Марія Самбур, Олег Єльцов та Григорій Омельченко про пресову справу покійного Гончарова

8 Серпня 2003
614
8 Серпня 2003
13:09

Марія Самбур, Олег Єльцов та Григорій Омельченко про пресову справу покійного Гончарова

614
Гості студії разом з ведучим Василем Зілгаловим обговорювали тему – "Законність дій української міліції за матеріалами розвитку пресової справи покійного Ігоря Гончарова" 7 серпня у вечірньому ефірі української служби Радіо Свобода брали участь Марія Самбур – керівник юридичного відділу ІМІ та Олег Єльцов – керівник Інтернет-сайту “Україна кримінальна”.
Марія Самбур, Олег Єльцов та Григорій Омельченко про пресову справу покійного Гончарова
Гості студії разом з ведучим Василем Зілгаловим обговорювали тему – “Законність дій української міліції за матеріалами розвитку пресової справи покійного Ігоря Гончарова.

Василь Зілгалов

Я хочу сказати про те, що народний депутат України по комісії ВР профільної Г.Омельченко у розмові з моєю колегою Ганною Стеців назвав деякі обставини, які б могли стати причиною з‘яви коментованих у “Вечірній Свободі” листів, які з‘явилися зараз і авторство яких начебто належить І.Гончарову. Втім, давайте ми послухаємо фрагмент розмови Г.Стеців з Головою комісії Г.Омельченком:

Ганна Стеців

Скажіть, будь ласка, пане Омельченко, чи Ви контактували з Генпрокуратурою стосовно цієї справи цими днями, чи Ви знаєте, в якому на цей момент стані перебуває слідство у справі цих листів посмертних?

Григорій Омельченко

Посмертні листи, судячи з ЗМІ, Генпрокуратура отримала лише позавчора, прийшовши в ІМІ і вилучивши копії цих документів, які їм зробили.

Ганна Стеців

Чи вже щось зроблено з ними?

Григорій Омельченко

Ви розумієте, що, ще раз підкреслюю, це запитання Генпрокурору, бо є закон, і хоче чи не хоче він виконувати вимоги слідчої комісії чи рекомендації – це інша справа. Щоб провести експертизу, ту саму судово-медичну та встановлення причини смерті, потрібна не доба, щоб провести почеркову експертизу, а потім ще літературну - чи його фрази, чи він писав під диктант – на це потрібно не один тиждень, а тільки позавчора взяті ці матеріали. В той же час, з урахуванням тої інформації, якою я володію, я не виключав би появи подібних листів або передсмертних записок, так як мені відома ще та інформація, яка можливо не відома Вам. До 24 серпня Генпрокуратура отримала завдання зробити усе можливе й не можливе, щоб юридично обілити Президента України Кучму і його непричетність до організації викрадення Г.Гонгадзе, тому що в Генпрокуратурі вже більше, як пів року лежать висновки тимчасової слідчої комісії з документальними доказами, які підтверджують, що одним із організаторів викрадення Г.Гонгадзе, що спричинило тяжкі наслідки, є сам Президент України Леонід Данилович Кучма. І до цього часу висновки комісії Генпрокуратура юридично не спростувала. Не винесла постанову про відмову в порушенні кримінальної справи проти Л.Д.Кучми, а долучила ті матеріали, які вказують, що він є одним із організаторів викрадення Г.Гонгадзе, до матеріалів кримінальної справи про вбивство Г.Гонгадзе. Це перше. Друге. Є запрошення ПУ Л.Д.Кучми на чергову сесію ООН, яка буде у вересні ц.р. в Нью-Йорку і дуже б було бажано і до Дня незалежності, і до конференції в Нью-Йорку, якщо він буде туди їхати, мати на руках юридичний документ про те, що він не причетний до організації викрадення Г.Гонгадзе. Це все в контексті треба розглядати і чому потрібно робити оці дуже ретельні перевірки, а після цього вже робити висновок, чи лист сфальшований, чи ні. Якщо не сфабрикований, дійсно написаний самим І.Гончаровом, то чи правда те, що в ньому написано, наскільки він відповідає дійсності. Ну от, є один момент, який я вам скажу і він змушує мене все так ретельно перевіряти. У повідомленні “Чи мовчав головний свідок у справі Гонгадзе – 2”, за 5 серпня ц.р. написано таке: “За даними ІМІ, звернення щодо можливості вилучення цих матеріалів, а мається на увазі фото-, відео-, магнітні записи, які сховані там у металічному ящику і т.д., (ну Ви читали це) за участю народних депутатів було вже зроблено Григорію Омельченку”. Друга фраза: “Отримана його згода на будь-яку допомогу, але цього не сталося”, так ось, оце не відповідає дійсності.

Василь Зілгалов

Це був фрагмент розмови, яку провела Ганна Стеців у Києві. Я ще скажу, що Г.Стеців зверталася до заступника генпрокурора Віктора Шокіна для того, щоб він прокоментував ситуацію, але він відмовився, посилаючись на те, що він сьогодні перебуває у відпустці. Прес-секретаріат Генпрокуратури відмовчується, тому ми не маємо інформації звідти. Пані Самбур, що Ви можете сказати про коментарі, зокрема Г.Омельченка, і що нового сьогодні в цій справі?

Марія Самбур

Я можу сказати, що ІМІ зі свого боку поступив, як цього вимагає законодавство України. Отримавши листи після смерті І.Гончарова, ми для себе поставили мету, щоб їх на прохання самого Гончарова оприлюднити, те, що можливо оприлюднити, і відправити їх, як належить, в ГПУ. Ще раз повторюю, ми туди відправили копії листів, тому що зараз багато йде в ЗМІ інформації про те, що те, що отримали ГПУ, вони можуть знищити, так що в нас є оригінали цих листів і можна зробити багато копій. Дійсно, в тих матеріалах, які ми отримали, йде мова про замовників і виконавців вбивства Г.Гонгадзе, де і як це відбувалося і те, що І.Гончаров звертався офіційно до слідчого, який вів його справу, що він хоче дати покази саме по цій справі і писав офіційні заяви до Генпрокурора. Слідством йому було відмовлено у прийнятті від нього свідчень, а тому він якимось чином передав на волю ці листи, щоб після його смерті інформація не пішла разом з ним з цього світу.

Василь Зілгалов

Пані Самбур, як Ви вважаєте, ті люди, які передають інформацію, чи насміляться вони в майбутньому виступати в ролі свідків?

Марія Самбур

Думаю, що в суді – так.

Василь Зілгалов

Можливо, Ви навіть здогадуєтесь, хто ці люди?

Марія Самбур

На жаль, ні. Якби я мала інформацію, хто нам надсилає! Я розуміла, що це не І.Гончаров, бо його вже не було в живих. Мабуть це людина, якій він довіряв, залишив багато інформації, що має бути оприлюднена належним чином. Я, на жаль, ніколи не спілкувалася з Гончаром, з його оточенням, не чула навіть цього прізвища до понеділка 4 серпня. Тому я навіть не знаю, кому він міг довіряти і з ким спілкувався.

Василь Зілгалов

Пане Єльцов, а як Ви вважаєте, чи з’явиться якась якісно нова інформація про цей сценарій, про який Ви вже писали на сайті „Україна кримінальна”?

Олег Єльцов

Мається на увазі сценарій замаху на Гонгадзе і його вбивства? Що Ви маєте на увазі?

Василь Зілгалов

Так, так.

Олег Єльцов



Скажімо так, найголовніше в листі – це те, що є свідчення участі певних офіцерів правоохоронних органів у зникненні, у викраденні та вбивстві Гонгадзе. Я чув це від Гончарова, я неодноразово намагався переконати його, що це треба оприлюднити, скажімо, він мені дав для опублікування прізвища тих людей, які стежили за Гонгадзе, і це було оприлюднене, і ще це певна інформація була мною оприлюднена з його слів, яка підтвердилася прямо, опосередковано, але вона підтвердилася. Все це є правда, що він мені сказав. Більше того, я знаю, що він до мене ставився з повагою, я скажу так, без перебільшення, і він не став би мене підставляти, якщо він працював на якусь службу. Більше того, я з цього листа дізнався, що фактично він, очевидно, спас мені життя три роки тому. Знову ж таки, він ніколи про це не говорив, але з листа виходить, що замах готували не на Гонгадзе, а на мене , але мабуть він мав якийсь вплив на цих людей і якусь інформацію про підготовку цього замаху, він сказав, що я дуже там себе інформаційно захистив.

Скажу так, що неодноразово він мені казав: „Якщо тобі щось буде загрожувати, я тебе попереджу, і спробую це діло.. якось захистити тебе.” Очевидно, він це зробив. Тому я неодноразово також просив його – давай оприлюднимо ті матеріали, які в тебе є, він мені казав про відеозаписи, про аудіозаписи, є все, він навіть казав, що знає, де є та людина , жива, одна з живих людей, який був в тій машині, яка вивозила Гонгадзе. Він не погодився на це, він наводив свої аргументи, чому зараз цього не потрібно робити.

Василь Зілгалов

Пане Єльцов, а той випадок, так би мовити наїзду на Вас у під’їзді будинку Ви трактуєте як погрозу, і сьогодні у Вас уже якраз з оприлюдненням нових матеріалів про Гончарова, у Вас все-таки є підозри досить серйозні, що це було попередження з боку певних органів так би мовити... Чи як? Що Ви публікуєте матеріали, пов’язані з Гончаровим, Гонгадзе.

Олег Єльцов

Ні, ні. Я після цього нападу на кілька днів поїхав з Києва трохи відпочити, і я щойно, сьогодні повернувся, дізнався тільки про цього листа Гончарова, в мене немає майже жодних сумнів, чому стався цей напад, бо це був дуже дивний напад. Якби це трапилося не зі мною б, я підозрював би, що я сам собі зробив якусь таку, дурну трохи рекламу правда. Бо незрозуміло - хотіли вбити – вбили б, з такою трубою вбили б будь-кого, будь я хоч Володимир Кличко. Але не це. Я не розумів, чому двоє, чому електрошокер, все абсолютно зрозуміло, чому, головне, ломилися в двері, двічі дзвонили дуже наполегливо, хотіли потрапити до хати. Далі і розумію так. Мусили..., очевидно, була вже інформація, що Гончаров вмирає, і я припускаю з великою долею вірогідності, що була якась „утєчка” інформації, або телефон чийсь прослуховували, з ким контактував Гончаров, через я не знаю.. кого .. надсилав і так далі, і очевидно, була інформація, що він готує оприлюднити ту інформацію, яку дуже не хоче почути УБОЗ, і ті документи, які в нього є, очевидно, вони прорахували. Я дуже багато писав про цю справу, я не вибілював Гончарова, я не знаю, в чому там суть справи..., я писав тільки про „бєспрєдєл” УБОЗу в цьому розслідуванні про фактично вбивання Гончарова, не більше того.

Очевидно, вони прорахували таким чином, що я найбільш близька для нього людина, дійсно, це дуже легко з’ясувати, що в нас давні з ним стосунки були. І вони вирішили, що я, принаймні, знаю, де ховаються ці документи. Знаєте, спочатку знепритомніти людину електрошокером, потім занести її в хату, спокійненько з ним говорити і дізнатися за допомогою залізної труби можна будь-що. В нашій міліції вміють це робити – вибивати свідчення. Більше того, я вперше, що сказав слідчим, коли прийшли, були допити, дознаватєль був, я сказав, я переконаний, це не були бандити, це не були якісь п’янички, яким заплатили ящиком горілки і сказали - вбийте там цього дядька якогось. Я їм одразу сказав - це є офіцери, чи колишні, чи нинішні спецпідрозділів, перевіряйте їх – є чудовий фоторобот, можна впізнати, будь-хто впізнає цих людей, жодного разу – я наполягав на цьому – ніде не записано це в моїх свідченнях.

Тому я переконаний, що це були офіцери УБОЗу.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Єльцов. Пані Самбур, а як взагалі „Репортери без кордонів” – вони цікавляться цією інформацією, цими подіями якраз останніх днів довкола справи покійного Ігоря Гончарова?

Марія Самбур

На жаль, мені про це нічого невідомо. Ми ж українська громадська організація, ми ж є Інститут масової інформації – це українська громадська організація, ми працюємо в Україні. Коли ми щось отримуємо від „Репортерів”, ми оприлюднюємо. Поки ми нічого не оприлюднили.

Василь Зілгалов

А загибель Єфремова - вона не пов’язана якимось чином з цими справами?

Марія Самбур

З цими..Мені зараз важко сказати, ми проводимо власне розслідування цієї справи, вже багато зібрано нами матеріалів, але їх треба ще проаналізувати. Тому, знаєте, говорити безпідставно, не маючи на це підстав, я не можу. Але Інститут масової інформації своє власне розслідування буде оприлюднювати – це точно.

Василь Зілгалов

Пані Самбур, а на що Ви опиралися, стверджуючи, що Омельченку було запропоновано раніше брати участь у відборі тої інформації, якщо він її сьогодні якраз заперечив?

Марія Самбур

Ви знаєте, я сьогодні розмовляла з Григорієм Омельченком, він був в інституті масової інформації. І ми йому передали копії цих всіх матеріалів, які ми отримали від Гончарова для того, щоб він теж працював як голова тимчасової слідчої комісії. Він мені абсолютно нічого не казав, що ця інформація не відповідає дійсності.

Він мені сказав таке, що та інформація, яку ми оприлюднили, вона має рацію, оскільки він був у відпустці, і цілком можливо, що ті документи, які адресовані до нього, вони могли не дійти. У мене з ним була така сьогодні розмова. А у нас, у нас є свої джерела інформації, можемо сказати, що ми отримали інформацію, хто ще може отримати листи від покійного Гончарова.

Василь Зілгалов

А Ви копії цих листів відправляли тільки до Генпрокуратури чи ще ознайомили і передали слідчій комісії чи ще якимось організаціям?

Марія Самбур

Ні. Тільки Генпрокуратурі одразу. Григорій Омельченко каже, що у нас вилучили, у нас ніхто нічого не вилучав, ми офіційним листом направили до Генпрокуратури України для прийняття рішення, тобто для проведення слідства по тих фактах, викладених Гончаровим, ці матеріали. А на прохання Григорія Омельченка, який нам дав своє офіційне звернення, ми йому - не для оприлюднення в ЗМІ і в, скажімо, в різного роду заходах, а для того, щоб мала працювати тимчасова слідча комісія. І єдине, що я хочу ще зараз підкреслити, що в тих матеріалах, які отримав ІМІ від Гончарова, ніде не зазначено, що організатором вбивства Гонгадзе виступав Президент України Леонід Кучма. Ніде там цього не згадується.

Василь Зілгалов

Добре, дякую. І тоді я Вас обох питаю як учасників якраз цієї дискусії у справі Гончаров-Гонгадзе, яка Ваша думка, як будуть розвиватися події в найближчі дні, в найближчі тижні з приводу цього, пане Єльцов?

Олег Єльцов

Ніяк не будуть. Ні на найближчі дні, ні на найближчі роки. Мінімальний строк, коли щось може посунутися, це 2 роки, коли відбудуться вибори і щось реально змінить влада. Зараз, я просто констатую, повний “бєспрєдєл” влади, а саме правоохоронних органів, тобто ця структура УБОЗ, про яку не тільки Гончаров говорить, я там про неї вже пишу з самого початку її застування і до останніх років, яка давним-давно вже деградувала і перетворилася просто в злочинну структуру, і цьому немає ради абсолютно жодної. Ніхто не буду реагувати.. ніхто не буде їх перевіряти так само, як ніхто не буде реально розслідувати справу Гонгадзе.

Василь Зілгалов

Пані Самбур, як Ви вважаєте?

Марія Самбур

Я не можу так впевнено говорити, що ніхто не буде, як Олег Єльцов. Ми спілкувалися зі слідчими, вони нам здалися професійними дійсно людьми, а чи дадуть їм розслідувати цю справу - то вже інше питання, і мабуть не до них.

Василь Зілгалов

Це Ви спілкувалися з слідчими Генпрокуратури?

Марія Самбур

Так, які ведуть розслідування за фактом вбивства Георгія Гонгадзе. Вони на нас справили враження як дійсно професійних людей. Але, Ви ж розумієте, що мало бути в цій справі професійним слідчим, треба ще мати на це благословення нашої влади, щоб дати змогу їм розслідувати цю справу.

Василь Зілгалов

А чи цікавилися вони конкретно, прискіпливо, хто Вам передав цю інформацію, звичайно, цікавилися, так?

Марія Самбур

Цікавилися - тільки як ми її отримали. Від нас не вимагали не називати, з якого поштового відділення це прийшло, або хто нам передав, таких питань до нас не ставили. Єдиним питанням було Генпрокуратури, чи можемо ми віддати їм ці листи, і навіть вони нас зрозуміли, коли ми сказали, що оригінали віддавати ми не будемо, ми їх віддамо тільки в судовому засіданні.

Василь Зілгалов

Дякуємо, пані Самбур. Дякуємо, пане Єльцов.

З Праги вів програму Василь Зілгалов.

Українська служба Радіо Свобода

Читайте також: Президент ІМІ, вдова Гонгадзе, адвокат Гончарова та відомі політики про смерть Гончарова та її можливі причини
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
imi,org,ua/?id=1&t=3&n=1754">www,imi,org,ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
614
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 225
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду