Міжнародна конференція “Україна у Європі та світі” дала старт президентським дебатам в Україні

23 Лютого 2004
628
23 Лютого 2004
15:01

Міжнародна конференція “Україна у Європі та світі” дала старт президентським дебатам в Україні

628
Два фаворити майбутньої виборчої гонки – Віктор Ющенко та Віктор Янукович – сиділи за одним столом і виступили з програмними промовами. Конференція “Україна у Європі та світі”, що відбулась в Києві 20-21 лютого, справила неабияке враження на присутніх не тільки через високий рівень учасників, але й через те, що перша її сесія дала неформальний старт президентським передвиборчим дебатам.
Міжнародна конференція “Україна у Європі та світі” дала старт президентським дебатам в Україні
Два фаворити майбутньої виборчої гонки – Віктор Ющенко та Віктор Янукович – сиділи за одним столом і виступили з програмними промовами.

Чому нині йдеться про старт передвиборчих дебатів? Після розв’язання питання щодо способу обрання президента (всенародно), терміну його обрання (5 років), підписання угоди між провладними силами щодо єдиного кандидата та чергової (ймовірно, остаточної) відмови Л.Кучми балотуватися, стало зрозуміло, що саме пара Ющенко-Янукович має найбільші шанси зустрітись у другому турі виборів. Отже, очна публічна зустріч між ними за столом конференції у присутності понад 200 українських та іноземних гостей, понад 100 журналістів була природно сприйнята як старт президентської дуелі.

Те що сторони не схильні до сантиментів і сприймають стосунки між владою і опозицією гранично жорстко, стало зрозуміло з текстів виступів майбутніх кандидатів в президенти. “Результати уряду були б ще кращими, якби опозиція не заважала блокуванням” – таке твердження прем’єр-міністра України аудиторія зустріла відчутним пожвавленням, втім промовець продовжив у тому ж дусі, завершивши цитатою з Наполеона Бонапарта: “Треба бути просто сильним”.

Як би присутні не ставились особисто до прем’єра, було очевидно, що команда спічрайтерів припустилася помилки, запропонувавши такий текст виступу. Принаймні, якщо прем’єр мав на меті справити позитивне враження на європейських політичних та інтелектуальних лідерів, присутніх у залі, він мав розставити зовсім інші акценти.

Вікторові Ющенку виступати на такому тлі було зручно й вигідно, чим він і скористався. Емоції публіки були на його боці насамперед через те, що, як говорили потім у кулуарах, “два Віктори говорили двома різними мовами”. Смислові домінанти виступу Ющенка: демократія, права людини, верховенство права, свобода слова – ключові поняття європейського політичного дискурсу, близькі та зрозумілі кожному з присутніх незалежно від партійної приналежності. Домінанти виступу Януковича: сила та стабільність. І нічого – про критичну ситуацію зі свободою ЗМІ, нічого – про рівні умови політичної конкуренції. Жодної зачіпки за “нерв” західних гостей.

Аргументи, висловлені прем’єром, могли б бути придатними для зорієнтованої на “сильну руку” східноукраїнську провінцію, але не на представників політичної та експертної еліти Заходу, що зібрались 21 лютого в київському готелі “Русь”. Наслідком таких виступів може стати тільки поглиблення нерозуміння та недовіри з боку світових лідерів до політика, який намагається опанувати роль національного лідера у великій європейській державі. І даремно будуть прибічники Януковича натякати на “подвійні стандарти” з боку західних партнерів і на їхню упередженість, схильність вірити опозиції.

Опозиція, яку представляв на конференції Ющенко, спирається (принаймні на словах) на цінності, які в Європі та світі вважають шляхетними і фундаментальними, ті ж цінності, до яких апелював Янукович – річ для європейців вельми сумнівна. Дарма що цитовані прем’єром Макіавеллі та Бонапарт теж були європейцями - нинішня Європа вже не вважає згаданих осіб своїми політичними авторитетами. Про це майбутньому єдиному кандидату влади могли б сказати його консультанти, але не сказали.

Європейці відчувають інстинктивну прихильність до дискурсу опозиції і таку ж інстинктивну відразу до дискурсу влади, яка вже не спроможна навіть в дуже потрібних ситуаціях “відчути” і вкласти в словесну форму цілком прості і зрозумілі європейські цінності. Спічрайтери вищих керівників України не звертають уваги навіть на багатий досвід консультантів російського президента Путіна, яким вдавалось протягом кількох років виключно за рахунок демократичної риторики (при відсутності демократичної практики) подавати свого шефа в Європі та Америці як демократа. Російська влада отримала від цього чимало дивідендів.

Отже, президентські дебати стартували, а сторони засвідчили наявність у них сталого набору аргументів, з яким вони будуть звертатися протягом найближчих місяців як до української, так і до зарубіжної аудиторії.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
628
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду