“Я не можу залишити колектив і тих людей, які мені довіряють”

7 Жовтня 2003
445
7 Жовтня 2003
18:07

“Я не можу залишити колектив і тих людей, які мені довіряють”

445
Розмова з Ярославом Климовичем, генеральним директором ЛОДТРК Минулої п’ятниці та суботи на Львівській обласній державній телерадіокомпанії працювали перевіряльники з Державного комітету телебачення і радіомовлення. Мета цього візиту є досить прозорою. Київське начальство не влаштовує генеральний директор ЛОДТРК Ярослав Климович.
“Я не можу залишити колектив і тих людей, які мені довіряють”
Його звинувачують у допуску на 12-й канал київської телекомпанії “Тоніс” і наданні ефіру телекомпанії обласної ради “Львів ТБ” для трансляції сесій обласної ради та програм, у яких виступають керівники та депутати облради, народні депутати України. Річ у тому, що переважна більшість депутатського корпусу Львівщини – висуванці “Нашої України”.

Імовірними кандидатами на цю посаду оглядачі називають близьких до середовища СДПУ(о) Людмилу Майор, яка займає посаду першого заступника гендиректора ЛОДТРК, і Романа Шостака, головного редактора газети “Молода Галичина”.

Про ситуацію на ЛТБ “Газеті” розповів Ярослав Климович.

– Чим зумовлена перевірка з Києва?

– Ця історія триває вже впродовж року. На генерального директора Львівської обласної державної телерадіокомпанії постійно чинять тиск. А все через те, що ми працюємо за Законом України “Про телебачення та радіомовлення”. Деяким політичним силам це не подобається, тому вони роблять все можливе, аби цей закон порушити.

– Ви можете назвати ці політичні сили?

– Для чого називати цю політичну силу, якщо і так всі чудово знають, про яку партію йдеться?! І всі знають, що цій партії не подобається, коли на Львівському телебаченні в прямому ефірі виступають народні депутати від “Нашої України”, коли здійснюють трансляцію сесій обласної ради, коли показують реальне життя в регіоні. Ще в серпні Державний комітет телебачення і радіомовлення України запропонував мені компромісне рішення – очолити головне управління інформації. З одного боку, це приваблива пропозиція, але коли б ішлося про розробку нової концепції, удосконалення медіа на Львівщині... Йдеться про головне завдання, яке здійснює ця політична сила, – дезінформація населення. Тому мене намагаються усунути з посади генерального директора Львівської обласної державної телерадіокомпанії та призначити на цю посаду людей певної партії.

– Як ви діятимете в цій ситуації?

– Львівське телебачення навіть у комуністичні часи намагалося бути форпостом національного відродження. У 90-х роках – теж. Тому ми не змінимо своєї позиції щодо висвітлення інформації – подобається це комусь чи ні. Вчорашня нарада спонтанно перетворилася на збори трудового колективу. Працівники вимагають, аби я інформував їх про те, що діється насправді, якою є зараз ситуація; аби я вголос сказав про політичний тиск, який чинять на телерадіокомпанію.

Тут мушу зазначити, що Державний комітет телебачення і радіомовлення України поводиться з нами доволі толерантно, зокрема його голова - Іван Чиж. Але відчуваємо, що перед цими людьми поставили чітке завдання: “навести лад” на Львівському телебаченні. І завдання це надійшло з відомої всім київської вулиці.

- То яка ж ваша реакція на ці дії?

- Коли я заявив, що з цієї посади не піду, якщо не назвуть відповідні причини, то відразу з Києва прибула перевірка. В п’ятницю до нас приїхали заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Віктор Павлюк, начальник КРУ Державного комітету телебачення та радіомовлення України Вадим Міняйло і заступник департаменту телебачення та радіомовлення Тетяна Нікітіна. Зрозуміло, що перед ними поставили конкретне завдання: знайти якісь порушення, аби потім мені сказали: “Залишай цю посаду по-доброму”. Жодних фінансових порушень перевірка не виявила. Тоді вони почали цікавитися такими речами: “А чому ви працюєте на техніці комунального телебачення?” Але ж комунальне телебачення підпорядковане обласній раді, а з Києва ми фінансуємося лише на 40% від потреб! Ми не боїмося ні київського керівництва, ні перевірок. Ми - єдині з державних телерадіокомпаній виконали кошторис щодо спецфондів за півроку. Він становить понад 500 тис. грн., а за планом – 420 тис. грн. Певні політичні сили будь-якою ціною намагаються привести своїх людей на керівні посади в ЛОДТРК, аби диктувати свої умови.

- Як реагує на ці події колектив?

- Трудовий колектив підготував звернення на ім’я пана Чижа і висловив свою думку. Хочу наголосити на тому, що ідеться не про те, що колективу залежить саме на тому, щоб я залишився на цій посаді - йдеться про те, аби люди могли працювати без тиску. Ми хочемо відстояти право на свободу слова, щоб журналісти об’єктивно висвітлювали події, щоб і вони, і я могли щиро дивитися людям в очі, щоб нікому не було соромно за те, що чинить. Я вирушаю у Київ. Не виключено, що мені запропонують написати заяву про звільнення за власним бажанням. Та я цього не зроблю, в цій ситуації не можу покинути колек- тив – тих, із ким працював і хто мені довіряє.

P.S.Під листом-зверненням до голови комітету телебачення і радіомовлення Івана Чижа, копію якого передали в редакцію “Газети”, підписалися понад 200 працівників ЛОДТРК.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
gazeta,lviv,ua/2003/10/07/NewspaperArticle,2003-10-06,5039">gazeta,lviv,ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
445
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду