ПАРЄ визнала наявність в Україні політичної кризи - резолюція

30 Січня 2004
518
30 Січня 2004
10:59

ПАРЄ визнала наявність в Україні політичної кризи - резолюція

518
У резолюції зазначено, що ПАРЄ може позбавити делегацію Верховної Ради в ПАРЄ аккредитації, а також поставити питання про припинення членства України в Раді Європі, в разі, якщо політична реформа в країні здійснюватиметься з порушенням законодавства і неконституційними методами. Парламентська Асамблея Ради Європи у четвер ухвалила резолюцію, якою визнала наявність політичної кризи в Україні.
ПАРЄ визнала наявність в Україні політичної кризи - резолюція
У резолюції зазначено, що ПАРЄ може позбавити делегацію Верховної Ради в ПАРЄ аккредитації, а також поставити питання про припинення членства України в Раді Європі, в разі, якщо політична реформа в країні здійснюватиметься з порушенням законодавства і неконституційними методами.

Для ознайомленням з перебігом обговорення у ПАРЄ питання конституційної реформи в Україні учора до Страсбурга відбула офіційна делегація на чолі з першим заступником Голови Верховної Ради України Адамом Мартинюком. До складу делегації, за повідомленням прес-служби МЗС, входять міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, перший заступник міністра з питань євроінтеграції Олександр Чалий, представник Президента України у Верховній Раді України Олександр Задорожній. Представники парламентської більшості, комуністи і водночас частина членів української делегації в ПАРЄ розцінили роботу делегатів Моніторингового комітету та їх висновки як втручання у внутрішні справи України. Голова Партії промисловців та підприємців, екс-прем’єр Анатолій Кінах переконаний, що українським політикам не варто „експортувати внутрішні проблеми” на міжнародний рівень:

- Тому, я думаю, що нам треба більше розмовляти не про санкції можливі, а робити все, щоб сконсолідувати волю, ресурси, і сучасними методами захищати інтереси України, національні пріоритети, честь і гідність власної держави. І тоді ніякі ні ПАРЄ, ні інші міжнародні організації не будуть так втручатися у наші внутрішні справи. І я впевнений, що цього можна досягати не ультиматумами, не погрозами, а тільки на основі чіткої сучасної аргументації, в основі яких - національні інтереси, честь і гідність держави. І я впевнений, що тільки так можна вирішувати ці питання, включаючи те, що сьогодні буде розглянуто на засідання ПАРЄ.

Комуніст Валерій Мішура переконаний, що до Ради Європи Україна не мала б вступати без публічного обговорення цієї пропозиції. Слухання „українського питання” у ПАРЄ Мішура вважає неогрунтованим.

- Ми вважаємо, що ніякої кризи конституційної в Україні не існує. Тому що всі інститути влади сьогодні працюють, виконують свої функції. У нас існує сьогодні парламентська криза і ця парламентська криза виникла перш за все тому, що деякі політичні сили хотіли би нав'язати свій сценарій розвитку подій в Україні. Ми цього не сприймаємо і коли Рада Європи, не розібравшись глибоко у тому, що відбувається в Україні, виносить, не знаючи, навіть, деяких деталей українських.

Дипломат, заступник голови Української народної партії Антон Бутейко запевняє, що не можна розцінювати дії європарламентаріїв як втручання у внутрішні справи України:

- Я знаю, як дуже не просто включити в порядок денний будь яке питання. І тому, якщо парламентарі Ради Європи пішли на включення цього питання щодо ситуації в Україні, то це виключно і заслуга опозиції, і є свідченням, наскільки серйозними є порушення в політичному і правовому житті України, наскільки воно не відповідає принципу верховенства права, до чого ми маємо йти і що є одним з найважливіших принципів у діяльності європейських держав.

Лідер УНП, член фракції „Наша Україна” і делегат Верховної Раду у ПАРЄ Юрій Костенко повідомив із Страсбурга, що резолюція була прийнята у редакції Моніторингового комітету з незначними поправками:

- Знято було лише один 7-й пункт, який фактично відноситься не до юридичних формулювань, а до оцінки ситуації: чому так відбувається в Україні. По всьому іншому Парламентська Асамблея слідувала рекомендаціям Моніторингового комітету, і та резолюція, як на нас, зараз дозволяє знову шукати компроміс між різними політичними силами, і що дуже важливо, вона вимагає при внесення конституційних змін максимально враховувати висновки Венеціанської комісії. Тому що всі ті поправки, які начебто проголосувала більшість, вони здебільшого суперечать висновкам Венеціанської комісії. Ну і останнє – це те, що у випадку, коли не буде спрямовано в конституційне русло процес так званої політичної реформи, якщо Президент, як гарант конституції, не забезпечить проведення прозорих і демократичних виборів у жовтні цього року Президента нового, то тоді Парламентська Асамблея розпочне процедуру призупинення членства України в цій міжнародній організації.

Член фракції „Народовладдя”, делегат українського парламенту в ПАРЄ Орест Климпуш вважає рішення Парламентської Асамблеї упередженим. Він переконаний, що жодних економічних та політичних наслідків для України резолюція не матиме:

- Та які? Ніякі. Це рекомендаційна справа. Просто привертає увагу і все. Заставить всіх краще думати, шукати шляхи вирішення цих питань.

Віце-спікер українського парламенту Адам Мартинюк, який очолює делегації українських народних депутатів в ПАРЄ, погоджується зі своїм колегою з фракції „Народовладдя”, що серйозних санкцій з боку європейських країн Україні чекати не варто:

- Ясно, що взагалі це не може бути справедливим (рішенням -МЦК), якщо воно упереджене і приймається 46 голосами замість 600.

Постійний делегат українського парламенту у ПАРЄ, член фракції „Наша Україна” Роман Зварич стверджує, що європейських депутатів стурбував не стільки зміст пропонованих змін до Конституції України, скільки процедура внесення цих змін:

- Ну це, звичайно, вже у сфері спекуляцій, але я думаю, що буде жорстка реакція з боку окремих фінансових інститутів, з боку певних візиторів і, також на двосторонньому рівні, можуть бути переосмисленні як політичні так і економічні стосунки. Не виключено, що можуть бути навіть відмінені квоти по ввезеню окремих видів наших товарів в ці країни. Тобто я думаю, що реакція буде досить швидка і жорстка.

Політолог Михайло Погребинський вважає, що рішення ПАРЄ могло б бути будь-яким, оскільки преставникам Європейських парламентів все-одно за що і як голосувати:

- Я вам скажу, я там багато разів бував, і 90% людей там, яким абсолютно "по барабану". Що тут? Як тут? Вони просять дуже, та невеличка група, вони хочуть когось переконати. А їм все одно. Можуть навіть проголосувати за таку, я вважаю, ну, прикро, тому що рахуватися більшість, і ті, хто підтримує реформу, рахуватися з таким рішенням ніхто не буде. І зрозуміло, що ніхто не вилучить Україну з Ради Європи. Це також зрозуміло. Тому це просто хвилі на поверхні, демонстрація, символічна демонстрація підтримки одних політичних сил проти інших. Я так це розумію.

Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) є найстарішим в Європі міжнародним парламентським інститутом. Це складова частина Ради Європи, що була утворена у 1949 році. ЇЇ діяльність спрямована на вироблення європейських конвенцій та угод, на основі яких у різних державах-учасницях відбувається зміна законодавства і приведення його у відповідність до цих документів. Зараз до ПАРЄ з правом вирішального голосу входять делегації 45 країн-членів Ради Європи. Україна стала членом Ради Європи 9 листопада 1995 року, водночас отримавши 12 місць у Парламентській Асамблеї. Україна є однією з 8 держав-членів Ради Європи, за якими зберігається і залишається процедура моніторингу щодо виконання зобов'язань та домовленостей, що їх взяла на себе країна під час вступу до РЄ. Більшість з них вже виконана: ратифіковано значну кількість європейських конвенцій та угод, скасовано смертну кару, змінено роль та функції Генеральної прокуратури, закрито Чорнобильську АЕС, приведено до відповідності з європейськими нормами українське законодавство тощо. Втім, за висновками експертів ПАРЄ, "реальна імплементація документів, що ратифікувала Україна, в окремих випадках є неможливою". ПАРЄ неодноразово піддавала критиці дії української влади з точки зору європейських юридичних норм, зокрема, як неконституційну було розцінено ініціативу проведення референдуму у 2000 році. Крім того, експерти ПАРЄ як недостатні оцінюють дії України щодо існування вільної преси та забезпечення прав людини. У зв'язку з цим у 2003 році ПАРЄ ухвалила рішення щодо продовження процедури моніторингу відносно України.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
kandydat,com,ua/">www,kandydat,com,ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
518
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 226
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду