4000-1 не врятує українське книговидання?

25 Лютого 2004
546
25 Лютого 2004
13:55

4000-1 не врятує українське книговидання?

546
19 лютого до Верховної Ради внесено чергову законодавчу ініціативу про зміни до Закону "Про Державний бюджет України на 2004 рік" у частині відновлення дії податкових преференцій для підприємств книговидавничої справи. Таке припущення можна було б зробити лише на підставі численних повідомлень про звернення до Президента з проханнями застосувати право вето до законопроекту №4000-1, прийнятого 5 лютого цього року та підписаного спікером парламенту 17 лютого.
4000-1 не врятує українське книговидання?
Це невтішне для українських книговидавців передбачення можна підкріпити і тим фактом, що 19 лютого до Верховної Ради внесено чергову законодавчу ініціативу про зміни до Закону "Про Державний бюджет України на 2004 рік" у частині відновлення дії податкових преференцій для підприємств книговидавничої справи.

Чим ще можна пояснити те, що не останній український парламентар – лідер фракції "Регіони України" Раїса Богатирьова – зареєструвала законопроект №4462-1 "Про внесення змін до статті 80 Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік" (щодо державної підтримки книговидавничої справи), який фактично відтворює положення законопроекту №4000-1 щодо відновлення усіх норм законодавства стосовно книговидання, зупинених Законом про Державний бюджет на 2004 рік (містяться в статті 80 закону)? Будучи переконаною у скорому перетворенні законопроекту 4000-1 у закон, навряд чи б пані Богатирьова стала вносити не потрібний законопроект. Залишається сподіватися, що все це так і залишиться припущеннями.

Проект №4462-1 є альтернативним до проекту №4462, який був внесений ще 04.12.2003 колегами Р.Богатирьової по фракції – народними депутатами О.Царьовим та В.Майстришиним – та передбачав відновлення дії лише Закону "Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні" (шляхом вилучення із Закону про Державний бюджет на 2004 рік пункту 37 частини першої статті 80).

Нагадаємо, що 5 лютого 2004 року Верховна Рада прийняла в цілому уславлений проект закону №4000-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку із прийняттям Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік". У разі його його підписання Президентом та наступного набрання чинності має бути відновлено дію всіх існуючих пільг з оподаткування підприємствам книговидавничої сфери.

Прийнятий 5 лютого закон, зокрема, передбачає:

1) відновлення дії Закону України "Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні". Цим знімається питання щодо чинності пунктів 11.37 та 11.38 Закону "Про податок на додану вартість", які відповідно до експертного висновку Лабораторії законодавчих ініціатив мали діяти ще з 01.01.2004, але за відсутності офіційного письмового роз’яснення Державної податкової адміністрації ПДВ продовжував стягуватися (точніше підприємства книговидавничої сфери продовжували його сплачувати, не сподіваючись на вигідне для них офіційне тлумачення);

2) відновлення дії підпункту 5.1.2 Закону "Про податок на додану вартість" та викладення його в новій редакції – звільняються від оподаткування операції з "продажу книжок, виданих державною мовою; продажу учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва, а також словників українсько-іноземної або іноземно-української мови" (текст у редакції, підписаній Головою Верховної Ради України 17.02.2004). До цього діяла норма про звільнення операцій з продажу книжок лише "вітчизняного виробництва";

3) відновлення дії підпункту 7.13.7 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств" щодо звільнення до 1 січня 2009 року від оподаткування прибутку видавництв, видавничих організацій, підприємств поліграфії та розповсюджувачів книжкової продукції, отриманого від видавничої діяльності, діяльності з виготовлення і розповсюдження книжкової продукції, виробленої в Україні, крім видань рекламного та еротичного характеру.

Радісна для українських книговидавців новина про схвалення законопроекту №4000-1 одразу була трохи затьмарена черговою неузгодженістю, що виникне у зв’язку з набранням чинності проектом №4000-1, а точніше передбаченою ним новою редакцією підпункту 5.1.2 Закону "Про податок на додану вартість".

Відповідно до підпункту 5.1.2 Закону "Про податок на додану вартість" у редакції, підписаній спікером парламенту та направленій на підпис президента, звільняються від оподаткування ПДВ операції з "продажу книжок, виданих державною мовою; продажу учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва, а також словників українсько-іноземної або іноземно-української мови". Тоді як, відповідно до пункту 11.38 цього ж закону, тимчасово до 1 січня 2009 року звільняються від оподаткування операції з "продажу книжкової продукції, виробленої в Україні". Звідси пряма неузгодженість двох норм одного закону, яка виникне в разі набрання чинності законом, схваленим 5 лютого.

Цю колізію, проте, можна легко вирішити шляхом тлумачення двох норм. Так, дія пункту 11.38 статті 11 Закону "Про податок на додану вартість" обмежується в часі 1 січням 2009 року, тоді як підпункт 5.1.2. пункту 5.1. статті 5 не має тимчасового характеру і, відповідно, є загальною нормою по відношенню до пункту 11.38. Тимчасовість дії пункту 11.38 підтверджується і його розташуванням у прикінцевих положеннях закону.

Отже, з такого тлумачення логічно випливає наступне:

– до 1 січня 2009 року має діяти звільнення від оподаткування ПДВ операцій з продажу "книжкової продукції, виробленої в Україні"; – у випадку, якщо проект №4000-1 стане законом, а до підпункту 5.1.2 у подальшому не будуть внесені додаткові зміни, з 1 січня 2009 року діятиме звільнення від оподаткування ПДВ продажу лише книжок (поняття вужче за "книжкову продукцію"), що видані державною мовою; – у випадку, якщо проект №4000-1 стане законом, діятиме звільнення від оподаткування ПДВ операцій з продажу учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва, а також словників українсько-іноземної або іноземно-української мови" (до того ж це звільнення діятиме з 01.01.2004 – див. далі).

Правда, від правозастосовуючих органів цілком можна очікувати й протилежного тлумачення, оскільки в Прикінцевих положення законопроекту 4000-1 встановлено, що його норми "мають пріоритет над нормами інших законів та інших законодавчих актів, які регулюють правила визначення податкових зобов'язань платника податків, зборів (обов'язкових платежів)". Так, пріоритет може бути наданий і новій редакції підпункту 5.1.2., що, однак, не відповідатиме логічному та системному тлумаченню. Хто може не хвилюватись з приводу тлумачення, так це продавці книжок, виданих державною мовою та вироблених в Україні,на яких дія звільнення поширюватиметься за будь-яких варіантів (звичайно, за умови набрання чинності проектом 4000-1).

Якщо все ж таки аргументи "за" підписання прийнятого 5 лютого законопроекту переважать аргументи "проти", досить важливою стане зворотна сила положень закону щодо скасування норм Закону "Про Державний бюджет України на 2004 рік", передбачена абзацем дев’ятим пункту 1 Прикінцевих положень законопроекту №4000-1. Попри сумнівний характер такої норми (з огляду конституційного принципу незворотності дії законів в часі, що міститься в статті 58 Основного Закону), її застосування означатиме відсутність відповідальності за несплату після 01.01.2004 податків підприємствами книговидавничої справи відповідно до передбачених податковим законодавством звільнень.

Цілком очевидним є лише одне, а саме те, що нас і надалі очікує спостереження за перипетіями задекларованої державної підтримки національного книговидання.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
546
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду