Міністерство освіти прибере «Червону шапочку» Дударя із шкільних підручників

18 Травня 2009
4082
18 Травня 2009
09:52

Міністерство освіти прибере «Червону шапочку» Дударя із шкільних підручників

4082
Міністерство освіти прибере «Червону шапочку» Дударя із шкільних підручників

Міністерство освіти і науки України рекомендувало винести вивчення гумористичного твору Євгена Дударя «Червона Шапочка»  на позакласне читання, повідомляє «Новинар».

 

Нагадаємо, Луганська обласна рада звернулась до міністерства з вимогою виключити цей твір  із шкільної програми 8-го класу загальноосвітніх шкіл, не оцінивши алегорій автора. У сатиричному стилі автор описує героїню як легковажну дівчину, яка  вживає алкоголь, курить, вимагає гроші у бабці. А до вовка, який її намагався злякати, звертається приблизно так: «Пішов геть! Шкет нещасний! Ще не таких бачила». Далі вже Дудар продовжує: «Дихнула Червона Шапочка на Вовка перегаром вина й тютюну. Вовк очманів. Схопила Червона Шапочка Вовка за вуха, сіла на нього верхи...».

 

Твір вивчався у школі в рамках програми «Українська література. 5-12 класи. Програма для загальноосвітніх навчальних закладів / Автори Р.В. Мовчан, Н.В. Левчик, О.А. Камінчук, М.П. Бондар, О.Б. Поліщук, М.М. Сулима, Л.П. Шабельникова, В.М. Саудівська». Керівником проекту був Микола Жулинський, а укладачами - співробітники Інституту літератури  імені Т.Г. Шевченка НАН України. Програма пройшла конкурсний відбір і  посіла перше місце на конкурсі навчальних програм у 2004 році. У 2007 році відбувся конкурс підручників для 8-го класу. Твір Євгена Дударя  був представлений в усіх підручниках з української літератури. Чинними стали чотири підручники, автори яких - Міщенко О.І. (видавництво «Ґенеза»), Цимбалюк В.І. (видавництво «Освіта»), Слоньовська О.В. (видавництво «Освіта»), Авраменко О.М., Дмитренко Г.К. (видавництво «Грамота»).

 

Рішення Міністерства освіти і науки не означає заборони твору - школярі зможуть читати його у вільний від навчання час.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4082
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду