “Євробачення-2003” подібного рівня вітчизняні шоу та телетрансляції досягнуть років за 10-15. Варто згадати лише конкурс “Міс Європа”, котрий кілька років тому доручили провести Україні. Те, що ми показали тоді, а трансляція йшла на всю Європу, було м’яко кажучи жалюгідно. З “Євробаченням” справа простіша. Дизайн сцени, звук, світло та телевізійну трансляцію забезпечує постійна команда. Переважно до її складу входять шведи, але є чимало фахівців і з інших країн, що дозволяє говорити про її інтернаціональність. Обізнані люди вже зараз з упевненістю говорять, що жодного українського режисера, оператора чи освітлювача до трансляції “Євробачення-2005” найпевніше не допустять. Тим більше, враховуючи сумний досвід Стамбула, де турецький звукорежисер зумів “позбавити голосу” добрий десяток виконавців. Але телевізійники все одно отримають шанс побачити ЯК ЦЕ РОБИТЬСЯ В ЄВРОПІ. На тих, хто не пожалкував власних грошей і часу та з’їздив рік тому в Прибалтику, метоли та рівень підготовки трансляції справили шокуюче враження. Якщо в 2005-тому нашим дозволять “тільки подивитися”, принаймні, нічого не буде зіпсовано.

Утім, з організаційними моментами все ж доведеться напружуватися і цей тягар неминуче ляже на українську сторону. Тут знову ж варто пригадати, які унікальні організаційні таланти Київ зміг проявити під час візиту Папи Римського, як прочан посеред ночі висадили з автобусів в чистому полі (до самого спорткомплексу “Чайка” з міркувань безпеки не транспорт пускали) і ті в темряві, ледве не напомацки, добиралися до місця богослужіння. При цьому у Києві було відразу кілька штабів, що займалися організацією візиту Понтифікат, та кілька сотень волонтерів, що мали би зустріти прочан.

Так що, що досвід організації масштабних акцій і з серії “як не треба робити” у нас уже є. Краще би його не повторювати. Поки що найкращий аргумент на нашу користь: “чим ми гірші турків! якщо вони змогли, той ми зможемо”.

Коментарі:

Олександр Богуцький, генеральний директор Телеканалу ICTV, ведучий фестивалю “Таврійські ігри”:



“Руслана перемогла - це дуже важливо, це не повинно переходити на проблеми “Євробачення-2005”.В Україні є досвід проведення великих концертів. Наприклад Таврійські ігри. Єдина проблема, що в Києві немає відповідного майданчика, і необхідно будувати нову концертну залу. За рік це цілком реально. Так у Прибалтиці будували спеціальний майданчик для проведення “Євробачення”. На сьогодні єдиним місцем, де може проходити “Євробачення-2005”, може стати “Палац спорту”, але й його потрібно відремонтувати.

Участь у 50 – ювілейному конкурсі зголосилися взяти не лише європейські країни, а й Японія та США. Є пропозиції перетворити “Євробачення-2005” на відкритий конкурс, участь в якому зможуть взяти будь-які країни світу . Визначатиме список учасниць Європейська Асоціація мовників.

Що ж до телевізійної групи, що працюватиме над трансляцією “Євробачення-2005”, то з цим проблем не має виникнути, адже це буде інтернаціональна команда, тим більше, що перед фінальним виступом кожен учасник має 3 репетиції.



Вартість самого “Євро бачення-2005”залежатиме від якості нового майданчика, кількості країн-учасниць шоу та концепції дійства”.



Михайло Крупієвський, генеральний продюсер компанії “Фільм-плюс”, режисер-постановник фестивалю “Таврійські ігри”:



“Шанс, котрий Україна отримала з перемогою Руслани на цьогорічному “Євробаченні”, унікальний. Іншої події такого рівня, котра може підняти імідж України, найближчим часом не очікується.



Натепер Київ не має приміщення для проведення шоу рівня “Євробачення” і збудувати за рік відповідний майданчик не можна. Єдиний вихід у ремонті вже існуючих майданчиків, зокрема “Палацу спорту”.

Україна поки що не має й відповідних європейських форматів для телевізійної трансляції, проте цю проблему можна вирішити.

Перемога Руслани свідчить про зміну музичної тенденції на “Євробаченні”. Зазвичай перемогу на цьому конкурсі отримували традиційні виконавці “попси”. Тенденція до пошуку більш виразної музики, на мою думку, збережеться і на “Євробаченні – 2005”.

Василь Романчишин, заступник Міністра культури України



"Стамбул вклав в Євро бачення 150 млн. $ Якщо йти від того, що наступне дійство має перерости попереднє й бути більш масштабним і широким, то Україні варто називати цифру 180 – 200 млн. дол. Це величезна сума, це три з половиною бюджети Міністерства культури та мистецтв. Якщо врахувати, що кожен, хто приїде з Європи залишить тут 1000 –2000 $, то Україна покриє витрати. Залишиться тут в 5-6 разів більше, ніж Україна витратить.



Серед проблем – майданчик . В Україні невдовзі збудують нову концертну залу, готується проектна документація. Це приміщення буде сучасне і більше за розмірами, ніж Палац Україна. Але за рік такого залу не збудувати, чудес не буває. Тому треба розраховувати на ті приміщення, які є. Можна говорити про Палац Україна, але це дуже маленька зала – 4 тисячі місць. Залишається Палац спорту – 10 тисяч місць. Після великого обсягу проведених там робіт можна говорити про проведення там “Євробачення 2005”.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
567
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду