Прокуратура звинувачує Рибака у вбивстві Александрова. За його звільнення вже зібрали 3 000 000 доларів?

26 Вересня 2003
750
26 Вересня 2003
13:48

Прокуратура звинувачує Рибака у вбивстві Александрова. За його звільнення вже зібрали 3 000 000 доларів?

750
Генпрокуратура заявила про розкриття одного з найбільш резонансних вбивств за всі роки незалежність - слов'янського журналіста Ігоря Александрова. Директор місцевої телекомпанії "ТОР" помер від важкої черепно-мозкової травми 7 липня 2001 року. Його вбивали бейсбольними битами.
Прокуратура звинувачує Рибака у вбивстві Александрова. За його звільнення вже зібрали 3 000 000 доларів?
Мотивом вбивства Ігоря Александрова є його журналістська діяльність, заявив у п'ятницю на спеціальній прес-конференції заступник генпрокурора Віктор Шокін.

Шокін повідомив, що замовником цього вбивства є бізнесмен Олександр Рибак (директор фірми "Укрліга", ніяк не пов'язаний з депутатом Рибаком), а безпосереднім організатором - його молодший брат Дмитро Рибак.

Безпосередніми виконавцями вбивств журналіста є Онишко і Турсунов (обидва 1981 року народження).

Й організатори, й виконавці затримані. Зі слів Шокіна, їм пред'явлені обвинувачення, і вони визнали свою провину, передає Інтерфакс-Україна.

У свою чергу начальник відділу з розслідування кримінальних справ у злочинах проти особистості Генпрокуратури України Микола Дробиняк повідомив, що Рибак є замовником ще трьох вбивств і одного замаху на вбивство. Всі вони розкриті.

У той же час він відмовився коментувати суть мотиву замовлення вбивств Александрова, оскільки слідство ще триває і ряд осіб, які, можливо, причетні до цього злочину, ще на волі.

Дробиняк повідомив лише, що вбивство пов'язане з оприлюдненими у програмі Александрова матеріалами, зокрема, так званою "дюссельдорфською касетою".

Як повідомляє в п'ятницю газета "Факти", за три місяці до своєї загибелі у прямому ефірі телепрограми Александрова екс-співробітники краматорського УБОЗу Олег Солодун і Михайло Сербін заявили, що мають записану аудіокасету, яку ніби то записали у Дюссельдорфі, з голосами такого собі Костянтина Яворовського і лідера краматорського організованого злочинного угрупування "17-й участок" Дмитра Германа. На касеті Яворовський ніби розповідає Герману про вбивство іншого керівника "17-го участка". Мозковим центром цього й інших злочинів називається керівник впливової слов'янської фірми "Укрліга" Олександр Рибак.

Мова також йде про зв'язки угрупування у донецьких правоохоронних органах. Александров запросив своїх співрозмовників взяти участь у черговій телепередачі, під час якої повинні були бути представлені результати експертизи "дюссельдорфської касети". Здійснити задумане зашкодило вбивство журналіста.

Відповідаючи на питання журналістів про те, чи допомогла слідству інформація Солодуна і Сербіна, Шокін повідомив, що "їх інформація дуже допомогла слідству".

Солодун і Сербін звільнені з органів внутрішніх справ через компрометуючі обставини. Після вбивства Александрова, у той час коли у його вбивстві звинувачувався Юрій Вередюк, екс-УБОзівці проводили ряд прес-конференцій, на яких виклали свою версію цього злочину, яка майже повністю співпала з нинішньою версією Генпрокуратури.

Відповідаючи на питання журналістів про те, чи причетний якимсь чином до вбивства Александрова Вередюк, який раніше звинувачувався у його здійсненні, Шокін сказав, що він "як й інші особи перевіряється на причетність до цього злочину".

Дробиняк також повідомив, що лідеру злочинного угрупування "17-й участок" Герману (осуджений у поточному році до довічного ув'язнення) і Яворовському обвинувачення у причетності до вбивства Александрова не пред'являлося.

Однак слідство ще триває, підкреслив він, і коло обвинувачених може бути розширене.

З його слів, вбивство журналіста розкрите спільною слідчо-оперативною групою Генпрокуратури і Служби безпеки України.

У свою чергу заступник голови СБУ Юрій Вандін повідомив, що бізнес братів Рибак є економічною складовою організованого злочинного угрупування "17-й участок".

Відповідаючи на питання журналістів, він повідомив, що це угрупування мало корумповані зв'язки в органах влади.

Вандін повідомив, що за вбивство Александрова виконавцям було заплачено 4 тисячі доларів. Відповідаючи на питання журналістів про те, чому Рибак, який затримувався правоохоронними органами невдовзі після вбивства журналіста, був потім відпущений, Дробіняк сказав, що це питання вирішувала попередня слідча група у "справі Александрова".

Шокін подякував співробітникам місцевої міліції за допомогу в розкритті даного злочину.

Тим часом газета "Факти" повідомляє подробиці. Так, через три дні після арешту Рибака на адресу українського омбудсмена Ніни Карпачової пішов лист в його захист, підписаний помічником якогось народного депутата від Полтавщини.

І поки правоохоронці перевіряють комерційні структури, до яких мав відношення Рибак, у стінах парламенту ніби збираються гроші на його підтримку. "Кажуть, вже близько 2 мільйонів доларів зібрано. Брешуть, напевно", - зазначають "Факти".

У той же час екс-співробітник ВБОЗ Краматорську Олег Солодун сказав, що "не відчуває ні радості, ні задоволення, а тільки пустоту". "Це повинно було бути зроблено ще три роки тому, поки не загинуло стільки людей... Заплачена дуже дорога ціна". Як повідомили в прес-центрі СБУ, за час проведення спецоперації з розшуку і затримання членів бандформування "17 участок" були розкриті й інші їх злочини, в тому числі п'ять заказний вбивств, яких могло і не бути.

Народний депутат Григорій Омельченко раніше також підіймав питання про відповідальність тих працівників Генпрокуратури і Донецької прокуратури, які "хотіли повісити вбивство на невинну людину – Юрія Вередюка".

Прокуратура звинуватила у вбивстві Александрова бомжа Юрія Вередюка, який був виправданий 17 травня 2002 року Донецьким апеляційним судом за недоведеністю участі в скоєнні злочину. Донецька прокуратура оскаржила це рішення суду, а через два місяці Вередюк помер від гострої серцевої недостатності, яка ускладнилася інфарктом міокарда.

Про тe, що Рибак причетний до вбивства Александрова, ще два роки тому писало "Дзеркало тижня".
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
pravda,com,ua/archive/2003/september/26/2,shtml">Українська Правда
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
750
Читайте також
21.09.2001 14:31
RU" (www,ukraine,ru)
1 340
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду