Російські депутати пропонують скасувати кримінальну відповідальність за наклеп та образу

6 Липня 2009
28721
6 Липня 2009
15:32

Російські депутати пропонують скасувати кримінальну відповідальність за наклеп та образу

28721
Російські депутати пропонують скасувати кримінальну відповідальність за наклеп та образу

До Державної Думи Росії внесено законопроект, який виключає з Кримінального Кодексу Російської Федерації статті «Наклеп» та «Образа», повідомляє газета «Новые известия».  

 

Автори проекту пропонують карати винних у цих діяннях не ув'язненням, а адміністративними штрафами, розмір яких різнитиметься для пересічних громадян та посадових осіб. Зараз людину, яка образила або оббрехала іншу людину, зганьбила її честь, гідність та ділову репутацію, в Росії можна притягти до відповідальності у порядку карного та цивільного судочинства. За Цивільним кодексом ображений може подати до суду на кривдника та зажадати спростування відомостей, які його ображають, а також компенсації моральної шкоди. Разом із тим наклепника можна притягти й до кримінальної відповідальності - за статтями КК Росії за здійснення таких злочинів передбачено покарання від штрафу до позбавлення волі.

 

У пояснювальній записці до проекту зазначено, що притягати до кримінальної відповідальності за скоєння будь-яких дій необхідно, лише коли «в цих діях є ознаки суспільної небезпеки». Натомість за простий наклеп депутати хочуть карати в адміністративному порядку штрафом у 2 тисячі рублів (понад 450 грн), посадових осіб - 20 тисяч рублів. Якщо наклеп містився у публічному виступі або публікації у ЗМІ, на наклепника накладуть штраф у 5 тисяч рублів, посадова особа заплатить 50 тисяч, а організація може заплатити до 300 тисяч рублів. За образу штрафуватимуть на 1 тисячу рублів пересічних громадян і на 10 тисяч - посадовців, за публічну образу - 5 тисяч рублів, посадових осіб - 50 тисяч, юридичні особи - 80 тисяч рублів.

 

За словами віце-спікера Держдуми з інформаційної політика Бориса Резника, мета законопроекту передусім полягає в тому, щоб «декриміналізувати професію журналіста». На думку експертів, ця законодавча ініціатива допоможе журналістам, із якими в Росії часто «розправляються» за допомогою цих статей Кримінального кодексу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28721
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду